Comuna Ceamurlia de Jos a obținut finanțarea pentru lucrările de reabilitare termică a imobilului primăriei

Primăria Ceamurlia de Jos

Anul 2024 începe deja cu vești bune pentru comuna Ceamurlia de Jos. Administrația publică locală a primit notificarea privind aprobarea finanțării proiectului de reabilitare termică a clădirii în care funcționează primăria.

Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice – Primăria Ceamurlia de Jos, județul Tulcea este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta10 – Fondul local, iar suma totală investită va fi de 595.408,44 de lei.

„Este într-adevăr o bucurie să putem anunța acest proiect. De altfel, această inițiativă reprezintă un pas important pe care dorim să îl facem către modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii locale. Totodată, prin punerea sa în aplicare, marcăm un angajament pe care ni l-am asumat față de bunăstarea comunei noastre. Reabilitarea termică și eficientizarea energetică nu sunt doar simple acțiuni de renovare, ci sunt investiții esențiale pentru un viitor durabil și confortabil pentru toți locuitorii noștri”, a ținut să sublinieze primarul comunei Ceamurlia de Jos, Dumitru Stan.

Conform proiectului, prima dată va fi refăcută izolația pereților exteriori. Acest lucru presupune aplicarea unui strat de 15 cm de vată minerală bazaltică, protejat de un strat de șpaclu și de unul de tencuială avrilică structurată de cel puțin 1,5 mm grosime. Dacă va fi necesar, actuala izolație de pe pereții exteriori ai clădirii primăriei va fi îndepărtată și va fi refăcută după noile specificații. Tâmplăria exterioară va fi, de asemenea, refăcută. Înainte de aplicarea noilor profile de uși și ferestre eficiente energetic, proiectul prevede ca și conturul tâmplăriei să fie căptușit cu termoizolație, la o grosime de 3 cm.

La întocmirea documentației necesare acestei ambițioase lucrări, specialiștii din primărie au avut în vedere faptul că tencuiala existentă pe fațada imobilului va fi greu de îndepărtat, motiv pentru care constructorul care va adjudeca lucrarea va avea opțiunea de a menține tencuiala, aplicând termoizolația peste aceasta, după curățarea ei și aplicarea unui strat de amorsă.

În ceea ce privește refacerea tâmplăriei, beneficiarul oscilează către tocuri și cercevele din PVC pentacameral, cu geam termoizolant, care să dispună și de un sistem de garnituri de etanșare și să dea posibilitatea montării sistemului de ventilare controlată a aerului.

Stâlpii verticali de legătură dintre panouri vor fi rigidizați cu armătură din oțel zincat, iar pervazurile vor fi optimizate pentru etanșare, precum și pentru scurgerea eficientă a apei.

„Prin acest proiect, ne propunem să atingem mai multe obiective importante. În primul rând, vrem să reducem consumul de energie al clădirii primăriei, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător. În al doilea rând, dorim să asigurăm un confort termic optim în incinta clădirii, pentru a oferi un mediu de lucru eficient și plăcut pentru angajații primăriei, dar și pentru toți cei care ne vizitează”, a mai adăugat edilul.

Reabilitarea termică a clădirii în care funcționează Primăria din Ceamurlia de Jos va include și podul imobilului. Acesta va fi îmbrăcat în spumă poliuretanică de 20 cm grosime, iar termoizolația va fi aderentă pe orice suprafață orizontală sau verticală, asigurând astfel o acoperire continuă. Tot aici, constructorul va avea în vedere luarea de măsuri de protecție termică a parapetelor de susținere a grinzilor și va face racordul între termoizolația verticală a pereților exteriori cu termoizolația podului.

Proiectul inițiat de primărie prevede inclusiv reabilitarea planșeului peste pământ, pentru care propune izolarea termică folosindu-se polistiren extrudat de 10 cm grosime, protejat cu o masă de șpaclu.

În ceea ce privește eficientizarea consumului de energie electrică, în clădirea primăriei vor fi montate corpuri de iluminat de tip LED, care au durată de viață mai mare, precum și un consum redus, față de actualele corpuri de iluminat incandescente sau florescente. În plus, nu este necesară refacerea circuitelor electrice existente, fapt care, de asemenea, generează o economie.

În schimb însă, va fi înlocuită complet rețeaua de distribuție a energiei termice. Vor fi izolate conductele de distribuție a agentului termic și va fi montat un robinet de echilibrare termohidraulucă pe racordul termic. Apa caldă menajeră va curge prin conducte noi, din polipropilenă (PPR). De asemenea, vor fi montate robinete de sectorizare și robinete de golire la baza coloanelor.

„Această inițiativă nu ar fi fost posibilă fără implicare din partea specialiștilor noștri. Pentru reușita unor astfel de proiecte este necesar să ne putem baza atât pe loialitatea și devotamentul funcționarilor noștri, dar și pe susținerea cetățenilor, deoarece numai împreună putem construi  o comunitate mai puternică, mai rezistentă și mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Vă asigur că vom gestiona acest proiect cu transparență și responsabilitate și vom ține cetățenii la curent cu fiecare etapă a de implementare, astfel încât oamenii să fie mândri de comuna lor”, a mai continuat primarul Dumitru Stan.

În prezent, imobilul Primăriei din Ceamurlia de Jos beneficiază de încălzire centralizată pe bază de combustibil solid, iar iluminatul interior și exterior se face clasic, cu becuri incandescente ori cu neoane.

Deocamdată, nu s-a stabilit data la care va demara lucrarea, obținerea finanțării fiind primul, dar în același timp și cel mai important pas al întregului proiect. În lunile care urmează, funcționarii administrației publice locale din Ceamurlia de Jos vor munci pentru găsirea contractorului care să pună pe masă cea mai bună ofertă pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului, conform necesităților imobilului, dar și eficient din punct de vedere al cheltuirii sumei alocate de la Guvern.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*