Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil, miercuri, în județul Tulcea

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil miercuri, 27 iulie, până la ora 22.00, și în județul Tulcea.

Astfel, local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80 – 90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25 – 35 l/mp.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea recomandă pentru siguranța cetățenilor și pentru protejarea bunurilor, următoarele:

  • Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea și provoca victime ori pagube materiale.
  • Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
  • Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)
  • Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
  • Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcațiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi și cap, iar capul între genunchi.
  • Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm. te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

De asemenea, informații suplimentare pentru a afla cum te poți proteja și cum trebuie să te comporți într-o situație de pericol, pot fi găsite pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență:

https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*