CJ Tulcea: Monumentul Independenței din Tulcea, principala atracție turistică a orașului

Monumentul Independenței din Tulcea, principala atracție turistică a orașului. FOTO Facebook CJ Tulcea

Consiliul Județean Tulcea desfășoară în această perioadă o campanie de prezentare a destinațiilor turistice ale județului, pe pagina oficială de Facebook a instituției, drept o oportunitate de petrecere a timpului liber în acest frumos colț al României.

Monumentul Independenței din Tulcea reprezintă principala atracție turistică a municipiului, datorită amplasării sale, care oferă o vedere panoramică orașului de la gurile Dunării.

Piatra de fundație a primului Monument dedicat Războiului de independență și reunirii Dobrogei la statul român de pe colnicul Hora a fost pusă de domnitorul Carol I, cu prilejul vizitei la Tulcea, în 17 – 18 octombrie 1879. Lucrarea a fost începută de sculptorul Giorgio Vasilescu și terminată de sculptorul Constantin Bălăcescu în 1899, dar inaugurarea oficială a avut loc mult mai târziu, în 1904, în prezența regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Monumentul a fost conceput sub forma unui obelisc din granit de Ravena, înalt de 22 de metri, având la bază un soclu cu două trepte surmontat de un piedestal. La baza obeliscului erau fixate două elemente sculpturale: un dorobanț cu arma pe umăr, cu o goarnă în mână și un vultur cu aripile deschise. Scara monumentală a fost placată cu calcar de Babadag.

Monumentul Independenței din Tulcea, principala atracție turistică a orașului. FOTO Facebook CJ Tulcea

Monumentul Independenței Tulcea a fost distrus în timpul Primului Război Mondial de trupele de ocupație, dar a fost refăcut în anul 1933.

În lipsa fondurilor necesare, s-a renunțat la cele două elemente sculpturale – dorobanțul și vulturul.

Cu ocazia centenarului Independenței de stat a României, Monumentul a fost refăcut în forma sa inițială din 1899, adăugându-se cele două elemente sculpturale, operă a arhitectului Cristea Grosu. A fost inaugurat la data de 9 mai 1977.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Putin , f. putin , pentru un oras “turistic” ! Mai tragem ceva sperante cu noua faleza a municipiului ; macar pentru un timp sa fie cea mai frumoasa din tara ! Orasului de la intrarea in Delta ,i-ar trebui niste diorame ,absolut specifice , amplasate ( ce bine ar arata! ) , pe noua faleza , in parcul Ciuperca , in satul pescaresc si mai stiu eu unde , macar de 4-6mp. fiecare ! Ar fi Tulcea , astfel , un oras minunat , unic in Romania si un punct de interes ,pentru romani si pentru turistii ,din lumea larga, care ajung aici! Ma rog , poate trancanesc aiurea , cui sa-i pese de ce spune un neica “Nimeni” ca mine, sau altii , la fel ca mine ! Da, dar imi raman visele ! E ceva , nu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*