Bibaniada de fete – Mila 23: Festival de pescuit, gastronomie și muzică tradițională

Delta Dunării. FOTO AMDTDD

În Delta Dunării, la Mila 23, are loc sâmbătă, 18 iunie, a doua ediție a concursului feminin de pescuit la biban, prima competiție de acest gen din România. Proba de pescuit va fi completată de un adevărat Festival muzical și gastronomic. Evenimentul este organizat de Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării – Rusalca și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Concursul de pescuit este inspirat de tradiția din satul Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.

„Acest concurs a fost unul dintre ultimele proiecte în care s-a implicat tatăl meu. I-a fost foarte drag, pentru că voia să ajute comunitatea să se pună cât mai bine în valoare. Energia pe care femeile din corul Rusalca o depun în promovarea tradițiilor locului este molipsitoare, iar acest eveniment își propune nu doar să reconecteze oamenii la natură, ci și să ofere o platformă de exprimare pentru jumătate din populația satului Mila 23. Le doresc succes pescărițelor, atât la pescuit cât și la gătit!”, a declarat Ivona Patzaichin-Rusu, președinta Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Ea a fost completată de Lucica Buhaev, președinta Asociației Rusalca.

„În inima Deltei există pescărițe care știu să folosească lanseta, așadar invităm și pescărițele din toată țara să ni se alăture și să facem echipe. De asemenea, îi așteptăm la Mila 23 și pe toți cei care cred că pescuitul este doar pentru bărbați, să se convingă personal că nu este așa. Ducem mai departe tradițiile locuitorilor din Mila 23, completând astfel bogata oferta de ecoturism din zonă și îmbogățind experiența turistică în Deltă”.

Concursul de pescuit va fi urmat de un festival gastronomic, în care capturile de biban se vor transforma într-o demonstrație de gătit saramuri și alte delicatese pescărești, care vor putea fi degustate de publicul prezent la eveniment.

Programul artistic va fi asigurat corurile Rusalca (Mila 23), Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, și Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea, care dețin un repertoriu impresionant de cântece și dansuri tradiționale lipovenești și ucrainene.

Program:

17 iunie – Căminul Cultural – Mila 23, ora 19.00 – formarea echipelor;

18 iunie – Căminul Cultural – Mila 23

  • 06.30 – 07.00 pregătire și instructaj, plecarea pe baltă;
  • 07.00 – 11.00 START/ desfășurare manșa 1 – pescuit;
  • 12.00 – sfârșitul manșei 1/ cântărirea capturilor;
  • 13.00 – festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de produse deltaice;
  • 13.30 – 17.00: program artistic (corurile Rusalca și Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea; ateliere pentru copii
  • 16.00 – Festivitate de premiere.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*