ARBDD: „Incendierea necontrolată a vegetației, impact major asupra biodiversității și a bunurilor comunităților locale”

Incendiu de vegetație stins de pompierii tulceni. FOTO ISU Tulcea

Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” face apel către cetățeni, către locuitorii Deltei, care au trăit de secole în comuniune cu natura, să se gândească la consecințe atunci când intenționează să incendieze miriștile, stuful, vegetația ierboasă, în mod necontrolat.

„Incendierea vegetației se practică de foarte mult timp în Delta Dunării ca metodă tradițională de regenerare a resursei stuficole, dar și a resursei acvatice, prin eliminarea resturilor vegetale, respectiv prin asigurarea beneficiilor pentru hrănire și reproducere. Însă, atunci când este făcută în mod necontrolat are un impact extrem de grav asupra biodiversității. Nu în ultimul rând, astfel de acțiuni iresponsabile pot aduce prejudicii și comunităților locale, atunci când focul necontrolat ajunge la gospodăriile oamenilor”, transmite ARBDD.

Din acest motiv, astfel de acțiuni se fac numai cu acceptul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

„Reamintim că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, este strict interzisă. Sancțiunile pentru asemenea fapte se pedepsesc cu amendă contravențională sau închisoare, în funcție de împrejurările în care a fost săvârșită fapta”, au mai transmis reprezentanții ARBDD.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*