Aproximativ 600.000 de cetățeni ucraineni au tranzitat PTF Isaccea de la declanșarea conflictului militar

Refugiați ucraineni în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea. FOTO Prefectura Tulcea

Ca urmare a declanșării conflictului militar din Ucraina, la nivelul Gărzii de Coastă au fost dispuse măsuri graduale de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, precum și o serie de măsuri pentru gestionarea situației refugiaților ucraineni.

„Încă din primul moment, polițiștii de frontieră au răspuns unanim efortului general de sprijinire a refugiaților ucraineni și, chiar din proprie inițiativă, au rămas la muncă să ofere ajutor deopotrivă persoanelor aflate în dificultate, cât și colegilor aflați în serviciu”, au precizat reprezentanții instituției.

Pentru creșterea capacității operaționale Garda de Coastă a beneficiat inclusiv de sprijin din partea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) care, începând cu luna martie 2022, a extins Operațiunea TERRA 2022 și la frontiera cu Ucraina. Astfel, începând cu data de 24 februarie 2022, în PTF Isaccea au fost înregistrate creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară.

O situație aparte existentă la nivelul PTF Isaccea este aceea că, deși este un punct de trecere cu specific rutier, trecerea frontierei de stat se efectuează cu ajutorul feribotului. Astfel, de la o cursă la alta, la un interval mediu de trei ore, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să elibereze platforma de debarcare, prin efectuarea formalităților de intrare în țară pentru toate persoanele și mijloacele de transport aflate în acea zonă. Unul dintre cele mai grele momente, s-a înregistrat în cursul lunii martie 2022 când, de pe un singur feribot, au debarcat 800 de persoane.

Situația operativă înregistrată în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023, cu privire la cetățenii ucraineni și tranzitul de mărfuri, se prezintă astfel:

  • prin PTF Isaccea, au intrat în România 300.000 de cetățeni ucraineni. Datele statistice vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv.
  • o situație specială s-a înregistrat cu privire la traficul autovehiculelor de transport marfă. Prin PTF Isaccea, valorile traficului de mărfuri au înregistrat indicatori mai mari cu 157 la sută (66.000 de autocamioane pe ambele sensuri de deplasare).

În prezent traficul se derulează în condiții normale, dar situația este în dinamică și monitorizată cu atenție, astfel încât dispozitivul de supraveghere și control să adaptat la dinamica din teren. Se înregistrează în continuare timpi mari de așteptare în ceea ce privește transportul rutier de mărfuri,

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*