Apele Române au semnat un contract de finanțare pentru un proiect ce prevede protejarea localităților situate în Delta Dunării împotriva inundațiilor

Delta Dunării. FOTO: ANAR

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, anunță lansarea proiectului „Apărarea complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții, județul Tulcea”.

Proiectul a fost propus spre promovare în cadrul POIM – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii și a gestionării riscurilor, Obiectivul Specific 5.1 – Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră care vizează promovarea acțiunilor orientate spre prevenirea principalelor riscuri accentuate de manifestările schimbărilor climatice, îndeosebi inundații și eroziune costieră, în vederea evitării pagubelor economice și pierderii de vieți omenești, precum și a conformării cu cerințele directivelor din sector.

Obiectivul general constă în: reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populației, a bunurilor materiale și obiectivelor social – economice, reducerea riscului la inundații asociat schimbărilor climatice, reducerea efectelor datorită undelor de viitură pe Dunăre, și a pagubelor cu efect asupra populației, a bunurilor materiale și obiectivelor social – economice, protecția și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață.

Obiectivele specifice constau în:

  1. Reducerea efectelor datorită precipitațiilor și infiltrațiilor în intravilanul localităților prin reabilitarea stațiilor de pompare și a sistemelor de canale de desecare;
  2. Apărarea împotriva inundațiilor a localităților Ilganii de Sus și Vulturu prin realizarea de lucrări de închidere a liniei de apărare existente pentru protejarea incintelor localităților.

Lucrările constructive ale prezentului proiect au fost structurate în trei obiecte de investiție, respectiv:

Obiectul 1 – Reabilitarea și modernizarea stațiilor de evacuare a excesului de apă din intravilanul localităților Periprava, Sulina, Letea, Pardina, Crișan, Sfântu Gheorghe, Gorgova, Mila 23, din Delta Dunării, provenit din precipitații și infiltrații, ce include:

  • reabilitarea a nouă stații de pompare existente din Delta Dunării;

Obiectul 2 – Apărare împotriva inundațiilor a localității Vulturu, comuna Maliuc, județul Tulcea, ce include :

  • două stații de pompare;
  • închidere linie de apărare localitatea Vulturu cu o lungime de 9.465,00 metri;

Obiectul 3 – Apărare împotriva inundațiilor a localității Ilganii de Sus, comuna Maliuc, județul Tulcea – ce include:

  • stație de pompare;
  • închidere linie de apărare localitatea Ilganii de Sus cu o lungime de 3.790,00 metri.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 56.828.237,79 de lei (85 la sută Fondul de coeziune și 15 la sută Bugetul de stat). Data estimată de finalizare este 30 noiembrie 2023. Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*