Ansamblul „Baladele Deltei” participă la Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele munților” de la Sibiu

„Baladele Deltei” participă la Festivalul Internațional de Folclor de la Sibiu

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a dat curs invitației Consiliului Județean Sibiu și va participa la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele munților”.

Ajuns la a 45-a ediție și organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, cel mai mare și mai vechi festival cu specific tradițional al Sibiului s-a remarcat în peisajul cultural prin capacitatea de re-inventare a conceptului artistic și prin posibilitățile de adaptare a ofertei culturale în funcție de necesități externe, organizatorul trebuind să adapteze conceptul prezentei ediții în sensul respectării prevederilor legale determinate de pandemia COVID-19.

Toate evenimentele se vor desfășura în aer liber, fiind programate proiecții ale filmului aniversar „Cântecele munților – 45 de ediții” și spectacole folclorice în Piața Mare din Sibiu, precum și ateliere de dans în Muzeul din Dumbrava Sibiului.

Solicitat să susțină momente artistice din folclorul turcesc, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a pregătit un program de jocuri turcești („Damat Halayi” și „Erik Dali”), solistul vocal Costel Atanasof va cânta „Sevdan Olmasa”, iar în cadrul unei suite de jocuri populare turcești va interpreta cântecul „Dermengi”. De asemenea, managerul „Baladelor Deltei”, maestrul coregraf Ștefan Coman, va susține timp de o oră pentru toți cei prezenți (participanți, turiști, iubitori ai folclorului) în spațiul generos al Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, un atelier de dansuri populare dobrogene, în cadrul căruia va preda jocurile Cadâneasca dreaptă ca-n Dobrogea, Beștepeanca, Joc nou aromân și Pamporea.

„Baladele Deltei” participă la Festivalul Internațional de Folclor de la Sibiu

În cadrul atelierelor găzduite de gospodăriile din muzeu, artiști profesioniști vor face demonstrații de dansuri populare din Mărginimea Sibiului, Moldova, Bihor și Țara Moților, Oltenia, Bucovina, Dobrogea.

„Vara este sinonimă, pentru mulți dintre iubitorii de folclor cu Festivalul Cântecele Munților, un proiect care s-a dezvoltat mereu pe parcursul celor 44 de ediții prin eforturile multor generații de specialiști în domeniul culturii. Anul acesta, întreaga omenire se confruntă cu o pandemie care ne pune la mare încercare. Întotdeauna, în vremuri grele, cultura ne-a fost sprijin, ea ne dă forță și acum, iar cu respectarea tuturor legilor și a recomandărilor în vigoare instituții din România și din lume oferă publicului spectator mult așteptata porție de cultură. Organizarea ediției cu numărul 45 a festivalului «Cântecele Munților» este o mare provocare pentru noi toți: organizatori, finanțatori, artiști, spectatori. Toate evenimentele au fost regândite și redimensionate și se iau toate măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului Covid 19. Avem mare nevoie de sprijinul fiecăruia dintre dumneavoastră, căci doar prin efortul comun putem continua viața culturală a Sibiului. Credem în libertatea de exprimare a tuturor și le înțelegem îngrijorarea celor care se tem de evenimentele cu public. Totodată, credem în respectarea regulilor, în corectitudine, în dragostea de folclor și tradiții a unui număr foarte mare de oameni, în importanța păstrării actului cultural, în nevoia artiștilor de a performa, în speranța unei oarecare normalități”, a declarat pentru presă Silvia Macrea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și directorul festivalului.

Centrul istoric al municipiului Sibiu va găzdui trei proiecții aniversare ale filmului „Cântecele Munților – 45 de ediții” și spectacole folclorice, în 31 iulie, 1 și 2 august, începând cu ora 19.00.

Sâmbătă și duminică seara, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, pe scena festivalului fiind prezente ansamblurile „Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei” – folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal. Finalul festivalului va fi marcat de un recital extraordinar dedicat de Cornelia Rednic și Formația „Pindu” folclorului aromânesc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*