Ansamblul „Baladele Deltei” participă la două proiecte privind minoritățile naționale

Ansamblul „Baladele Deltei”,

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” se numără printre partenerii Asociației Centrul European pentru Diversitate (Centrul EU divers) în organizarea celei de-a XIV-a ediții a „Festivalului Săptămâna Interetnică”.

Ediția a XIV-a se desfășoară între 21 și 27 iulie, iar spectacolele ce se vor desfășura pe scena din Piața Civică au loc zilnic în intervalul orar 20.00 – 22.00, accesul publicului fiind gratuit.

Pe 22 iulie, pe scena din Piața Civică, Ansamblul Folcloric pentru Copii „Dorulețul” va susține un spectacol după un repertoriu cuprinzând suite de jocuri dobrogene, precum Romanul, Beștepeanca, Fedeleșul, Popârlanul, Hora peste picior, Sârba de la Oltina, Birul greu, Clopoțelul, Șchioapa, Brâul pe bătaie, Bătuta de la Enisala ori Geambășeasca, dar și jocuri caracteristice Munteniei.

De asemenea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” este implicat în alt proiect, „Tulcea, esența diversității”, derulat în perioada 15 iulie – 16 noiembrie a.c. tot de Asociația Centrul European pentru Diversitate (Centrul EU divers). Astfel, maestrul coregraf Ștefan Coman, managerul Ansamblului „Baladele Deltei”, va susține luni, 22 iulie, la Casa Avramide, spre sfârșitul intervalului orar 17.30 – 19.00, o dizertație cu tema „Autentic în dansul și portul popular dunărean”.

“Creațiile coregrafice oferă un câmp de investigații în care se pot distinge cu certitudine rădăcinile și elementele primordiale ale jocurilor românești din Dobrogea. Studierea acestui patrimoniu coregrafic ne arată că jocurile dobrogene păstrează trăsăturile esențiale ale folclorului coregrafic românesc, evidențiind unitatea de structură și de formă cu jocurile românești din celelalte regiuni ale țării. Obiceiurile dobrogene sunt în general comune cu cele din valea Dunării. Ca să-l citez pe marele Constantin Brăiloiu, «În Dobrogea, repertoriul de dans este eterogen»: aici vom regăsi dialectul dunărean și cel carpatin, dar și ceva caracteristic zonelor dispuse de-a lungul Dunării (Vlașca, Teleorman, Oltenia), fiecare cu specificul său, de la Baziaș până la vărsarea fluviului în Marea Neagră”, a declarat managerul Ștefan Coman.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*