Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea participă la Festivalul Inimilor din Timișoara

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea participă la Festivalul Inimilor din Timișoara

În perioada 4– 8 iulie 2018, se desfășoară la Timișoara, în Parcul Rozelor și la Muzeul Satului Bănățean din localitate, a XXIX-a ediție a Festivalului Inimilor, un prilej de întâlnire cu „spectacolul folcloric, diversitatea culturală, obiceiuri și tradiții autentice de pe trei continente, și toate acestea pentru a descoperi și duce mai departe tradiția!”, după cum afirmă organizatorii.

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea a fost invitat să participe cu un program artistic reprezentativ pentru Dobrogea.

„În acest scop ansamblul nostru a ales un program ilustrativ pentru nunta tradițională dobrogeană, cu jocuri și piese vocale tradiționale specifice, selectate, în cea mai mare parte, din spectacolul „Nuntă mare, dobrogeană, cu alai tot pe sprâncenă”, a cărui premieră a avut loc la Tulcea, în data de 9 decembrie 2018, cu prilejul aniversării a 20 de ani de existență a ansamblului“, spun reprezentanții ansamblului „Baladele Deltei” din Tulcea

Spectacolul ce urmează a fi susținut la Timișoara va cuprinde următoarele momente:

  1. Piesă intrumentală și recitativ dansatori pe teme specifice nunții
  2. O suită de jocuri populare din zona Dobrogei, și anume: Geambăseasca, Sârba de la Consul, Cadâneasca;
  3.  recitativ în interpretarea dansatorilor ansamblului pe teme specifice nunții, urmat de Cântecul Bradului și un fragment din ritualul Adusului bradului la nuntă;
  4. O altă suită de jocuri populare din zona Dobrogei, și anume: Hora, Gârliceanca, Geampara, Sîrba de la Negru Vodă;
  5. Cântece dobrogene interpretate de soliștii vocali ai ansamblului: Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru, Petruța Buță și Răzvan Poșchină;
  6. Cântecul Legătoarea, interpretat de grupul soliștilor vocali și un fragment din ritualul de nuntă Legătoarea, interprtat de dansatorii ansamblului;
  7. O altă suită de jocuri populare din zona Dobrogei, și anume: Geampara, Baicoliu, Brâul, Păpușa, Ghimpele, Păhărelul, Hora, Cerchezeasca, Cadâneasca și Popârlanul.

Deplasarea la festivalul timișorean va prilejui Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” transmiterea într-un alt spațiu cultural național, dar și internațional, a valorilor noastre culturale tradiționale ca pe o amprentă identitară unică și delicată, proprii acestei zone etnofolclorice mai puțin cunoscute, până la înființarea sa, acum 20 de ani!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*