Anchetă a Parchetului European în România, fiind vizate afaceri frauduloase cu fonduri europene în Delta Dunării

Delta Dunării. FOTO AMDTDD

Percheziții de amploare au avut loc în mai multe locații din România, efectuate la solicitarea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, fiind vizate afaceri frauduloase cu fonduri europene în Delta Dunării. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ trei milioane de euro.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului European (EPPO), 15 locații din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării au fost percheziționate marți, 24 mai, în cadrul unei investigații aflate în desfășurare privind presupusele fraude cu privire la fonduri europene de peste trei milioane de euro.

EPPO suspectează trei persoane de formarea unui grup infracțional organizat, de la începutul anului 2018, pentru a frauda fonduri europene, atribuite prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și destinate dezvoltării Deltei Dunării.

„În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte companii, controlate fie direct, fie prin intermediari. Gruparea infracțională continuă să acționeze și astăzi, fiecare suspect având un rol bine stabilit și lucrând în mod coordonat”, se precizează în comunicatul EPPO.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru companii care accesaseră în mod intenționat greșit fonduri europene și le-au folosit în alte zone ale României, în afara Deltei Dunării. Suspecții ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, ar fi creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziție a dus la stabilirea unor prețuri majorate artificial.

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru companii controlate de celelalte două persoane, la un preț supraestimat.

„În condiţiile în care echipamentul a fost achiziționat cu fonduri europene (aproximativ 70 la sută), interesul grupului a fost să mențină prețurile de achiziție cât mai ridicate, pentru a obține rambursarea celor mai mari sume posibile din fonduri europene. Ulterior, diferența dintre prețul efectiv și prețul de cumpărare declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului”, se mai arată în documentul citat.

Pentru a supraestima valoarea echipamentului, au fost folosite alte trei firme, toate controlate de al treilea suspect: echipamentul a fost importat în România prin prima firmă și apoi vândut unei a alte firme, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă creștere de preț. Ulterior, firma cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele companiilor controlate de ceilalți doi membri ai grupului, la prețuri din nou majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creșteri de preț s-a folosit o a treia firmă, dând impresia că au fost furnizate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene, și în ale cărei conturi au fost virate sumele rezultate în urma creșterii prețului.

Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aproximativ trei milioane de euro).

Pe 25 mai 2022, cei trei au fost informați despre acuzație. Pentru fiecare a fost stabilită o cauțiune, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Structurii de Sprijin EPPO din România, polițiștilor din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR), Poliției Județene Gorj. Inspectoratul – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice) și ofițeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Romane).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*