ALDE Tulcea vrea să facă municipiul Tulcea un model armonios al coabitării „om – animal“

ALDE Tulcea prezintă o strategie ce vizează animalele fără stăpân din municipiul Tulcea

ALDE Tulcea prezintă o strategie, are ca obiectiv transformarea Muncipiului Tulcea într-un model național de oraș armonios din punct de vedere al coabitării “om-animal” care să poată reprezenta exemplul și referința pentru toată țara în privința respectării legislației naționale și europene în domeniu.

Strategia este bazată pe studiile și consultările realizate până în acest moment și au fost identificate trei teme strategice majore pe care Municipiul Tulcea le are în vedere în mod concret în următorii ani.

I. Necesitatea soluționării integrate a problemei animalelor abandonate și fără stăpân pe domeniul public.
II. Relația dezechilibrată dintre proprietarii de animale domestice și cei ce nu dețin animale de companie.
III. Obligația legală a autorităților publice locale de a se responsabiliza și acționa în consecință în privința asigurării statusului epidemiologie pe teritoriul administrat, gestiunea și recenzarea tuturor animalelor, respectarea condițiilor sanitar-veterinare de bunăstare și protecție a acestora.

Fiecare din aceste teme au determinat formularea unor principii și obiective strategie prioritare pe care Municipiul Tulcea le asumă prin prezența hotărâre și le va include în strategia să de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, pentru care va aloca resurse și va determina acțiuni și instrumente administrative și tehnice necesare. Abordarea acestui document strategic este unu de tip “oraș ca ecosistem”.

Sistemul “pet-friendly” se îmbină cu sistemul social, sistemul comunitar de valori sociale și umane, sistemul cultural, sistemul economic, dimensiunea urbană precum și “necesitatea permanentizării unui mediu civilizat, curat, prietenos și atractiv pentru cetățenii și turiștii Municipiului Tulcea”.

“Animalele fără stăpân” reprezintă animalele abandonate de cetățeni pe domeniul public în mod iresponsabil obligând municipalitatea să își asume gestiunea și bunăstarea acestora.

Din punct de vedere al “animalelor fără stăpân” există o serie de probleme pe care le vom adresa cetățenilor tulceni spre soluționare. România este percepută ca una din cele mai problematice țări din Europa prin prisma modului de tratare a animalelor, în privința contenției și gestionării acestora.

Reprezentanții ALDE spun că situația cu care se confruntă municipalitatea, în sensul ineficienței manageriale din ultimii ani a serviciului public de specialitate, existența și prezența necontrolată a animalelor abandonate pe domeniul public, lipsa unei baze de date privind animalele existente de pe raza Municipiului Tulcea necesită o nouă abordare strategică unitară, coerentă, coordonată împreună cu autoritățile publice locale în colaborare și cu alte autorități deconcentrate guvernamentale de specialitate pentru soluționarea a acestei problematici complexe care trenează de multi ani.

Axa cea mai importantă o constituie educația civică și chinologică la nivelul Municipiului Tulcea, astfel încât gradul de înțelegere/gestionare a fenomenului/comportamentului proprietarilor de animale (câini și pisici în special) să fie unul din ce în ce mai ridicat și mai adecvat comunitar.

Nivelul de educație chinologică se realizează însă și pentru persoanele care nu dețin câini, prin programe educaționale și de conștientizare publică în unități de învățământ și instituții publice, asociații de proprietari, în privința conștientizării responsabilității sociale și rolului civic al fiecăruia.

Se vor înființa, spații speciale delimitate, mini dog-park-uri unde să se desfășoare evenimente special dedicate animalelor. Spațiile destinate cățeilor existente în prezent în parcuri vor fi extinse pentru a răspunde corespunzător necesității unor spații agreabile și utile. Mobilierul și regulamentul de comportament în cadrul acestor spații va fi definit în parteneriat cu experți în domeniu.

Se va avea în vedere analiza și fundamentarea unei reforme administrative de eficientizare și optimizare a instituțiilor de profil din subordinea Consiliului Local.

În premieră în România va fi creat un Serviciu Municipal de Urgență și Resuscitare Veterinară – ”SMURV”, în dotarea căruia să existe clinici veterinare mobile care să poată asigura intervenții veterinare pe raza Municipiului Tulcea, cu posibilitatea extinderii către județ ulterior. In dezvoltarea acestui proiect, vor fi realizate parteneriate cu Colegiul Medicilor Veterinari.

De asemenea, se va analiza utilitatea înființării unui cimitir și a unui crematoriu de animale, de asemenea tot ca sursă suplimentară a bugetului noii instituții. Ulterior adoptării prezentei strategii, schimbarea, armonizarea, se va lua în calcul delegarea de competențe administrative asupra cadrului legislativ local (hotărâri de consiliu general) de reglementare a tuturor aspectelor prevăzute de prezenta strategie.

Serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea vor duce la îndeplinire prevederile prezentei strategii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*