Acțiunea „Foc de artificii“ a fost demarată de către polițiștii tulceni

Artificii aprinse. FOTO ISU Dobrogea

În perioada 21 noiembrie – 5 ianuarie, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea desfășoară acțiuni în cadrul Planului național ,,Foc de Artificii,, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoane fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2017/2018.

 

Scopul acţiunii naţionale este acela al creşterii siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire a unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

În perioada 21 noiembrie 2017- 5 ianuarie 2018, polițiștii tulceni vor efectua verificări și controale în complexe comerciale, piețe, târguri sau alte locuri de comercializare autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, sub aspectul respectării regimului legal.

De asemenea vor avea în vedere identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate care comercializează ambulant articole pirotehnice în vederea sancţionării acestora conform actului normativ, Legea nr. 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive.

Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea reamintește că sunt interzise deținerea, utilizarea și vânzarea către publicului larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3, și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment în condițiile legii, numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:
a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile T1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*