Acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții din Tulcea

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea. FOTO Cătălin Schipor

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ au dreptul să ceară indemnizația de șomaj, dacă nu reusesc sa se angajeze în 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, absolvenţii trebuie să se înregistreze în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă ori la alti furnizori acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Aceștia pot fi considerați șomeri numai dacă se regăsesc în următoarele situații:

  • sunt absolvenți ai instituțiilor de învătământ, au minimum 16 ani și, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, n-au reusit să se încadreze în muncă potrivit pregatirii profesionale;
  • sunt absolvenți ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap, au minimum 16 ani si n-au reusit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

“În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obtinut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți este o sumă fixă lunară, acordată pentru o perioada de 6 luni, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Având în vedere că la această dată valoarea ISR este 500 de lei, cuantumul indemnizației de somaj este de 250 lei.

Absolvenții pot beneficia de acest drept o singură dată pentru fiecare formă de învătământ absolvită.

Atentie! Nu pot beneficia de indemnizația de șomaj absolvenții care la momentul solicitării acestui drept urmează o formă de învățământ. De asemenea, nu pot solicita indemnizația de somaj nici absolvenții licentiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care la momentul solicitării dreptului au promovat concursul de rezidențiat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*