3 noiembrie – Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei 

Delta Dunării. FOTO ARBDD

Astăzi, 3 noiembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei, proclamată de Conferința Generală a UNESCO la cea de-a 41-a sesiune a sa.

Rezervațiile biosferei se întind pe suprafețe mari și cuprind un complex de ecosisteme terestre și/sau acvatice, lacuri și cursuri de apă, zone umede cu comunități biocenotice floristice și faunistice unice, cu peisaje armonioase naturale sau rezultate din amenajarea tradițională a teritoriului, ecosisteme modificate sub influența omului și care pot fi readuse la starea naturală, comunități umane a căror existență este bazată pe valorificarea resurselor naturale pe principiul dezvoltării durabile și armonioase. Rezervațiile biosferei cu așezări umane sunt gestionate astfel încât să constituie modele de dezvoltare a comunităților umane în armonie cu mediul natural.

Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost desemnată în anul 1990, prin Hotărârea de Guvern nr. 983/27 august 1990. Deține în prezent o suprafață totală de 580.000 ha, cuprinsă pe teritoriile administrative a trei județe: Tulcea (87,73%), Constanța (12,23%) și Galați (0,14%).

Rezervația Biosferei Delta Dunării este alcătuită din următoarele componente:

  •  Delta Dunării propriu zisă, sectorul românesc,
  •  Complexul lacustru Razim – Sinoie,
  •  Apele marine până la izobata de 20 m,
  •  Albia Dunării între Cotul Pisicii și Isaccea (pe teritoriul României),
  •  Lunca inundabilă a Dunării între Isaccea și Tulcea.

ARBDD derulează activități de informare și de educație de mediu prin centre de informare, scopul acestor activități fiind promovarea rolului și importanței Rezervației Biosferei Delta Dunării, formarea unei mentalități pozitive și active de protejare a resurselor naturale regenerabile și de integrare armonioasă a activităților umane în echilibrul deltaic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*