Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea derulează proiectul Parcul arheologic AEGYSSUS V

Cetatea Aegyssus. FOTO Captură video CultPlatForm_21

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și partenerii săi vă invită în Parcul „Monumentul Independenței” unde se derulează „Proiectul Parcul arheologic AEGYSSUS V“, finanțat de municipiul Tulcea și co-finanțat de ICEM Tulcea.

Proiectul se află la a V-a ediție și a fost propus în cadrul Programului Parteneriate al Primăriei Municipiului Tulcea urmărind dezvoltarea sectorului educației și activităților culturale în parteneriat cu instituțiile de cercetare-dezvoltare și în acord cu politica UE, în intervalul 2014-2020.

Principalul obiectiv al acestui proiect constă în realizarea unui parc arheologic în situl AEGYSSUS. Astfel, vor fi valorificate din punct de vedere științific și turistic structurile antice cercetate în perioada 1971-1998.

AEGYSSUS este unul dintre cele mai importante orașe romane de la Dunărea Inferioară, aici fiind descoperită și cea mai timpurie inscripție romană din Dobrogea datată în timpul domniei împăratului Titus, între anii 80-81 p.Chr. Începuturile așezării datează din secolele IV-III a.Chr. și sunt dovedite prin ceramica getică și elenistică descoperită aici. Ulterior, în perioada romană, orașul va beneficia de așezarea geo-strategică deosebită și va cunoaște o prosperitate remarcabilă până la începutul secolului VII p.Chr. când incursiunile avaro-slave vor conduce la prăbușirea administrației romane în provincia Scythia. Reluarea locuirii pe ruinele anticului AEGYSSUS se produce în contextul revenirii Imperiului Bizantin la Gurile Dunării, la sfârșitul secolului X și va dura, cu unele întreruperi, pe parcursul secolelor următoare.

Principala activitate desfășurată în cadrul proiectului o constituie cercetarea arheologică pe situl AEGYSSUS, în parteneriat cu unitățile de învățământ din județul Tulcea și persoanele implicate în activitățile de voluntariat, în perioada iulie-septembrie 2019.

Pe parcursul cercetărilor arheologice vor avea loc următoarele activități adiacente proiectului:

  • o serie de lecții tematice prin care se prezintă elevilor din unitățile de învățământ din Municipiul Tulcea metodele de cercetare arheologică;
  • organizarea unor vizite ghidate pentru turiști, prin care colectivul de cercetare va prezenta principalele descoperiri din situl arheologic.

În acest demers, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” colaborează cu Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și Universitatea Ludwig-Maximilian, München (Germania).”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*