VIDEO Pescarii din Delta Dunării, nemulțumiți de deciziile care se iau din biroul ARBDD și ANPA, au plecat la Ministerul Mediului

Pescuit în Delta Dunării

O delegație a Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării a participat joi, 20 ianuarie, la o întâlnire organizată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe tema problemelor cu care se confruntă sectorul pescăresc din Delta Dunării în momentul actual.

Sesiunea de lucru se înscrie în seria de întâlniri care au fost organizate în ultima perioadă pentru dezbaterea draftului de ordin de prohibiție pentru anul 2022, document referitor la care reprezentanții organizațiilor pescărești și-au manifestat o serie de nemulțumiri și au înaintat un set de propuneri către ANPA și ARBDD.

La întâlnire au participat: Robert-Eugen Szep – secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Silviu Feodor – deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităților naționale, Roxana Ionescu – director adjunct al Direcției Biodiversitate în cadrul Ministerului Mediului, Dan Verbina – președinte al Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, Mihai Leonov – reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni din România, Cătălin Balaban și Vasile Anton – reprezentanți ai Asociației de Pescari Golovița din Jurilovca.

Pescarii spun că principalele lor nemulțumiri pleacă de la faptul că deciziile sunt luate din „birourile închise” ale Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), iar ei nu sunt consultați deloc și se trezesc cu noi ordine, interdicții și restricții care le limitează activitatea și le afectează viața. Astfel, spre exemplu, pentru salvarea sturionilor, pescuitul scrumbiei ar urma să fie interzis, din aprilie până în decembrie, pe motiv că în plasele pescarilor se pot captura accidental sturioni.

„Sper că această întâlnire a evidențiat cât este de necesar dialogul real între locuitorii Deltei și instituțiile care ar trebui să ne reprezinte. În definitiv, ceea ce ne dorim noi este ca deciziile care se transmit către București și care ne afectează viața și activitatea să nu mai fie luate în birouri închise, fără o înțelegere elementară a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi. Vedem că restricțiile se înmulțesc an de an în Deltă. Ar fi bine ca ele să fie analizate de oameni care cunosc realitățile acestui teritoriu, care înțeleg viața locuitorilor și care își asumă responsabilitatea de a identifica și măsurile compensatorii de sprijin pentru sectoarele de activitate din Deltă, corespondente fiecărui set de măsuri limitative propus. Pentru că o Deltă Vie înseamnă o Deltă locuită, iar asta presupune atenție la nevoile sociale ale oamenilor care trăiesc aici. Salut deschiderea la dialog a reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, este un semn de normalitate și de cooperare de care avem atât de multă nevoie” a declarat președintele FOPPDD, Dan Verbina.

Prezent la întâlnire, deputatul Silviu Feodor, membru al Grupului parlamentar al minorităților naționale, a apreciat că activitatea de pescuit trebuie sprijinită, fiind o unică sursă de venit a unei categorii de populație, în mod deosebit în arealul Deltei Dunării.

„Pentru aceasta, este nevoie de politici și strategii adecvate, astfel încât să fie protejate ecosistemele și, în același timp, să fie asigurată posibilitatea practicării pescuitului tradițional.  Vreau să evidențiez deosebita deschidere și înțelegere din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, unde astăzi, în cadrul întâlnirii de lucru cu secretarul de stat, dl. Robert-Eugen Szeb, au fost discutate posibilități de reglementare în acest domeniu”, a declarat Silviu Feodor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*