VIDEO O specie invazivă de somn pune în pericol întreaga resursă piscicolă din Delta Dunării

O specie invazivă de somn pune în pericol întreaga resursă piscicolă din Delta Dunării

O specie invazivă de somn, somnul african, a fost identificată în ultima vreme în Delta Dunării, mai multe exemplare fiind capturate, vii sau moarte, în plasele pescarilor. Conform specialiștilor, somnul african este o specie de pește foarte agresivă, care poate afecta întreaga resursă piscicolă autohtonă din Delta Dunării.

Președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac, spune că numai în cursul zilei de luni, 12 iulie, au fost capturate nu mai puțin de 10 exemplare de somn african, în zona Dunărea Veche, care arată că răspândirea acestui tip de pește este una destul de mare.

„Ne confruntăm cu o problemă gravă asupra resursei piscicole din Deltă. Din discuțiile cu specialiștii rezultă că această specie de pește este una foarte agresivă și dacă nu se iau urgent măsuri vom avea mari probleme asupra resursei piscicole autohtone, și așa mult diminuată”, spune Cătălin Țibuleac, care precizează că între măsurile ce pot fi luate pentru a opri răspândirea acestei specii ar fi stoparea sistemului prindere și eliberare în natură.

„O primă măsură ar fi informarea corectă, imediată, a pescarilor sportivi-recreativi, dar și a pescarilor comerciali, care ar trebui să rețină acest tip de pește și să nu-l redea în mediul natural. O altă măsură ar fi o regândire a ordinului de prohibiție, în sensul de a scoate sistemul de catch & release pentru specia somn. Pescarii nu cunosc foarte bine cum arată acest somn african, sens în care este bine să se intervină asupra ordinului tocmai pentru a evita eventualele confuzii în acest sens”, a mai explicat el.

Cătălin Țibuleac mai spune că un mare semn de întrebare este cum a ajuns această specie de somn în Delta Dunării și speră ca autoritățile abilitate să intervină rapid pentru edificarea modalității în care somnul african a ajuns în apele interioare ale Deltei. De altfel, pescarii care au capturat astfel de exemplare de somn african sunt convinși că acestea au scăpat din crescătorii de astfel de pește, care apoi a ajuns în Delta Dunării.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Exemplarele de somn african descoperite în Delta Dunării ar fi provenit de la un complex turistic din zonă – TLnews – Tulcea NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*