Tulcenii pot crește iar porci, dar respectând anumite condiții

Măsuri luate în cazul Pestei Porcine Africane. FOTO Laura Anderson

Prefectura Tulcea a demarat o campanie de informare a cetăţenilor din judeţul Tulcea cu privire la riscul repopulării gospodăriilor cu suine.

Având în vedere gravitatea și efectele devastatoare ale pestei porcine africane, DSVSA Tulcea face următoarele recomandări crescătorilor de suine în sistem gospodăresc:

  • Având în vedere posibilitatea recontaminării exploatației în care există porci noi introduși, DSVSA Tulcea recomandă că repopularea în gospodăriile populației să se facă cât mai târziu posibil (6-9 luni ) de la moartea sau uciderea ultimului animal bolnav din acea gospodărie sau localitate, iar în cazul în care există porci, numărul acestora să fie redus la minim.
  • Motivația acestor recomandări:
    • virusul rezistă peste 6-9 luni (în funcție și de condițiile meteorologice) în diferite resturi ( fecale, pământ amestecat cu sânge, urme de fecale sau sânge pe diferite ustensile gospodărești, în/pe anumite construcții mai mult sau mai puțin improvizate destinate creșterii porcilor),gunoi de grajd, haine, încălțăminte sau alte echipamente de lucru nedecontaminate, furaje, atelaje sau utilaje cu care va deplasați în mod curent din/în gospodărie, carne congelată suspicionata a fi infectată, etc.
    • virusul este prezent în mediul silvatic; deși numărul mistreților s-a redus în județul Tulcea, există încă rezultate pozitive la Pestă porcină africană la mistreții împușcați/morți, care mențin riscurile reinfectării gospodăriilor.
  •  Repopularea cu suine (porci) să se facă numai după efectuarea celor 3 dezinfecții obligatorii, și după emiterea Actului oficial de stingere a bolii în exploatațiile afectate, în zonă de de protecție (3 kilometri în jurul exploatației afectate) , coordonată de către un medic veterinar.
  • Referitor la repopulare, este de dorit că această să se facă numai după ce toate produsele din carne de porc, provenite din sacrificarea animalelor din gospodărie, aflate în frigidere sau congelatoare au fost consumate, iar pungile în care au fost păstrate, sunt distruse prin ardere; iar pentru cetățenii, ale căror animale au fost afectate de această boală, este imperios necesar că în cazul în care au avut în frigidere sau congelatoare carne de porc, să procedeze la o decontaminare riguroasă a spațiilor frigorifice respective, precum și a încăperilor în care acestea se află.
    • Recomandăm spălarea echipamentelor frigorifice cu o soluție cu detergent, clătirea, uscarea, urmată de o dezinfecție cu o soluție decontaminantă care se poate obține din produse existențe în casă, respectiv sare de lămâie ( 1,5-2 linguri la un litru de apă). Bineînțeles, pot fi utilizate și alte substanțe dezinfectante pe care le puteți procură din comerț (de preferat Virkon, sodă caustică).
    • Aplicarea dezinfectantului se poate face cu o cârpă umedă sau un dispozitiv de speriere de mici dimensiuni (precum acelea utilizate pentru soluțiile de spălat geamuri). Lăsați dezinfectantul să acționeze pană a două zi, clătiti și uscați echipamentul frigorific.
  • Este foarte important că repopularea să fie anunțat medicului veterinar din localitatea dumneavoastră.
  • Recomandăm cetățenilor care dețin porci, să aplice permanent o serie de măsuri de biosecuritate: porcinele să fie crescute în adăposturi corespunzătoare, izolate, să efectueze periodic deratizări, dezinsecții; să utilizeze echipamente de lucru pentru îngrijirea porcilor ( atât îmbrăcăminte, cât și ustensile) numai pentru această destinație.- Ar fi foarte corect că toți membrii familiei să-și schimbe îmbrăcămintea și încălțămintea, de fiecare dată atunci când se întorc acasă, iar pentru îngrijirea porcilor să fie desemnată o singură persoană, care să respecte întocmai recomandările noastre.
    • Dacă împrumutați ustensile, mijloace de transport destinate inclusiv activităților agricole(arăt,semănat,recoltat/transportat cereal/furaje,etc) de la alte persoane, este de dorit să efectuați la sfârșitul activității o curățare și dezinfecție corespunzătoare ale acestora, înaintea introducerii în gospodărie.
  • Dacă se întâmplă ca unul sau mai multe dintre animalele cu care dumneavoastră ați repopulat, după acordul medicului veterinar, să prezinte semen de îmbolnăvire precum abatere, febră, lipsă poftei de mâncare, eventual pete roșii pe corp, vă rugăm să anunțați urgent medicul veterinar de liberă practică din localitate sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Tulcea (Tel.0240533 962).

„Va solicităm că aceste informații să le împărtășiți cât mai multor dintre cunoscuții și rudele dumneavoastră.Numai prin respectarea acestor recomandări, precum și a unor reguli simple de biosecuritate, pot fi stinse în timp util focarele de pestă porcină africană din județul Tulcea; se pot ridica restricțiile de mișcare a suinelor și de circulație a cărnii și a produselor din carne, și se poate reluă activitatea de creștere a suinelor în timp util, cu impact desăvârșit din punct de vedere social și economic“, au transmis reprezentanții DSVSA Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*