“Totalitarismul” din Poliția Tulcea: lipsa comunicării este “soluția” (ne)rezolvării problemelor

Cătălin Schipor - Editorial

Imaginea unei instituții se face în timp, cu muncă, o parte a acestui efort constând în comunicare și în transparență. Atunci când aceste două elemente lipsesc, sau comunicarea se face strict pentru a sublinia numai lucrurile pozitive, tot gunoiul fiind băgat grosolan sub preș, instituția nu are o imagine bună, ci doar coafată. Partea proastă este că această coafură nu rezistă la nesfârșit, iar întrebările ignorate nu arată că problemele nu există, doar că nu îți pasă de situația reală. Aduce un pic cu un sistem totalitarist, în care cincinalul se face în trei ani, toată lumea este mulțumită și fericită, iar lucrurile bune nu se mai sfârșesc.

Concret, este vorba de Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea, instituție sub oblăduirea căreia “nu se întâmplă nimic rău în tot județul”. Dacă ne luăm după modul în care este făcută comunicarea de către reprezentanții acestei instituții, județul Tulcea este unul dintre cele mai sigure din Europa, nu numai din România.

Asta este valabil până nu apar imagini compromițătoare pe internet. Chiar și atunci, cu o pereche de ochelari de cal, nu se vede decât ceea ce vrea instituția.

Ultimul exemplu grăitor a fost scandalul din centrul municipiului Tulcea, unde polițiștii și-au luat-o pe coajă și au fost fugăriți cu pietre. În loc să auzim imediat după producerea incidentului o reacție a IPJ Tulcea, prin care să înfiereze acțiunea civililor și o serie de măsuri drastice, conducerea instituției a preferat să facă pe mortul în păpușoi, doar – doar nu i-a văzut nimeni. Partea nasoală pentru polițiști a fost că cineva i-a filmat, iar imaginile au ajuns bineînțeles pe internet. Nici după aceea, poliția nu a încercat să riposteze. Cu greu, după multe întrebări și insistențe, a fost emis un comunicat de presă.

Pe scurt, spicuim: „polițiștii au identificat mai multe persoane implicate într-o altercație, pe fondul evenimentului rutier, soldat doar cu pagube materiale. În această situație, polițiștii rutieri au solicitat sprijin colegilor de ordine publică și jandarmilor. La fața locului,au fost identificate două persoane cu comportament violent, atât față de persoanele prezente la fața locului, cât și față de polițiști“.

Nimic despre cum alergau dezorientați după suspecți de parcă jucau baba – oarba după ce nu au reușit să se impună, nici chiar cu spray-ul iritant din dotare. Nici despre pietrele aruncate de scandalagii și care le vâjâiau pe la urechi polițiștilor. Poate dacă ar mai trage un ochi pe internet, ar vedea și ei cum stau lucrurile în realitate.

Nu se știa nimic nici despre bărbatul mort într-o intersecție din municipiul Tulcea, găsit în dimineața de 9 aprilie.

Să nu uităm nici cazul din noiembrie 2018, atunci când un bărbat din Mahmudia și-a împușcat în cap iubita cu arma. Poliția a refuzat și atunci un dialog, o comunicare pe acest subiect, încercând să se comporte ca și cum nici usturoi nu a mâncat și nici gura nu îi miroase.

Așa că, dragi apărători și aplicatori ai legii, dacă stați încuiați în instituție și aruncați peste gard, din când în când câte un comunicat de presă, plin de „realizări“, nu faceți decât să aduceți tot mai mult cu politicienii. Și chiar nu este momentul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*