Secția de Terapie Intensivă a Maternității din Tulcea, județ cu o rată alarmantă a mortalității infantile, va fi dotată cu aparatură medicală complexă

Secția de Terapie Intensivă a Maternității din Tulcea, dotată cu aparatură medicală complexă. FOTO Organizația Salvați Copiii

Secretarul general al județului Tulcea, Marius Cristi Mihai, a participat marți, începând cu ora 10.30, la conferința „Îmbunătățirea politicilor publice din domeniul sănătății mamei și copilului“, prilejuită de dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea. Evenimentul a avut loc loc în cadrul amplei campanii de dotare a secțiilor de pediatrie și terapie intensivă neonatală din țară pe care organizația Salvați Copiii a demarat-o în 2021, ca parte a programului național de reducere a mortalității infantile și de îmbunătățire a stării de sănătate și nutriție a mamei și copilului.

Astfel, potrivit Consiliului Județean Tulcea, medicii de la Spitalul Județean de Urgență Tulcea vor avea la dispoziție un incubator, un analizor mobil de gaze sanguine cu 500 de cartușe, patru seringi automate, două pulsoximetre, patru cântare, trei aspiratoare chirurgicale și un sterilizator cu aer cald, în valoare totală de 35.000 de euro. Dotarea este posibilă prin generozitatea Fox România (25.000 de euro) și a susținătorilor care au ales să redirecționeze 3,5 la sută din impozitul pe venit programului Organizației Salvați Copiii.

Se văd rezultatele

Secretarul general al județului Tulcea, Marius Mihai Cristi, a vorbit despre importanța tuturor acestor investiții în echipamentele medicale utilizate în beneficiul micilor pacienți tulceni, dar și despre eforturile susținute pe care Consiliul Județean Tulcea le face pentru creșterea calității serviciilor medicale din județul nostru.

„Județul Tulcea are deosebita onoare de a fi din nou pe lista de beneficiari ai donațiilor pe care cu generozitate le faceți în toată țara, de această dată fiind vorba de echipamente medicale în valoare de 35.000 de euro. Aparatura medicală oferită din 2016 până în prezent Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Tulcea constituie o dotare mai mult decât binevenită pentru noi, tulcenii, având în vedere rata crescută a mortalității infantile înregistrate în județul nostru“, a declarat Marius Cristi Mihai.

Conferința „Îmbunătățirea politicilor publice din domeniul sănătății mamei și copilului“. FOTO CJ Tulcea

Prin echipamentele donate de Organizația Salvați Copiii, în ultimii ani Secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea a crescut calitatea serviciilor medicale, fapt care a condus la o scădere a mortalității infantile și perinatale (primele șapte zile de viață), explică dr. Roxana Bibic, coordonatorul secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea.

„Dacă în 2018 am avut nouă decese pe secție, în 2019 am avut șase decese, iar anul trecut patru decese. De asemenea, a scăzut numărul transferurilor către alte unități: dacă în 2019 am avut 25 de transferuri, anul trecut am avut 17, din care 11 cu mame pozitive COVID“, a declarat dr. Bibic.

Directorul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, a vorbit despre importanța tuturor proiectelor dezvoltate pentru spitalul tulcean, referindu-se atât la donațiile primite în ultimii ani, cât și la proiectele derulate de Consiliul Județean Tulcea, cel mai amplu având o valoare totală de 48 de milioane de euro (bani europeni).

Rata mortalității infantile, îngrijorătoare

Amintim faptul că rata mortalității infantile în județul Tulcea (14,8 la mia de copii născuți vii) este de aproape trei ori mai mare față de media națională (5,8 la mia de copii născuți vii), motiv pentru care Organizația Salvați Copiii România demarează în regiune un amplu program de combatere a mortalității infantile atât prin dotarea cu aparatură medicală vitală a Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, cât și prin servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) dedicate mamelor, gravidelor, gravidelor minore și copiilor până în 5 ani, în comunitățile vulnerabile.

În anul 2019, la maternitatea din Tulcea s-au născut 882 de copii, dintre care 97 de prematuri și 61 de nașteri în rândul mamelor sub 18 ani. Anul trecut au avut loc 933 de nașteri, dintre care 107 nașteri premature și 58 de nașteri în rândul minorelor.

„Datorită donației realizate de Salvați Copiii, în viitor mai mulți nou-născuți ajunși la noi în spital vor primi o îngrijire adecvată și unii chiar o șansă în plus la viață. Sperăm să putem veni astfel în întâmpinarea solicitărilor medicale de orice natură din județul nostru, în special a celor legate de nou-născuți, contribuind în acest fel semnificativ la scăderea ratei mortalității infantile. Salvați Copiii a făcut un pas uriaș în acest sens. Vă mulțumim și laolaltă cu noi, vă mulțumesc mămicile tulcene ai căror bebeluși se vor dezvolta sănătoși datorită donațiilor dumneavoastră!”, a declarat Dr. Tudor-Ion Năstăsescu, Managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea.

Servicii socio-comunitare pentru Babadag și Sulina

Totodată, pentru a contribui la reducerea mortalității infantile din județul Tulcea, Organizația Salvați Copiii a decis să extindă programul Sănătatea mamei și a copilului în zonele defavorizate din județ. Astfel, vor fi asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani, care vor primi suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat necesitatea de a continua dotarea maternităților, precum și a secțiilor de terapie neonatală și de pediatrie, în contextul crizei.

„Pandemia a vulnerabilizat suplimentar un sistem care avea deja probleme cronice, printre care cele legate de finanțarea deficitară și de dotarea precară cu aparatură medicală performantă. Componenta de intervenție este vitală atât în maternități, cât și în comunități și ne bazăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră”.

Organizația Salvați Copiii a decis să extindă programul Sănătatea mamei și a copilului în zonele defavorizate. FOTO Organizația Salvați Copiii

La eveniment au participat actori cheie din domeniul sănătății mamei și copilului, medici neonatologi, reprezentanți ai autorităților precum și reprezentanți ai mass-media.

În cei 31 de ani de activitate, în care au dezvoltat programe de protecție și asistență medico-socială, de integrare educațională și în care au devenit vocea copiilor în România, organizația Salvați Copiii insistă asupra faptului că mecanismele solide și sustenabile sunt cele construite prin acțiunea comună a autorităților decidente și a societății civile.

Găsirea de soluții viabile pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate destinat copiilor, gravidelor și mamelor în România este absolut necesară, în contextul în care România se situează în Uniunea Europeană pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea infantilă, iar aproape 10% dintre nașterile din țara noastră provin de la mame adolescente. Sarcina în adolescență este o provocare deosebită pentru serviciile medicale, cele sociale, școală, familie și în primul rând pentru viitoarea mamă, expunând-o pe aceasta riscurilor, atât din punct de vedere medical, cât și în ceea ce privește situația școlară și socială.

Organizația Salvați Copiii este implicată activ în domeniul sănătății copiilor din România și contribuie la asigurarea dreptului la viață și supraviețuire al copiilor prin intermediul a cinci direcții de intervenție: dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie și nou-născuți cu echipamente medicale performante, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, cursuri de specializare pentru echipele medicale, educație pentru sănătate și cercetări/dezbateri cu specialiști.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*