Prestatorii de servicii funerare din municipiul Tulcea trebuie să obțină un aviz de la Consiliul Local pentru a-și putea desfășura activitatea

Municipiul Tulcea, vedere de la Monument. FOTO Cătălin Schipor

Prestatorii de servicii funerare sunt atenționați că pot desfășura activitățile specifice de abia după obținerea avizului Consiliului Local al Municipiului Tulcea, dar și a autorizației sanitare de funcționare, au anunțat reprezentanții Primăriei Tulcea. 

Conform prevederilor legale privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare și ale Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhurnare, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare, prestatorii de servicii funerare obligația a obține avizul consiliului local al unității administrativ.

Pentru a obține acest aviz, operatorul economic trebuie să îndeplinească o serie de condiții care să îi protejeze pe viitorii clienți:

  • are capacitatea financiară și profesională necesară

–  Capacitatea financiară constă într-un fond de garantare constituit pentru plată despăgubirilor datorate în cazul neîndeplinirii sau Îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funerare.

– nivelul fondului de garantare se stabilește la nivelul contravalorii a cinci ajutoare de înmormântare, cu obligativitatea majorării acestui fond în funcție de actualizările anuale ale cuantumului acestui ajutor și de realimentare în cazul plătii de despăgubiri.

– Constituie fond de garantare:

1). suma depusă într-un cont special la bancă la care operatorul economic are deschis consul curent;

2). garanția bancară sau asigurarea de malpraxis încheiată la valoarea fondului de garantare stabilit prin hotărâre a Guvernului.

  • nu are datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul local;
  • dispune de spațiul corespunzător pentru desfășurarea obiectului de activitate în condiții decente;

Prestarea serviciilor funerare se poate face numai în spații autorizate. Pentru obținerea avizului necesar prestatorul de servicii funerare va depune un dosar, pentru fiecare punct de lucru, care va conține mai multe documente.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*