Pompierii tulceni trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul igienizărilor prin foc din gospodării și terenuri agricole

O mică igienizare cu foc l-a costat pe un tulcean întreaga gospodărie. FOTO ISU Delta Tulcea

Numărul de igienizări prin aprinderea miriștii sau a gunoiului, scăpate de sub control și care au provocat pagube însemnate au crescut în primele două săptămâni ale lunii aprilie, au constatat pompierii tulceni. Ceea ce pare o metodă ușoară de a scăpa de gunoi și resturi, pentru unii s-a dovedit a fi foarte costisitor.

De la începutul lunii aprilie, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea au fost solicitate să intervină la un număr de 9 incendii generate de neluarea măsurilor ce se impun privind arderea vegetației uscate, miriștii precum și a resturilor vegetale. Aceste incendii au generat mistuirea unui număr de 218 hectare pe care se aflau diverse culturi, a unui grajd și a unei stâne. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, au fost salvate gospodării întregi, care de altfel ar fi putut fi mistuite de acest gen de incendii cu propagare rapidă.

Pompierii au constatat că utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere şi favorizare a propagării incendiilor.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, reaminteşte cetăţenilor următoarele prevederi generale care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

  • condiţii meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; â
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii, stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor;
  • utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie – gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc. şi respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile – lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare;
  • pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei;
  • arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

În ceea ce privește sancționarea celor vinovați, acest lucru este destul de dificil. Pentru ca pompierii să poată aplica sancțiunea legală ar trebui să găsească la locul incendiului persoana care a dat foc și să recunoască acest lucru. Cum această situație este prea puțin probabilă să se întâmple, atunci sarcina identificării și tragerii la răspundere revine celor din poliție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*