Peste 2,6 milioane de lei urmează a fi investiți în activitatea piscicolă a localnicilor din zona Deltei Dunării

A fost demarat programul „Soluții tehnice inovatoare pentru identificarea de noi resurse ce pot fi valorificate pe teritoriul FLAG Delta Dunării“. FOTO CJ Tulcea

Miercuri, 23 octombrie 2019, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a participat la conferința de deschidere a proiectului „Soluții tehnice inovatoare pentru identificarea de noi resurse ce pot fi valorificate pe teritoriul FLAG Delta Dunării“, finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, în cadrul Măsurii III.3 – Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală. La eveniment au participat prefectul Lucian Furdui, președintele Asociației RO-PESCADOR, Daniel Buhai și managerul FLAG Delta Dunării, Valentin Modoveanu.

Proiectul abordează o componentă importantă din activitatea piscicolă din Delta Dunării, având ca obiective valorificarea experienței acumulate de Asociația Ro-Pescador și trecerea într-o nouă etapă prin prisma identificării de noi soluții de pescuit în sectorul de valorificare a moluștelor. Finalitatea proiectului este obținerea unui studiu de specialitate care va cuprinde toate informațiile necesare pentru certificarea activității de pescuit pe acest sector și elaborarea unui ghid de bune practici, care va fi transformat într-un îndrumar pentru cei care vor desfășura această activitate.

„În primul rând, felicit inițiativa Ro-Pescador și a Asociației de Pescari Golovița. Am venit la această conferință pentru că am considerat că întotdeauna oamenii care fac ceva trebuie apreciați. Atât Dan Buhai cât și Cătălin Balaban sunt oameni care activează în această zonă, sub diferite forme, de la procesare la pescuit efectiv, sunt oameni dedicați activității pe care o desfășoară, dedicați Deltei Dunării. Activitatea la care se referă acest proiect este una mult mai amplă, nu se referă numai pescuitul în sine, se îndreaptă și către activitatea de turism, către latura socio-economică. Este vorba de un studiu complex care va face numai bine dacă va ajunge la o formă finală iar autoritățile se vor plia în demersurile lor pe ceea ce urmărește acest studiu. Este un proiect necesar, probabil că va constitui o cărămidă la construcția finală a obiectivului de pescuit la vongole, la scoici, astfel încât să existe o alternativă pentru asigurarea subzistenței pentru populația din zona deltaică.
Tot ceea ce s-a întâmplat în legătură cu lansarea și derularea acestui proiect, alături de FLAG Delta Dunării, sunt lucruri pe care într-o mică măsură le pun și în dreptul meu, dar nu mai mult de 2-3%. M-am implicat în toate solicitările inițiatorilor, uneori demersurile mele au reușit, alteori nu, dar cu toții am reușit să realizăm un FLAG de succes, care să aibă o opțiune de prelungire pe viitoarea finanțare.
Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect, de la consultant la partener și la lider de proiect, îl felicit pe Valentin Moldoveanu pentru ceea ce a făcut, dovada valorii lui stând în activitatea pe care a depus-o la FLAG, recunoscută prin ceea ce a reușit să obțină în relațiile cu Bruxelles-ul, cu CRPM. Mi-am adăugat și eu două trei procente în această reușită pentru că am promovat și am susținut oameni care au dovedit că n-au avut decât un gând, respectiv să-și facă datoria cum trebuie. Este o garanție, din punctul meu de vedere, că atunci când te bazezi doar pe oameni profesioniști, obții și rezultate“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Obiectivul general al proiectului este reducerea presiunii asupra resursei piscicole din Delta Dunării și crearea de surse alternative de venit prin identificarea de noi resurse și metode de pescuit pentru locuitorii comunităților pescărești din zona costieră a Rezervației Biosferei Delta Dunării cuprinsă în teritoriul FLAG.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.669.627,57 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEPAM: 1.988.372,65 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*