Oamenii care au schimbat, într-un an, modul în care se face turism în Tulcea și Delta Dunării. Managementul destinației turistice își arată roadele mult-așteptate

Cătălin Țibuleac, Horia Teodorescu și Ivan Patzaikin la Târgul de Turism al României. FOTO AMDTDD
Cătălin Țibuleac, Horia Teodorescu și Ivan Patzaikin la Târgul de Turism al României. FOTO AMDTDD

Nordul Dobrogei și Delta Dunării erau, până nu demult, o destinație privită ca inaccesibilă. Unora li se părea prea departe pentru că avioanele nu aterizau pe aeroportul din județul Tulcea, iar drumurile prost întreținute nu te atrăgeau. Alții auziseră doar de prețurile mari și de cazarea în condiții nu tocmai OK.

A fost nevoie de muncă multă, de promovare și totul concentrat într-un an și jumătate, pentru ca roadele managementului de destinație să se arate.

La un an de la înființarea Asociației de Managament al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), județul Tulcea se mândrește cu cea mai mare creștere a numărului de turiști din România. O creștere de 77% nu a văzut nicio altă destinație din țara noastră.


Vă mai recomandăm:

În județul Tulcea s-a înregistrat în 2018 cea mai mare creștere de turiști din toată țara

E vremea borșului de pește. Amatorii de delicatese deltaice sunt invitați la Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca și Crișan

FOTO VIDEO Numărul turiștilor care au ajuns în Delta Dunării la începutul sezonului 2018 este dublu față de 2017

EXCLUSIV Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a primit avizul Tribunalului Tulcea. Cătălin Țibuleac: “Elaborăm, alături de toți partenerii, Proiectul de Strategie pentru Promovarea și Dezvoltarea Deltei”


 

Horia Teodorescu și proiectele majore de infrastructură pentru județul Tulcea

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. FOTO TLnews.ro
Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. FOTO TLnews.ro

Primii pași ai AMDTDD au fost făcuți de Cătălin Țibuleac. Pentru prima dată în istoria recentă a turismului din zonă, Țibuleac a reușit să unească toate părțile importante implicate în industrie.

Efortul său a fost susținut de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Nu financiar, ci logistic sau cu proiecte care sunt mult așteptate de tulceni. Teodorescu declara la finalul lui 2018, pentru Tulcea NEWS, că instituția pe care o conduce are în portofoliu 40 de proiecte majore.

Pe primul loc se situează accesibilitatea. Podul peste Dunăre care leagă Brăila de județul Tulcea este cel mai ambițios proiect de infrastructură pe care România l-a văzut în ultimii 20 ani. Lucrările au început deja, iar valoarea acestei căi noi de comunicație este una imensă pentru Delta Dunării.

Aeroportul Internațional “Delta Dunării” din Tulcea nu a mai văzut zboruri internaționale în ultimii ani. Proiectul lui Teodorescu este ca baza să devină nu doar operațională, ci să depășească, în 5 ani, numărul de pasageri pe care îl are un aeroport precum cel de la Constanța în prezent.

Delta Dunării și Dobrogea de Nord ar putea fi legate de Constanța prin viitorul drum expres, așa că turiștii din Mamaia sau cei care ajung în Portul Constanța la bordul navelor de croazieră, vor putea să facă traseul mult mai rapid.

Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD: “Delta Dunării trebuie păstrată și promovată unitar

AMDTDD a primit recent mai mulți membri noi. Consiliul Județean Tulcea, Primăria Tulcea sau Jurilovca sunt printre aceștia, iar prezența lor garantează un management eficient în destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord.

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Am discutat cu președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac despre mărirea numărului de membri.

Adrian Boioglu, jurnalist Tulcea NEWS: Care va fi ajutorul Consiliului Județean și al celorlalți membri care vin din zona de stat? Cu ce sperați să contribuie ei tinând cont de faptul că procesul de decizie în mediul de stat este mult mai lent și orice decizie trece prin hotârari de Consiliu?

Cătălin Țibuleac, președinte AMDTDD: Prezența autorităților locale și județeană în Asociație permite adoptarea unor decizii într-un ritm mult mai alert, bineînțeles cu respectarea prevederilor legale. Cooptarea lor ca membri în cadrul AMDTDD va asigura o cristalizare mult mai rapidă a Organizației de Management conform Legii Turismului recent promulgată, la 6 decembrie și adoptarea acelor decizii care să permită o dezvoltare și o promovare coerentă, eficientă a destinației turistice, în conformitate cu necesitățile comunităților locale și a industriei ospitalității.

Implementarea prevederilor Legii Turismului necesită eforturi susținute atât din partea mediului privat cât și din partea autorităților locale/județene, iar AMDTDD creează cadrul optim pentru formarea unei Organizații de Management al Destinației puternică, care să lucreze în beneficiului comunităților locale și a mediului de afaceri.

Adrian Boioglu, jurnalist Tulcea NEWS: A ajuns AMDTDD la dimensiunile pe care vi le doreați sau mai acceptați noi primării, autorități publice sau companii? Daca da, pe cine aveți în vedere?

Cătălin Țibuleac, președinte AMDTDD: Nu ne oprim aici, scopul nostru este de a primi ca membri toate primăriile care au și susțin activitate turistică, prin activitate turistică înțelegând nu doar zona de cazare ci și atracții care să devină parte integrată a unui produs turistic. În acest sens vom continua eforturile și vom intensifica dialogul cu toate primăriile care se înscriu în obiectivele precizate anterior. Această cooperare este cu atât mai importantă cu cât județul Tulcea vine cu un produs bazat pe tradiții și multiculturalitate.

De asemenea am inițiat proiecte, cu o parte din mediul de afaceri, care activează în zona turismului, pentru înființarea unor organizații patronale de agropensiuni sau de pensiuni, tocmai pentru a avea reprezentativitate în deciziile privind managementul destinației și care alături de unități adimistrativ teritoriale, să devină membri în cadrul AMDTDD.

Delta Dunării nu poate fi fragmentată, așa cum și-ar dori unii, ci trebuie pastrată unitar și promovată unitar, context în care este necesar ca toate primăriile și tot ce înseamnă industria ospitalității să înțeleagă că trebuie să depună eforturi și să contribuie la promovarea și dezvoltarea corectă a destinației turistice. Există și alte hotărâri ale unor consilii locale pe care le vom face publice în momentul în care vor fi îndeplinite condițiile legale pentru a deveni membri în cadrul AMDTDD.

Adrian Boioglu: Pe 21 februarie vine Târgul de Turism al României. La ce alte târguri și evenimente de profil va fi reprezentată Delta Dunării și Tulcea în anul acesta?

Cătălin Țibuleac: Județul Tulcea, ca și destinație turistică, a fost inclus în proiectul demarat la nivel guvernamental pentru promovarea turismului în contextul Campionatului European de Fotbal 2020, alături de alte 6 destinații turistice. Context în care, cu sprijinul Ministerului Turismului, județul Tulcea va participa în anul 2019 la aproape toate târgurile de turism la nivel internațional.

Cum este reprezentată Tulcea și Delta Dunării la Târgul de Turism al României din 2019

Tulcea, spre deosebire de Constanța are o reprezentare unitară la Târgul de Turism al României. Vecinii de la sud au cunoscut în prima parte a sezonului 2018 o scădere dramatică a numărului de turiști.

Paradoxal, autoritățile din Constanța nu și-au învățat lecția. La Târgul de Turism al României va exista un stand al Primăriei Constanța și stațiunii Mamaia, un alt stand al Consiliului Județean Constanța și unul al municipiului Mangalia și al stațiunilor din sud.

Sumele de trei ori mai mari nu se justifică, în condițiile în care litoralul are alte priorități: evenimente, curățenie, organizare, infrastructură.

Primăria Constanța cheltuie 130.000 lei doar pentru stand-ul de la Târgul de Turism. Cel al întregului județ Tulcea nu depășește 60.000 lei, iar prețul include tariful mare impus de Romexpo pentru chirie.

Județul Tulcea oferă un exemplu de bună practică pentru o destinație turistică. Standul județului Tulcea este plătit parțial de Consiliul Județean Tulcea, iar restul banilor vin de la Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Programul evenimentelor din cele 3 zile de Târg

Joi 21 februarie 2019

10.00 – Deschiderea Târgului de Turism al României 2019
12.00 – Primirea oficialităților și prezentarea standului Destinației Turistice Delta Dunării și Dobrogea de Nord.
Moment artistic susținut de Ansamblul Artistic „Baladele Deltei” al Municipiului Tulcea
Moment artistic susținut de Ansamblul de dansuri „Katiușa”- Mahmudia
12.30 – 13.00 Alocuțiuni de deschidere, luări de cuvânt.
Moment artistic susținut de Ansamblul Rușilor Lipoveni „Landâș” din Sarichioi
Degustări de vin Crama „Alcovin – Vinuri de Măcin”
Degustari de vin Crama „Hamangia” Baia,
Degustări de produse tradiționale din pește „Deltaica” și „DeltaMar”
Degustări de produse tradiționale Angelo

Meșteri populari dobrogeni din Tulcea, Jurilovca, Sarichioi, Cerna, Mahmudia
14.00 – Moment artistic susținut de Ansamblul Meglenoromânilor „Altona” din Cerna

Vineri 22 februarie 2018

12.00 – Moment artistic susținut de Ansamblul Artistic ”Ghiocelul” din Luncavița
12.30 – „Moșoaiele- marcă înregistrată a comunei Luncavița”
Meșteri populari din Luncavița
14.00 – Moment artistic susținut Ansamblul ”Zadunaiska Sici”- Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Tulcea

Sâmbătă 23 februarie

11.00 – Moment artistic susținut de Corul „Juraveli” din Jurilovca
13.00 – Moment artistic susținut de Ansamblul artistic „Dobrogeanca”  din Ceamurlia
Meșteri populari dobrogeni
15.00 – Moment artistic susținut de Corul “Sinicika” – Crișan

Duminică 24 februarie

11.00 – Moment artistic susținut de Ansamblul „Demetra” – Izvoarele
Meșteri populari dobrogeni

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*