Lecție de știință online: Marii astronomi ai lumii

Privind către astre. FOTO Greg Rakozy
Privind către astre. FOTO Greg Rakozy

O mare parte dintre realizările, descoperirile și invențiile zilelor noastre aparțin oamenilor de știință care au fost de-a dreptul înzestrați. Cu toate că în trecut nu existau tehnologie sau dispozitive inteligente care să faciliteze diverse operații, oamenii au fost interesați de tot ce îi înconjoară, în special de astronomie, încă din cele mai vechi timpuri. Acesta este și unul dintre principalele motive pentru care astronomia își are originile acum multe secole.

Acum 1000 de ani, mesopotamienii erau de părere că astrele sunt zei. Pentru a-și arăta recunoștința față de acesta le-au construit turnuri. Pe mici table de argilă își notau tot ceea ce vedeau. Un bun exemplu este tăblița Venus din Ammizaduga, care este chiar prima consemnare privind mișcarea planetei Venus.

De vreme ce un număr semnificativ de personalități au avut contribuții în domeniul astronomiei, acest articol are menirea de a schița câteva dintre realizările și viețile lor.

Galileo Galiei

Unul dintre cei mai importanți astronomi ai tuturor timpurilor a fost omul de știință italian Galileo Galiei. Norocul său a fost să afle de invenția telescopului în anul 1607 și să-și construiască unul cu refracție. Datorită acestei invenții a obținut informații foarte multe legate de tot ce ține de ceruri, motiv pentru care a valorificat toate aceste date. În timp ce liderii militari se foloseau de telescop pentru a observa diverse tactici, Galileo a studiat cerul și a reușit să răspundă la multe întrebări pe care umanitatea la aștepta de mii de ani.

Mai mult, Galileo Galilei a fost supranumit și părintele științei moderne deoarece a fost primul care a scris o lucrare academică privind teoria probabilității și înțelegerea șanselor. Experimentele și teoriile sale au contrazis ideile grecilor legate de spațiu, gravitație și mișcare.

Hiparh

Astronomul Greciei antice a fost unul dintre primii fondatori ai acestei științe. Cea mai importanță contribuție pe care a adus-o acestui domeniu este primul catalog de stele. Conform istoricilor, Hiparh a fost inspirat să creeze acest tip de catalog după ce a văzut o supernovă.

La scurt timp după ce a fost creat, Ptolemeu l-a folosit la scară largă în momentul în care realiza observații astronomice. Pe lângă catalog Hiparh a mai reușit și să măsoare distanța până la Lună cu ajutorul trigonometriei. Un alt lucru interesant despre astronomul grec este faptul că a creat o metodă de a măsura luminozitatea stelelor, care este utilizată și în prezent.

Edwin Hubble

În prima jumătate a secolului al XX-lea, Edwin făcea una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul astronomiei – a descoperit alte galaxii în afară de Calea Lactee.

Cu toate că în acest proces au fost implicați mai mulți cercetători, Hubble a fost cel care a făcut această descoperire în anul 1923 cu ajutorul telescopului Hooker. Pasionații de astronomie probabil că știu la ce se referă legea lui Hubble. Conform acesteia, cu cât o galaxie se află la o distanță mai mare de Calea Lactee, cu atât aceasta se îndepărtează cu viteză mai mare de noi. Pentru acest lucru Hubble a fost felicitat chiar de către Einstein.

Johannes Kepler

Germanul Johannes a fost prima persoană care a reușit să explice pe deplin felul în care planetele se mișcă în sistemul nostru solar. Cele trei legi ale sale privind acest lucru au fost publicate în anul 1609. La acea vreme mulți se opuneau ideii conform căreia sistemul solar este hileocentric. Totuși, Kepler a promovat această idee în mod insistent și chiar a dus-o în fața Revoluției Științifice.

Kepler a colaborat și cu Tycho Brahe, cu toate că relația dintre cei doi era una destul de tensionată. Acest lucru s-a datorat faptului că Brahe avea impresia că Kepler ar putea să facă descoperiri mai impresionante. Se pare că frica lui s-a adeverit în momentul în care Kepler a descoperit legile mișcărilor planetare.

Nicolas Copernic

Primul om de știință european, Nicolas, s-a născut în anul 1473. Această personalitate a propus prima versiune completă a sistemului heliocentric solar. Cu toate că la acea vreme au mai existat persoane care au încercat să aducă această teorie în fața publicului, eforturile lor au fost în zadar. Mai mult de atât, odată cu publicarea cărții sale „Despre revoluțiile sferelor cerești”, teoria heliocentrică nu a putut fi trecută cu vederea atât de ușor. Existau voci care nu erau de acord cu teoria conform căreia Pământul se învârte în jurul soarelui, dar lumea a început să fie din ce în ce mai curioasă de acest fenomen.

Inițial Copernic a avut temeri în a-și publica opera, dar știa că numele său va rămâne în istorie și lumea își va aminti de el ca fiind un astronom curajos.
Am putea continua lista cu astronomi și am putea vorbi despre Isaac Newton, Ptolemeu sau Charles Messier. Toate aceste personalități au reușit să pună bazele și să dezvolte astronomia într-o societate care nu dispunea de tehnologie. Tocmai din acest motiv ar trebui respectați, apreciați și amintiți cu orice ocazie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*