Județul Tulcea se află sub avertizare de vreme severă până la Cod Roșu

Nori de furtună în județul Tulcea. FOTO Cătălin Schipor
Nori de furtună în județul Tulcea. FOTO Cătălin Schipor

În jurul prânzului, meteorologii au emis atenționare de Cod Roșu în județul Tulcea, fiind vizate localitățile Baia, Ceamurlia de Jos, Beidaud. De dimineață au fost emise de către autorități șase coduri de diverse culori, pentru majoritatea județului.

La Codul Roșu se vor semnala intensificări puternice ale vântului cu aspect tornadic, cu rafale de peste 80-100 km/h, averse torențiale din care se vor cumula 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de medii dimensiuni.

Până la ora 14.00 este valabil și un Cod Portocaliu pentru Babadag, Sarichioi, Jurilovca, Sulina, Baia, Valea Nucarilor, Murighiol, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Stejaru, Nufăru, Beștepe, Beidaud, Crișan, Maliuc, Sfântu Gheorghe, cu averse torențiale din care se vor cumula peste 35-40 l/mp, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni.

UPDATE h. 14.10

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod roșu nowcasting ce vizează localitățile Sulina, Sfântu Gheorghe.
În perioada 3-08-2019 ora 14:00 până la : 03-08-2019 ora 15:00 se vor semnala averse torențiale ce vor cumula 35 – 40 l/mp, în zonă în ultimele 6 ore s-au acumulat 80 -100 l/mp; intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină de medii dimensiuni.
Populația a fost înștiințată prin intermediul sistemului RO-ALERT.

UPDATE:

Stația de pompieri Babadag a ISU Delta a intervenit în localitatea Sarichioi pentru evacuare apei din 2 beciuri.

Având în vedere avertizările de vreme rea, cetățenii sunt obligați să respecte următoarele măsuri:

ÎNAINTE DE EVENIMENT

Îndepărtează copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea și provocă victime ori pagube materiale.
Nu uită regulă de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri pană la 30 înainte de a auzi un tunet.
Rămi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.

Respectă următoarele reguli în cazul în care este iminentă o furtună:

Întrerupe orice activitate în aer liber.
Intră în casă, într-o construcție ori într-un autoturism.
Deși s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul lovește mașină, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
Închide ferestrele și ușile.
Evită dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate.
Utilizează telefoanele cu fir doar în situații de urgentă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
Deconectează aparatele și alte echipamente electrice precum computerele și aparatele de aer condiționat. Acestea pot fi defectate că urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

ÎN TIMPUL EVENIMENTULUI

Așează-te ghemuit la pământ. Puneți mâinile pe urechi și cap, iar capul între genunchi.
Fă-te o țintă cât mai mic posibilă și redu contactul cu pământul.
Nu te întinde pe pământ.
Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcațiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
Dacă te aflai în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți.
Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă precum o vale.
Dacă ești pe un lac, ajungi la mâl de urgentă și adăposteste-te imediat.

DUPĂ EVENIMENT

După o furtună, în situația identificării unei victime lovite de trăsnet, verifică următoarele:

Respirația: dacă nu mai respiră, începe resuscitarea prin metodă gură la gură.
Puls: dacă victimă are puls și respiră, căută alte vătămări posibile: arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte și pierderi de auz sau de vedere.
Dacă este nevoie de asistentă medicală sună cât mai repede posibil la 112.

Pentru mai multe informații utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase descărcati aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*