ICEM Tulcea vă invită „Să ne amintim de poetul Panait Cerna”

Să ne amintim de poetul Panait Cerna

Luni, 26 martie, ora 15.00, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din str. 9 Mai, nr. 2 va avea loc Cenaclul literar „Să ne amintim de poetul Panait Cerna”, dedicat poetului dobrogean Panait Cerna cu ocazia împlinirii a 105 ani de la trecerea acestuia în neființă.

Invitați sunt domnii Marcel Petcu, Pentru Țincoca și Ion Chiriac.

Cel care va fi cunoscut în literatură cu numele de Panait Cerna s-a născut în data de 25 septembrie 1881 în comuna Cerna, județul Tulcea, fiu al învățătorului Panait Stanciof și al Mariei Tașcu.

De la debutul literar, cu poezia ”Sonet”, în revista ”Povestea vorbei” din 17 ianuarie 1897 și până se stinge, Panait Cerna are o activitate publicistică remarcabilă.

Creaţia sa poetică cuprinde, pe lângă poeziile publicate în volumul din 1910, premiat de Academia Română, şi alte poezii răspândite în revistele culturale ale vremii, mai ales în ”Sămănătorul” şi ”Convorbiri literare”, încă din anii de liceu şi până în anul morţii, precum și adăugate postum în ediţiile următoare.

Studiile filozofice Lirica de idei, Eminescu şi Faust au în vedere estetica operei literare.

Prin întreaga sa creaţie, poetul, care a debutat în literatură în perioada posteminesciană şi sămănătoristă de la sfârşitul secolului al XIX– lea, se impune ca un creator original, optimist până la beatitudine chiar şi în momentele tragice ale vieţii. Este elogiat de Simion Mehedinți, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu și alții.

Se stinge la doar 31 de ani răpus de tuberculoză.

Aspectele cele mai importante privind viaţa şi opera poetului filozof Panait Cerna sunt ilustrate în cadrul expoziţiei documentare organizată la Casa Memorială din Cerna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*