Gigacaloria tulceană naște zâzanie între viceprimarul Andaluzia Luca și primarul Constantin Hogea, iar nemulțumirea tulcenilor crește

calorifer caldura agent termic
Tulceni fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii

Tulcenii sunt nemulțumiți de facturile mari pe care le-au primit pentru încălzire pentru luna decembrie, iar duminică 19 ianuarie s-au strâns în fața Primăriei Tulcea pentru a protesta. Nu a apărut nimeni din conducerea urbei pentru a discuta pe ei, dar atât primarul cât și viceprimarul au reacționat… Pe Facebook. 

Potrivit unuia dintre tulcenii nemulțumiți, factura Energoterm pentru un apartament cu 4 camere de 95 mp l-a ajuns pe luna decembrie 1.030 lei, în timp ce la o casă cu suprafață dublă a plătit factura la gaz 340 de lei. 

Tulcenii au fost la un pas de a rămâne fără încălzire în această iarnă, după ce ENERGOTERM SA s-a văzut în imposibilitatea de a-și achita datoriile restante ca urmare a neplății facturilor de către tulceni. Pe promisiuni, s-a revenit la normal, dar primarul îi acuză pe locuitorii orașului că nu și-au plătit facturile, iar restanțele adunate a adus orașul în această situație.

Protestul organizat pe Facebook a adunat în fața Primăriei la orele prânzului ale zilei de duminică 19 decembrie, câțiva zeci de oameni care, văzând că nu au cu cine discuta, după o oră au plecat fiecare la casele lor, promițând că revin și luni, 20 ianuarie.

Spre seară, au început să apară reacțiile.  PNL-ul a anunțat o conferință de presă la ora 11.00. consilierii locali ai PSD au convocat o ședință extraordinară la ora 15.00, iar primarul și viceprimarul au spus ceea ce aveau de spus în mediul online.

În ultimii 10 ani, în fiecare toamnă, am rugat tulcenii să-si plătească datoriile către furnizorul de agent termic.

De fiecare dată am atras atenţia că acest tăvălug al datoriilor neachitate ar putea la un moment dat să pună societatea ENERGOTERM S.A în situaţia de a nu mai putea furniza căldură şi că subvenţiile de peste 55% nu pot fi acordate la nesfârşit.
Cu toate acestea, Consiliul Local a acordat în ultimii 10 ani subvenţii care acopereau peste jumătate din preţul gigacaloriei, fiind ani la rând printre municipiile cu cel mai mic preţ la caldură din ţară.
Cât despre datorii, ele au rămas aceleaşi, ba chiar au crescut.
În momentul în care, din motive argumentate, Consiliul Local nu a mai putut subvenţiona cu peste 55% gigacaloria, ci cu 30 % : TRAGEDIE.
Înţeleg situaţia financiară delicată a unor familii care au invocat tot felul de situaţii adevărate de altfel, dar care nu sunt imputabile primarului şi nu au o legătură cu instituţia primarului.(…)

În altă ordine de idei, s-a afirmat că acolo unde sunt rău-platnici să se intre în case, să se taie ţevile, să se oprească căldura.

Orice om care are minime cunoştinţe juridice ştie că acest lucru nu se poate. Există o modalitate legală de a acţiona pentru recuperarea acestor debite.
Aşadar, în problema datoriilor ar trebui să primeze atitudinea civică, respectul faţă de ceilalţi locatari, bunul simţ.
La aceste aspecte am făcut apel de fiecare dată. Problema datoriilor este generată şi de neimplicarea reprezentanţilor unor asociaţii de proprietari în urmărirea acestui fenomen şi corectitudinea gestiunii financiare a asociaţiei. (…)
Ca să fim bine înţeleşi, actualmente populaţia plăteşte 365 lei/gigacalorie. Intenţia mea este să supun Consiliului Local reducerea costului pe care îl plăteşte populaţia de la 365 lei la 265 lei/gigacalorie. Această scădere nu se poate aplica decât pentru lunile februarie, martie şi aprilie.
Ca să se poată face această scădere voi propune eliminarea sporului de 15% pentru condiţii vătămătoare întregului personal al Primăriei, eliminarea normei de hrană pentru poliţiştii locali, eliminarea alocării bugetare pentru finanţarea proiectelor în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice şi reducerea drastică a cheltuielilor pentru întreţinerea zonelor verzi.(…)”, a afirmat primarul Constantin Hogea într-o postate pe pagina sa oficială de Facebook.

În acest timp, grupul consilierilor locali PSD a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, luni, 20 ianuarie, orele 15:00, având ca temă de discuție analiza și soluționarea cuantumului procentual al subvenției acordat societății Energoterm.

Situația a fost una bună pentru ca Andaluzia Luca, viceprimarul municipiului, să iasă la atac.

“Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, pe buna dreptate nemulțumiți pentru situația creata, am căutat resurse financiare pentru majorarea subvenției, astfel încât, gradul de suportabilitate al populației să fie adaptat la veniturile fiecăruia.
La întâlnirea premergătoare ședinței extraordinare de mâine, m-am întâlnit cu grupul consilierilor PSD in cursul zilei de astazi și vom propune spre aprobare întregului Consiliu Local revenirea la subvenția aferenta anului 2019, la energie termică”, a precizat Andaluzia Luca.

Aceasta a afirmat și că:

Asumându-mi funcția publică de viceprimar, am capacitatea și decența să-mi asum și potențialele greșeli, să caut remedieri sau soluții pentru îndreptarea acestora, fără să caut țapi ispășitor pentru a rămâne fără pată cum văd că procedează Dl. Dr. Ing. Hogea“.

Sursele necesare majorării identificate de către viceprimarul Andaluzia Luca și colegii săi de partid  vin cu același soluții ca și  primarul:

“Este cunoscut faptul că m-am opus întotdeauna acordării sporului de 15% privind “condițiile grele“ acordat angajaților Primăriei Municipiului Tulcea, aici incluzând și Poliția Locală. Fac precizarea că acest spor a fost acordat prin dispoziția Primarului, deși prin actele normative în vigoare, aceasta ar fi ultima măsură pe care ar trebui să se adopte, după ce, în prealabil, s-ar fi parcurs toate etapele pentru îmbunătățirea așa ziselor condiții grele de muncă. Mai mult, acest spor poate fi acordat doar în situația în care există resurse financiare disponibile. Urmare acestui lucru propunem suma aferentă acordării acestui spor să se regăsească în subvenție. (…) Din investiții. Să nu se înțeleagă că prin aceasta măsură grupul consilierilor PSD renunță la investiții, ci pune în vedere executivului existența altor modalități de finanțare ale acestora, parteneriate publice private, fonduri europene,credite. Īn susținerea afirmației, reamintesc opiniei publice că toate inițiativele mele privind reabilitarea străzilor, amenajarea locurilor de joacă și a terenurilor de sport, precum și alte investiții privind îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor municipiului Tulcea au fost obstrucționate de către cel ce deține funcția de primar de 16 ani. Mai mult, reamintesc cetățenilor că primarul în mod voit mi-a interzis orice comunicare cu angajații Serviciului de Gospodărie Municipală, ca urmare a faptului că m-am opus aprobării unor recepții de lucrări cu deficiențe”, a mai precizat Andaluzia Luca.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Din nou aceasi manipulare pesedista ca vin alegerile locale, cine are majoritate in consiliul local, culmea tot PSD si ei au votat aceasta majorare.
    In rest doar gargara pentru fraieri, concret nu vor face nimic decat pentru buzunarul lor, hai cai mai pacalim inca o data.

    • parvenita aia credea ca suntem prosti si ca ne uitam in gura ei, dar nu o duce capul prea mult. ne-am uitat in facturi si dupa aia pe lista cu cei care au votat, si surpriza. gandacii psdisti erau in majoritate. psd? avem o veste pentru voi: vot contra vot. in iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*