FOTO Zi de foc pentru pompierii tulceni: zece incendii de vegetație uscată cu zeci de hectare de teren afectat

Incendiile de vegetație uscată le-au dat bătăi mari de cap pompierilor. FOTO ISU Delta Tulcea

Ziua de 21 februarie a fost una foarte solicitantă pentru pompierii tulceni. Pe raza întregului județ, „gospodarii“ au profitat de vremea fără ploi sau ninsori din ultima perioadă și s-au apucat să își facă curat pe terenuri, prin incendiere, pentru că este mai ieftin și mai rapid. Focul a scăpat de multe ori de sub control și a făcut prăpăd. 

Nu mai puțin de zece solicitări de incendii de vegetație uscată, în decurs de câteva ore au avut pompierii din cadrul ISU Delta Tulcea. Focul a făcut prăpăd pe zeci de hectare și doar intervenția și insistența pompierilor a făcut ca flăcările să nu ajungă și la case, o fermă și chiar și câteva pensiuni.

Unele echipaje nici nu au apucat bine să încheie o intervenție și să își tragă sufletul că au și fost trimise la alte intervenții.

Au fost incendii la care s-a solicitat intervenția pompierilor la Mineri,  Malcoci, între localitățile Greci și Carcaliu, între Nufăru și Victoria, Zebil și Rachelu. La incendiul de la Malcoci interveneau 2 echipaje de pompieri. Unul dintre ele a plecat în sprijinul echipajului aflat în localitatea Mineri, iar cel de-al doilea, când a terminat, a plecat la intervenția din apropiere de localitatea Nufărul. În total, la aceste intervenții au ars aproximativ 36 de hectare.

Intervenția cea mai grea a venit seara, când, în zona localității Dunăvățul de Jos, un incendiu de vegetație uscată amenință să cuprindă o pensiune.

„Accesul se poate face doar cu barca, pe canale. Vegetația este înaltă și favorizează propagarea cu repeziciune a focului. Acolo nu se pot duce decât motopompe transportabile. Este o zonă de baltă, greu accesibilă“, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea.

Aici, primii care au ajuns la solicitare, au fost pompierii din echipajul care a intervenit inițial la incendiul din Mineri. Focul se întindea cu repeziciune către mai multe pensiuni.

Pompierii au fost nevoiți să răcească acoperișurile din stuf ale clădirilor pentru a le proteja de foc, în timp ce se ocupau și de stingerea incendiului de vegetație.

Între timp, „frontul“ incandescent a ajuns la un ponton dormitor, pompierii fiind nevoiți să se repoziționeze pentru a-l proteja.

În cele din urmă, în jurul orei 4.40, incendiul a fost stins și pericolul considerat trecut, iar echipele de pompieri s-au retras.

Pompierii au reușit să protejeze obiectivele din zonă astfel încât nu au fost afectate de flăcări.

Suprafața afectată la Dunavățu de Jos este de aproximativ 1500 de hectare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*