FOTO VIDEO Tradiții, voie bună dar și realizări. Primarul Maria Lența de la Valea Nucarilor a anunțat la Festivalul Bujorului că a reușit atragerea a 22 milioane lei pentru investiții

Maria Lența, primarul comunei Valea Nucarilor. FOTO Tlnews.ro

A fost sărbătoare timp de două zile în comuna Valea Nucarilor, acolo unde a avut loc Festivalul Bujorului. Evenimentul cultural a ajuns cea de-a doua ediție și a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Valea Nucarilor. Festivalul a fost dedicat bujorului românesc care este o plantă des întâlnită pe teritoriul comunei Valea Nucarilor, în pădurile Agighiol și Curcuz.

”În anul 2018 a fost prima ediție în care oamenii au putut vedea un program cultural. Prezentăm anumite obiceiuri culturale cu copiii de la grădinița Agighiol, cu copiii de la Școala Gimnazială, am organizat între timp și un grup folcloric cu dansuri specifice zonei și l-am denumit ”Grupul Agighiol” cu femei din satul Agighiol. De asemenea, se pot vedea obiecte vechi, avem aici organizată o expoziție, cu război de țesut ca să nu uităm de unde am plecat și să promovăm în continuare obiceiurile și tradițiile locale” a spus Maria Lența, primarul comunei Valea Nucarilor.

Ca și anul trecut, în  prima zi a festivalului (sâmbătă), evenimentele au fost organizate la Căminul Cultural din Valea Nucarilor, unde localnicii au asistat la un spectacol cultural, un atelier de creație și un program artistic.

”Am vrut să le oferim oamenilor un strop de bucurie, un strop de voie bună în viața lor prin acest festival” a declarat Maria Lența.

Sute de localnicii dornici de distracție s-au strâns în a doua zi a festivalului pe stradionul din Agighiol, unde pe scena amplasată au urcat cei mai îndrăgiți artiști ai locului și nu numai. Tradiția, cântecul și dansul au fost cuvintele cheie pentru o după-amiază de neuitat. Doamnele au primit în dar din partea administrației locale un bujor confecționat din material pe care l-au purtat în piept. Localnicii s-au bucurat de acest eveniment, spunând că așteaptă cu nerăbdare și cea de-a treia ediție a Festivalului Bujorului.

Realizări și investiții în comuna Valea Nucarilor

În comuna Valea Nucarilor realizările se pot vedea cu ochiul liber. Primarul Maria Lența atrage tot mai multe proiecte europene, iar la acest moment valoarea investițiilor se ridică la 21.900.000 lei. Când a ajuns la cârma primăriei, în anul 2012, o prioritate pentru Maria Lența au fost străzile.

”Am pietruit toate străzile comunale care au o suprafață de 90 de kilometri. Am reușit să le pietruim pentru a asigura un acces al cetățenilor comunei. Acestea erau într-adevăr într-o situație destul precară”, a mai spus primarul comunei Valea Nucarilor.

”Avem și pe drumuri și pe canalizare la Valea Nucarilor și Iazurile, noi am mai încercat să depunem, prin Investiții Teritoriale Integrate (ITI), știm cu toții că sunt specifice pentru Dobrogea, pentru județul Tulcea și câteva comune din Constanța. Am depus și acolo proiecte pe canalizare, prima etapă pe comuna Valea Nucarilor, satele Iazurile și Valea Nucarilor. Pe drumuri, de asemenea, am depus un proiect tot pe cele două sate și tot prin ITI. În continuare,  lucrăm la un proiect pentru  asfaltarea străzilor în satul Agighiol după ce vom finaliza canalizarea” a mai spus Maria Lența.

Comuna Valea Nucarilor este formată din trei sate: Agighiol, Valea Nucarilor, Iazurile. Deoarece aceste trei sate sunt străbătute de trei cursuri de apă pentru a le facilita circulația localnicilor s-au construit opt poduri, prin fonduri europene, dar și cu bani de la bugetul local.

”Ulterior am făcut piețe. Ne-am gândit la toate situațiile, am făcut o piață pentru micii producători în satul Agighiol, am mai făcut o piață la Valea Nucarilor, acolo vin comercianți săptămânal în ziua de marți, tot pentru a ajuta cetățenii care majoritatea sunt în vârstă, pentru a le ușura aprovizionarea cu diferite lucruri”, a adăugat Maria Lența.

Iar investițiile nu se opresc aici, din banii bugetului local a fost construit un dispensar medical în satul Iazurile la care sunt arondați și cetățenii din Valea Nucarilor. Prin procesul de reabilitare și modernizare au trecut și cele trei cămine culturale din Valea Nucarilor, Agighiol și Iazurile.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt alte două proiecte importante în valoare de 14.971.000 lei. Unul dintre ele este reabilitarea școlii din Iazurile, care se va finaliza în aproximativ trei luni, iar cel de-al doilea ține de canalizare unde urmează să înceapă lucrările.

”La reabilitarea școlii se lucrează, suntem pe la jumătate. La canalizarea de la Agighiol urmează să demarăm lucrările, avem un câștigător și a fost semnat și contractul de execuție. Canalizarea într-adevăr se desfășoară pe o durată de patru ani. Este un proiect mare pentru comuna noastră, cuprinde tot satul Agighiol, o să încercăm să scurtăm termenul, să facem cât mai repede pentru că întârzierea lucrărilor nu ne aduce beneficii”, a mai precizat Maria Lența.

O altă realizare importantă este și Grădinița din Valea Nucarilor care a fost contruită în anul 2017. Acum, în atenția primarului comunei Valea Nucarilor se află și reabilitarea școlii din satul Agighiol, dar și a unui corp de școală din Valea Nucarilor, proiectele sunt deja depuse și sunt prin Programul Operațional Regional (POR).

”Am mai făcut investiții pe iluminatul public, mai avem un proiect pe anul acesta de extindere și vrem ca toate străzile să aibă iluminat și să mergem înainte cu toate investițiile”, spune primarul Maria Lența

Pentru acest an în bugetul local, administrația locală mai are prevăzută o investiție, decolmatare canal în satul Iazurile, care se întinde pe o lungime de 3 kilometri.

 ”Să-l facem accesibil pentru viitor, să facem cumva legătura pentru cetățenii din Iazurile și nu numai, chiar și pentru dezvoltarea turismului, să facem legătura cu canalul Lipoveni. Oamenii au solicitat acest lucru, noi am mai avut intenția de a-l realiza, dar nu am reușit până acum, sperăm în acest an să-l începem și să-l și finalizăm. Deobicei la noi investițiile are se încep se duc la bun sfârșit”, a declarat primarul comunei Valea Nucarilor, Maria Lența.

Realizările și investițiile din comuna Valea Nucarilor sunt multe și benefice pentru toți cetățenii, printre ele se numără și crearea de locuri de joacă pentru copii, construirea unui bloc, dar și asfaltarea a 3 kilometri de drumuri în satul Iazurile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*