FOTO VIDEO Semnal de alarmă tras de primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion: “Este necesară deschiderea unui punct ISU, de acțiune pe apă și pe uscat, pentru reducerea timpului de reacție la evenimentele din zona Gura Portiței

Ambarcațiune achiziționată de Primăria Jurilovca. FOTO Paul Alexe

Unul dintre cele mai atractive locuri de pe litoralul românesc, parte a Rezervației biosferei Deltei Dunării, situat pe o limbă de nisip între Marea Neagră și limanul Golovița, Gura Portiței atrage, an de an, un număr mare de turiști. Până în urmă cu 10-15 ani, Gura Portiței reprezenta refugiul perfect pentru cei care căutau un loc retras și sălbatic, ferit de aglomerație. Între timp, plaja cu nisip fin și auriu, apa mării, clară, de un albastru ideal, și noile facilități de cazare au făcut ca numărul turiștilor să crească de la an la an, estimările autorităților locale ajungând, pentru anul trecut, la un număr de aproximativ 50.000 de vizitatori.

Pentru a ajunge la Gura Portiței, turiștii au de parcurs un drum de 30-40 de minute cu barca, principalul punct de plecare fiind micul și cochetul port din comuna tulceană Jurilovca. Evident, creșterea numărului de turiști a atras cu sine și o creștere a numărului de bărci care străbat apele limanului Golovița și ale lacului Razim, cu care comunică prin strâmtoarea dintre Capul Doloșman și insula La Bisericuță.

Un astfel de trafic, pe lângă beneficiile economice aduse zonei, vine la pachet și cu creșterea gradului de risc în ceea ce privește posibilitatea apariției unor evenimente critice, în care să fie implicate ambarcațiunile ce strabat zona. Acesta a fost și motivul pentru care, administrația publică locală din comuna Jurilovca, la inițiativa primarului Eugen Ion, a achiziționat o ambarcațiune rapidă, cu care să se poată interveni în cel mai scurt timp în cazuri de urgență, chiar dacă lucrurile n-au fost chiar… simple.

 “În anul 2014, am avut oportunitatea de a depune un proiect de investiții pentru Grupuri de acțiune locală (FLAG), pe finanțare pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), iar noi ca autoritate locală am constatat că suntem eligibili. Această eligibilitate a constat în achiziționarea unei ambarcațiuni pentru a fi utilă în zona de administrare a teritoriului comunei, nu strict pentru zona de intervenție, pentru că n-am fi avut voie, pentru că la nivel de comună nu avem o structură care poate să funcționeze așa cum funcționează ISU”, povestește primarul Eugen Ion.

Decizia și-a dovedit utilitatea într-un timp mai scurt decât și-ar fi dorit primarul, prima intervenție, în urma căreia au fost slavate vieți omenești, fiind făcută în urma unui apel 112, venit la doar câteva luni de la achiziționarea ambarcațiunii.

Mi-am asumat răspunderea să facem această investiție și, chiar din primele luni, am avut prima solicitare pe 112 de a pune la dispoziție această ambarcațiune și de a interveni pentru salvarea unor persoane. Din 2014 până în 2021, am avut în jur de nouă apeluri pe 112, intervenții în urma cărora am reușit să salvăm 47 de persoane, în unele situații vorbim de intervenții extreme, la secundă, și nu mă joc cu cuvintele, în urma cărora am reușit să salvăm vieți omenești, iar acesta este cel mai important lucru, continuă primarul comunei tulcene.

Totuși, aceste intervenții, făcute de cele mai multe ori chiar de către primar, împreună cu pilotul ambarcațiunii, au avut la bază capacitatea de a ajunge cel mai rapid la cei aflați în nevoie, lucrurile fiind mai complicate atunci când ar fi fost nevoie și de o eventuală intervenție în care era necesar și ajutor medical.

Au fost situații când trebuia să intervenim și cu cadre medicale și atunci a trebuit să așteptăm partea de ISU, însă aici nu există proceduri clare, iar cei de pe ambulanță nu au voie să urce pe ambarcațiuni care nu sunt ale lor…, explică Eugen Ion.

Pentru a rezolva situațiile de acest fel, primarul a avut o nouă inițiativă, solicitând, oficial, deschiderea unui punct de intervenție rapidă ISU-Delta, pentru care administrația publică locală ar fi asigurat, gratuit, terenul aferen construcției unei clădiri în care acest punct ISU să funcționeze. Din păcate, răspunsul venit din partea autorităților centrale nu a fost cel dorit…

“În anul 2019, văzând și că ambarcațiunile se înmulțesc, nu numai la Jurilovca, ci pe tot lacul Razem, că numărul de turiști este într-o continuă creștere, am făcut o adresă către domnul Arafat, prin care i-am pus la dispoziție intervențiile noastre, i-am pus la dispoziție, statistic, cam câți turiști intră în Gura Portiței, câți se plimbă pe Lacul Razem, la momentul respectiv aveam în jur de 40.000 de turiști care urcau într-o șalupă, ceea ce ne spune că riscul de a avea evenimente neplăcute crește destul de mult.

Astfel, i-am solicitat domnului Arafat să ia în calcul necesitatea deschiderii unui punct ISU-Delta, de acțiune pe apă și pe uscat, scurtând, astfel, timpul de reacție chiar și în zona de incendii și alte tipuri de intervenții. După vreo două-trei luni de zile am primit un răspuns, care nu ne-a mulțumit, ni s-a spus că nu există resurse financiare pentru a realiza acest obiectiv, deși în adresa noastră am precizat foarte clar că noi, primăria, vom pune la dispoziție terenul aferent pentru realizarea acestui obiectiv, povestește primarul comunei Jurilovca.

Cu toate acestea, Eugen Ion nu renunță în demersul său și speră că va fi găsită o soluție pentru realizarea unei astfel de investiții, iar acest lucru se va întâmpla înainte ca viața să dovedească, într-un mod tragic, cât de necesar este un astfel de punct de salvare a vieții pe apă și pe uscat, în zona Gura Portiței.

Mai trag o dată acest semnal de alarmă, pentru că așa se întâmplă în România, lucrăm numai sub presiune și pompieristic, doar după ce se întâmplă ceva tragic realizăm ce trebuia făcut, ceea ce nu este normal. Dar, noi insistăm în demersul nostru și, poate, vom găsi înțelegere sau să găsim o finanțare pentru acest obiectiv, a mai spus primarul Eugen Ion.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*