FOTO VIDEO Proiecte de milioane de euro pentru infrastructura și sănătatea din Tulcea. Horia Teodorescu:”Sunt convins că în următorii trei ani se vor vedea schimbări majore în bine în județ”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. FOTO Tlnews.ro

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a fost prezent la Tulcea, unde alături de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a prezentat stadiul a mai multor investiții de infrastructură din județ.

”L-am invitat pentru că doar la o masă rotundă pot fi rezolvate și alte probleme. Sunt convins că în următorii trei ani, se vor vedea schimbări majore în bine în județul Tulcea. Din punctul meu de vedere, lucrurile merg într-o direcție foarte bună în județul nostru, iar sprijinul pe care l-am avut în acest sens din partea domnului ministru a fost unul extraordinar”, a spus președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu

Podul suspendat peste Dunăre, care va lega județul Brăila de Tulcea, a început să prindă contur, iar constructorul a dat și un termen de finalizare: august 2022. Valoarea celui mai important obiectiv pentru țara noastră, este de aproximativ 550 milioane de euro, din care 340 de milioane de euro sunt fonduri europene.

”Constructorul a spus foarte clar că luna august 2022 este termenul de finalizare al acestui obiectiv foarte important, ceea ce înseamnă cu mult timp înainte de termenul asumat pentru finalul acestui obiectiv. A fost trimisă la Bruxelles, la Comisia Europeană, cererea de finanțare pentru a fi acest obiectiv important decontat din bani europeni” a precizat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici

Din cei 550 milioane, s-au cheltuit deja peste 100 de milioane de lei pentru tot ce a însemnat organizare de șantier și lucru efectiv până în prezent, iar avansul pentru constructor va trebui să fie trimis până la finalul lunii iunie, undeva spre 300 de milioane de lei.

”Noi deja avem banii în buget prevăzuți și nu mai poate să spună nimeni că acestă lucrare nu se face. Cine trece pe lângă locurile unde se lucrează, vede efectiv că se lucrează în mod susținut” a mai spus Eugen Orlando Teodorovici

O problemă urgentă cu care se confruntă în acest moment comuna C.A Rosetti este colmatarea canalelor Letea și Sidur. Astfel, după ultima sedință de guvern s-a aprobat o hotărâre de guvern din care s-a alocat prin fondul de intervenție o sumă de aproximativ 4 milioane de lei, iar de săptămâna viitoare vor începe lucrările pentru decolmatarea celor două canale.

”Acest canal care este colmatat este singura cale de legătură dintre localitate și Sulina pentru transportul către Tulcea. Este o situație delicată pentru cetățenii de acolo” a adăugat președintele Consiliului Județean Tulcea.

”De când s-a aprobat sistemul Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în Tulcea am spus că nu este și nu trebuie să fie responsabilitatea județului Tulcea de a asigura navigabilitatea sau întreținerea canalului și a Deltei Dunării. Este un efort foarte mare și nu trebuie să fie județul Tulcea cel care să asigure partea de finanțare, trebuie să fie o responsabilitate a guvernului, și atunci se propune achiziția de echipamente care să asigure întreținerea permanentă a întregii Delte fără să mai fie riscul de a intervenii blocaje” a spus ministrul interimar al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici

Potrivit ministrului, guvernul va trebui din bani europeni să cumpere utilajele pentru decolmatarea canalelor și să asigure întreaga Deltă.

”Aceste utilaje vor avea rol de întreținere, în momentul de față sunt 10 milioane de euro deja aprobate, pe fonduri europene pe decolmatări, proiectele sunt avizate, în urma unei licitații, probabil că în toamnă vor începe lucrările de decolmatări” spune Horia Teodorescu.

Situația dramatică în care se află Spitalul Județean de Urgență Tulcea, unde cei doi medici anesteziști de pe secția ATI și-au depus demisia din cauza epuizării psihice și fizice l-a făcut pe președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu să poarte discuții la nivel înalt.

”Am avut o discuție cu doamna prim-ministru și cu doamna ministru Sorina Pintea, toată lumea a înteles că este o situație dramatică, am încredere că se va găsi o soluție, că nu cerem medici stabili, cerem detașare pentru 2 luni de zile. După care, se pare că vom reuși să completăm prin stabilitate cu aceste două locuri cu alți medici. Nu cred să nu găsim rezolvare” spune președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu

Spitalul Județean Tulcea va intra într-un proces de extindere și modernizare, licitația va fi lansată în luna iunie iar valoare investițiilor este de 60 de milioane euro.

Ministrul interimar al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, vine cu noutăți pentru piscicultori. Cel târziu în luna iunie va fi lansat un program dedicat pisciculturii plecând de la nevoile pescarilor din Detla Dunării, și se vor acorda finanțări pentru achiziția de bărci, echipamente necesare.

”Se va discuta cu asociațiile de pescari pentru a vedea exact se se include în lista de cheltuieli eligibile ca și nevoi ca ei să-și facă ce au de făcut într un mod mai eficient. Se va acționa cu foarte mare forță pe acestă zonă a pisciculturii, au fost date exemple în mod public, cât se producea în România ca și pește, cât se mai produce astăzi (undeva la 12-13.000 de tone/an), cât consumăm, cât importăm” a mai precizat Eugen Orlando Teodorovici,.

Anul 2022 va fi este unul în care vor fi finalizate investiții importante pentru județul Tulcea. Portul Tulcea, pentru care s-a semnat cererea de finanțare, și drumul expres, pentru care se depun ofertele până la data de 3 iunie, după ce s-a cerut o extindere a termenului de depunere. Termenul de finalizare este finalul anului 2022, maxim începutul anului 2023, astfel încât podul finalizat să aibă și partea de descărcare până la Tulcea și Tulcea-Constanța. În ceea ce privește investițiile privind Sala Sporturilor valoarea proiectului se ridică la 20 de milioane de euro, licitația urmând a fi lansată în luna iunie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*