FOTO VIDEO Primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, clar și concis cu privire la viitorul SC Energoterm SA: “Ori se reformează, ori dispare”

Primarul municipiului Tulcea. Ștefan Ilie. FOTO Paul Alexe

Distribuția de apă caldă și căldură pentru locuitorii municipiului Tulcea a reprezentat un veritabil… călcâi al lui Achile pentru administrația publică locală. Preluarea sistemului public de termoficare, în urmă cu 16 ani, de către SC Energoterm SA, societate la care Consiliul Local Tulcea este acționar majoritar, s-a dovedit a fi, în timp, o soluție neviabilă, chiar falimentară. Acest lucru este evident, nu de azi de ieri, iar cei care s-au aflat la conducerea administrației publice locale nu au avut nici curajul, nici priceperea, de a se apleca cu atenție asupra problemei și, evident, de a o rezolva.

Se pare, însă, că lucrurile se vor schimba. Noul primar al municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a anunțat că a făcut o prioritate a mandatului său din revitalizarea Energoterm. Chiar dacă acest lucru va însemna închiderea societății de distribuție a agentului termic!

Nimeni nu-și dorește închiderea Energoterm, nici măcar eu. Însă transformarea sa mi-o doresc din tot sufletul. Consider că Energoterm poate funcționa prin centrale termice de bloc, de cartier, pentru a produce o energie mai ieftină către cetățean. Atâta timp cât, ani de zile, sistemul de încălzire nu a fost modernizat, din punct de vedere al CAF-ului central, consider că sistemul clasic este total depășit.

Ar fi avut timp, municipalitatea și sistemul energetic, să depună o sută de mii de proiecte atunci când era cazul, au pierdut concurența cu gazul metan și poți intra înapoi în această concurență doar atunci când oferi cetățeanului o energie mai ieftină. Noi dăm cea mai mare calorie, cel mai mare preț din țară, cum putem fi competitivi? Doar de dragul de a plăti salarii, chirii și funcții?, și-a expus edilul punctul de vedere cu privire la Energoterm.

Într-o primă fază, conducerea administrației publice locale dorește reformarea sistemului de încălzire, prin renunțarea la CAF-ul central și înființarea de centrale termice de bloc sau de cartier, mai viabile din punct de vedere economic și funcțional.

În perspectiva acestui an, vor fi studii pentru transformarea unor centrale de încălzire în centrale termice de cartier. Regulamentul edilitar al municipiului va fi astfel modificat, încât orice dezvoltator să prevadă ca sursă de încălzire centrala termică de bloc sau de cartier, nu centrale individuale.

Știm discuțiile despre faptul că sunt poluatoare, știm că din anul 2030 Uniunea Europeană va începe reducerea lor, dar până atunci noi vrem să scăpăm de un consumator mare și vrem să îl reformăm. O vom face cu toate riscurile. Vom sprijini cetățenii care au venituri mici, acordându-le subvenții pentru achiziția de centrale termice și vom crea în decurs de doi-trei ani un sistem care să nu mai genereze doar cheltuieli, a explicat Ștefan Ilie.

O altă opțiune pentru a rezolva problemele pe care tulcenii le au atunci când vine vorba despre distribuția agentului termic, ar fi extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan. De altfel, acest lucru apare pe locul patru în sondajele făcute de administrația publică locală cu privire la nevoile tulcenilor, după infrastructura rutieră, locurile de parcare și amenințarea pe care o reprezintă apa care se adună după ploile torențiale.

Foarte multă lume își dorește un acces mai ușor la caldură, iar încălzirea locuințelor cu gaz metan este mult mai confortabilă și mai ușor de făcut decât cele clasice, cum ar fi cele cu lemne. Municipiul Tulcea a concesionat din anul 2003 serviciul de distribuție a gazului metan, către Tulcea Gaz, o societate privată.

Așa cum este firesc, această societate privată a încercat să adune clienți din zonele cele mai aglomerate, intrând în zona blocurilor și mai puțin în zona de case, pentru că recuperarea investițiilor se poate face mult mai rapid decât într-o zonă de case, unde sunt mult mai puțini consumatori.

Dar dorința oamenilor este aceiași, și în zona de case, și în zona de blocuri. De pe străzile Orizontului, Alexandru cel Bun, oamenii își doresc de foarte mulți ani acces la gazul metan, a sintetizat primarul situația din municipiu.

Din păcate, deși recent au fost deschise noi linii de finanțare cu bani europeni pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazului metan, municipiul Tulcea nu a fost eligibil, iar Ștefan Ilie a explicat și motivele.

Până acum nu s-a ivit niciun fel de posibilitate de a pune la mâna autorităților locale această investiție. Primăriile nu sunt eligibile în a cheltui banul public către investițiile de gaz, atâta timp cât există un serviciu delegat. Numai că, la sfârșitul anului trecut, autoritățile centrale au deschis niște linii de finanțare europene pentru înființarea distribuției gazului metan prin resurse inteligente.

În luna decembrie 2020, municipiul Tulcea nu a fost eligibil pentru a depune proiecte, pentru că municipiile care aveau sistemul de gaz delegat nu puteau depune cerere de finanțare. Acum, noi lucrăm la un studiu de fezabilitate prin care intenționăm să depunem un proiect prin care să obținem fonduri prin care să ne extindem și în zonele de case.

Să sperăm că ghidul ne va permite, pentru că nimeni nu vrea să se opună acestei investiții, nici măcar cei de la Tulcea Gaz. Ei sunt direct interesați să se realizeze rețele fără cheltuiala lor și să fie exploatată întreținerea, a concluzionat primarul.  

Conform reprezentanților primăriei, noul proiect are în vedere extinderea rețelei de aprovizionare cu gaz metan cu 30 de kilometri, pe 42 de străzi, în zona de case din estul municipiului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Oamenii nu sunt dispusi, sub nici o forma, sa faca investitii sau credite la care trebuie sa plateasca dobanzi, pentru a instala centrale proprii!! Care sunt si f poluante!! Orasul nostru curat o sa fie sufocat de aceste centrale de apartament! Dar cui ii pasa de aerul pe care l respira copii nostrii??? Modernizati mai intii acest CAF!!! Si apoi construiti un nou sistem centalizat de incalzire!! Asa va fi pt toata lumea ieftin!!! Si aerul orasului nostru drag ff curat!!! Puteti rezolva problema asta, fara sa va bateti joc de oamenii care v au votat!!! Poate va inspirati de la oamenii capabili de la Oradea??? Ei au dorit sa faca ceva bun si ieftin pt orasul lor si .. ce sa vezi.. daca vrei … Poti!!! Noi nu putem sau nu vrem sa putem?? Ati auzit de COGENERARE? Sau poate vreti sa auziti si sa studiati inainte de a distruge ceva existent, pe care il puteti imbunatatii?? Fac apel in numele copiilor nostrii: Nu ne obligati la cheltuieli care sa ne ingroape in datorii, Nu va bateti joc de noi, Nu ne dezamagiti, Nu ne faceti sa ne para rau ca v am dat votul nostru !! Mai vin alegeri peste putina vreme… va rog sa ganditi si din punctul de vedere al familiilor care au salariul minim si care sunt destule… Inca mai aveti timp sa cantariti! Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*