FOTO VIDEO Primăria Turcoaia pregătește asfaltarea străzilor din comună. Primarul Stelian Bălan: “Străzile astea nu au văzut niciodată asfalt. Avem în proiect 15 kilometri de drumuri comunale pentru modernizare”

Primarul comunei Turcoaia, Stelian Bălan. FOTO Adrian Boioglu

Comuna Turcoaia încheie anul în forță, cu utilaje care lucrează pe străzile secundare pregătind marea asfaltare de la primăvară. Sunt muncitori peste tot care sapă în patul drumului, construiesc rigole de scurgere a apei pluviale și montează borduri și podețe de acces în curțile oamenilor. Comuna a încheiat recent montarea sistemului de canalizare și acum are undă verde pentru reparația străzilor. Dacă s-ar fi apucat înainte, risca să fie nevoită să spargă asfaltul, așa că primarul a preferat să facă lucrurile pe rând, în ordinea lor firească.

“Înainte de asta, am utilat străzile cu canalizare și asta e motivul pentru care am ajuns în perioada rece cu lucrarea de asfaltare. Am terminat acum 2 luni canalizarea și nu puteam să demarăm asfaltarea până nu erau terminate lucrările de canal. Nu apucăm să asfaltăm anul asta pentru că ar fi un mare risc să punem asfalt acum și ulterior să avem probleme cu calitatea lui. Însă vom aduce străzile la faza de “roșu” circa 5-7 kilometri, iar cel târziu în aprilie vom asfalta” explică primarul din Turcoaia, Stelian Bălan.

Infrastructura rutieră e prioritară pentru administrația locală din Turcoaia, iar banii pentru reabilitarea străzilor au fost obținuți prin programe guvernamentale. Prin demararea acestui proiect de asfaltare primarul își dorește să ridice calitatea vieții cetățenilor și să aducă traficul la standarde moderne. Lipsa în timp a unei întrețineri optime și factorii meteorologici au degradat mult drumurile.

“Turcoaia e așezată pe un versant și asta spune totul: în momentul când sunt cantități masive de precipitații, se formează torenți. Așa că se impunea, era necesar să se facă astfel de lucrări, pentru oprirea fenomenului. Doar cu borduri și cu asfalt putem elimina acest fenomen, altfel nu”. spune primarul Stelian Bălan.

Ca să evite deteriorarea excesivă a drumurilor, este necesară executarea lucrărilor de asfaltare iar asta va garanta atât siguranța, cât și confortul pietonilor și a participanților la trafic.

“Când plouă, uite așa erau râpile de adânci! Acum e modern, e frumos. Când ploua, ne făcea râpă mare, era dezastru!” se vaită o femeie în vârstă.    

“Am sperat să vină cu asfaltul și pe-aici, pe străzile secundare” mărturisește o doamnă între două vârste.

“Înainte mergeam pe lângă bicicletă, pe drumul asta. Speram demult ca să vină asfaltul!” spune o altă localnică.

Însă iarna se apropie cu pași repezi, și se știe că sezonul rece nu este prietenos cu constructorii sub nicio formă, așa că muncitorii pregătesc acum străzile pentru asfaltare și se vor opri în acest stadiu. Turnarea bitumului asfaltic se face între anumite temperaturi ale mediului ambiant, nu oricum. Dacă nu s-ar respecta fișa tehnică, bitumul n-ar rezistă mult: cu alte cuvinte, ar fi bani aruncați, iar primarul nu vrea așa ceva. Comuna Turcoaia merită lucru de calitate, așa că va mai aștepta puțin până la primăvară.

“Străzile astea nu au văzut niciodată asfalt. Este un mare noroc pentru că a fost programul asta de dezvoltare rurală și noi ne-am axat pe ajutorul dat de guvern. Avem în proiect circa 15 kilometri de drum comunal să-l modernizăm. Asta înseamnă pregătit și asfaltat, cu bordură, cu tot ceea ce este necesar, pentru că la noi sunt probleme mari atunci când sunt ploi torențiale” – Stelian Bălan, primarul comunei Turcoaia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*