FOTO VIDEO Primăria Nufăru modernizează unitățile de învățământ din localitate. Investițiile sunt de 9 milioane de lei

Primăria comunei Nufăru. FOTO Tlnews.ro

Primăria Nufăru acordă o importanță deosebită învățământului și educației și are mai multe proiecte, aflate în diferite stadii de derulare, care vor îmbunătăți viața copiilor din comună. 140 de preșcolari din Nufăru și Malcoci se vor bucura din toamna acestui an de o grădiniță modernă unde își vor desfășura activitățile.

”Această clădire este reablitată în proporții foarte mari, doar zidurile au rămas în picioare. Grădinița nu va fi extinsă, spațiu este, are și nivel, toalete vor fi în interior și noi sperăm ca acești copii să se simtă foarte bine în această locație când o vom da în exploatare” a spus primarul comunei Nufăru, Ion Dănilă.

Lucrările la grădinița din satul Malcoci au început în luna aprilie, iar constructorul l-a asigurat pe primarul Ion Dănilă că va fi finalizată până la începerea noului an școlar. Finalul proiectului este așteptat cu sufletul la gură, atât de copii cât și de cadrele didactice.

”Reabilitare completă, învelirea cu acoperiș, exteriorul curățat și anvelopat, noi instalații de apă, de ilumiat, scară exterioară pentru că având nivel, pentru avize de la ISU era necesară, toalete racordate la sistemul de canalizare de care satele Malcoci și Nufăru beneficiază și apoi urmează dotarea” a mai spus primarul Ion Dănilă.

Unitatea de învățământ preșcolar dispune de șase săli de curs spațioase și va găzdui 140 de copii din satele Malcoci și Nufăru. Finanțarea acestui obiectiv este obținuță de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar valoarea este de aproximativ 900 de mii de lei.

”Noi sperăm ca acești copii să se simtă foarte bine în această locație când o vom da în exploatare” a adăugat primarul comunei Nufăru.

Investițiile în infrastructura de învățământ nu se opresc aici, pe masa primarului Ion Dănilă se află două dosare ce vizează școlile din Nufăru și Malcoci. Cele două unități de învățământ sunt vechi, iar reabilitarea, dotarea și modernizarea lor era necasară. Proiectele sunt depuse, iar primarul așteaptă acum să semneze contractele de finanțare.

”La aceste școli eu preconizez ca până la sfârșitul anului să avem și licitațiile terminate și să înceapă și lucrarea. Să vedem ce o să facem atunci cu copiii, o să găsim noi modalități, o să luăm o jumătate de corp, dar rămâne de văzut, să ajungem noi în faza de începere a lucrărilor și ne descurcăm” spune Ion Dănilă.

Timpul și-a pus amprenta pe clădirea școlii primare din Malcoci, parchetul este degradat, pereții sunt plini de igrasie, mobilierul nici el nu arată prea bine. Toate aceste lucruri l-au făcut pe primarul din Nufăru să aceseze surse de finanțare pentru reabilitare.

”Această reabilitare înseamnă: acoperiș, interioare, geamuri, toalete în interior” a precizat primarul comunei Nufăru, Ion Dănilă.

Proiectul depus este pe Programul Operațional Regional, iar valoare lui este de aproximativ 2 milioane de lei.

La școala cu ciclu primar și gimnazială din Nufăru, pe lângă reabilitare și modernizare, administrația locală are în plan și o extindere: se va face o sală de curs, o arhivă, toalete în interior, dar și o cancelarie.

”Toate dotările sălilor de clasă sunt prinse în programul de reabilitare și vor fi făcute la cerințele cadrelor didactice. Ceea ce au solicitat, am trecut”, a mai adăugat primarul Ion Dănilă.

Cum sportul în viața copiilor oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă ci și al sănătății pe termen lung, administrația publică a gândit ca școala din Nufăru să includă în acest proiect construirea unui teren de sport și a unei săli de sport. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 6 milioane de lei și este tot pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

Tot pe fonduri europene, primarul Ion Dănilă a reușit să achiziționeze un tractor în valoare de 300 de mii de lei care este foarte benefic atât pentru treburile gospodărești din localitate, cât și pe perioada iernii pentru deszăpezire.

”Ca prim proiect pe fonduri europene rezolvat 100% este această achiziție care s-a derulat și s-a desfășurat foarte rapid” a mai spus primarul din comuna Nufăru, Ion Dănilă.

În perioada sezonului rece, administrația locală trebuia să încheie contracte cu trei firme pentru a asigura deszăpezirea, cu ajutorul acestui utilaj lucrurile sunt mai simple acum, iar primarul speră ca în timp să achiziționeze și un buldo-excavator.

Primăria Nufăru reușește să atragă fonduri europene și să se dezvolte armonios.

”Noi mai avem început un program tot pe fonduri europene ”Străzi comuna Nufăru” prin AFIR Constanța, valoarea acestei lucrări este de aproape 4 milioane de lei, deja avem aproape 500 de mii de euro bani in cont, deci faza este foarte avansată, se lucrează la faza de proiectare” a încheiat Ion Dănilă, primarul din comuna Nufăru.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*