FOTO VIDEO Primăria Nufăru construiește un dispensar nou. Primarul Ion Dănilă: “Era urgența numărul 1 a comunei și ne-am decis să-l facem cu fonduri proprii”

Ion Dănilă, primarul comunei Nufăru. FOTO Adrian Boioglu

Comuna tulceană Nufăru, cu 2300 de oameni are nevoie urgentă de un dispensar uman, iar administrația locală și-a pus în gând ca anul acesta să îl construiască, cu tot ce îi trebuie. Nu va fi o simplă clădire cu una-două camere pentru consultații, ci o construcție modernă care să ofere condiții atrăgătoare de lucru și de locuit pentru medic și pentru asistent. Primăria ar vrea că cele două cadre medicale să locuiască în comună, astfel încât oamenii să găsească mai ușor tratamentul unei urgențe de sănătate, la ei acasă.

“Suprafața construcției va fi de 261 de metri pătrați, suprafață utilă 219 de metri pătrați, iar dotările vor fi așa: cabinet medic, sală de așteptare, sală pentru asistenți, punct farmaceutic, cabinet stomatologic, bucătărie și alte câteva anexe. În față vom face și o grădiniță cu iarbă, alei, bănci și flori. Suprafața totală a acestui teren este de 3100 de metri pătrați”, explică Ionuț Ciprian Solomencu, viceprimarul din Nufăru.

Localnicii din Nufăru au nevoie de un dispensar medical nou deoarece vechiul dispensar arată deplorabil. Era o construcție veche de peste 100 de ani și nu mai corespundea normelor de igienă din ziua de astăzi. Administrația locală a considerat că trebuie mutată locația dispensarului și nu era altă posibilitate decât construirea unuia nou. În plus de asta, comuna Nufăru are 4 sate componente, ceea ce înseamnă mulți pacienți care trebuie deserviți de dispensarul uman, iar vechile condiții nu permiteau o asistență medicală în condiții normale de calitate.

“Reabilitările unor astfel de spații nu sunt de bun augur: o clădire nouă e altceva. Deocamdată avem un cabinet medical de urgență unde se pot face mici intervenții și atât. Ar fi bine ca populația să nu mai bată drumul până la Constanța, la spitalul județean. Noul dispensar va avea și spații de locuit pentru medic și asistent: condițiile sunt optime și normale pentru pretenții de zona urbană. Adică vor avea aceleași condiții să locuiască ca la oraș”, precizează primarul Ion Dănilă.

Deja se sapă la fundație, iar muncitorii sunt bucuroși că iarna e blândă și vremea ține cu constructorii. Primarul trece din când în când pe șantier ca să vadă stadiul lucrărilor: Ion Dănilă vrea că dispensarul să fie gata anul asta cu tot ce îi trebuie iar oamenii din Nufăru să nu mai bată drumul până la Tulcea sau până la Constanța. Comuna s-a gospodărit cum a putut mai bine și a bugetat mare parte din cheltuielile șantierului, din fonduri proprii, astfel încât nu a mai fost nevoie să stea după aprobări pentru credite guvernamentale luate de la București.

“Este un proiect strict pentru noi, era urgența numărul 1 a comunei și de aceea ne-am decis să-l facem cu fonduri proprii. Noi deja avem în excedent o sumă de peste 500.000 lei, întregul proiect ajunge la vreo 980.000 și eu sper că în cursul anului 2020 până la sfârșit, să fie gata această investiție. M-am ținut foarte tare pentru aducerea acestui proiect pe linia de plutire ținând cont de necesitatea lui și de-aia va spun că sunt foarte mulțumit că am putut demara această lucrare!”, explică Ion Dănilă, primarul comunei Nufăru.

Lucrările au început în luna decembrie. După ce zidurile vor fi ridicate urmează instalațiile electrice și sanitare, iar la sfârșit dotarea camerelor cu mobilier și instrumentar medical. Noul dispensar nu va fi doar o clădire practică cu servicii de sănătate, ci și una estetică: în față va fi amenajat un mic părculeț cu alei, bănci, iarbă și flori, destinat pacienților dar în special copiiilor care așteaptă să intre la consultații.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*