FOTO VIDEO Primăria Mahmudia construiește un dispensar pentru localnici și turiști. În cabinet vor activa un medic stomatolog și unul de familie, dar și trei asistente

Primăria Mahmudia construiește un dispensar în localitate. FOTO Cristina Niță.

Servicii medicale mai bune pentru pacienţi la Mahmudia, unde se lucrează de zor la construcţia unui nou dispensar uman, despre care primarul comunei, Ion Șerpescu, spune că va fi gata în câteva luni.

”Anul trecut am făcut un proiect prin PNDL pe care l-am aprobat, deja l-am și implementat,suntem cu construcția foarte avansată. O să intrăm cu finisaje, instalația electrică, sanitară, mobilierul, scaun de dentist cu toate dotările care trebuie la un cabinet stomatologic, inclusiv cabinetul medical cu dotări noi-nouțe”, a spus primarul comunei Mahmudia, Ion Șerpescu.

Dacă în sute de localități din țară nu există un medic de familie sau puncte de prim ajutor, în comuna Mahmudia autoritățile au înțeles că sănătatea trebuie să fie o prioritate. Așa că primarul Ion Șerpescu a întocmit documentația necesară, a depus un proiectul la Ministerul Dezvoltării, a primit finanțare și a demarat lucrările. Construcția noului dispensar are în componență demisol, parter și etaj, iar stadiul fizic la ora actuală e la roșu, construcția este gata. Acum muncitorii lucrează la partea de finisaje.

”Comuna va beneficia, sigur va beneficia de toate serviciile astea. Pentru că e în centrul comunei (n.r. dispensarul), vor beneficia și turiștii care vin și toți care vin le vom putea da o mână de ajutor, pe căldurile astea se întâmplă multe. El va fi foarte benefic, spitalul ăsta e dorit de 20 de ani”, spune primarul Ion Șerpescu.

Comuna Mahmudia, situată în inima Deltei, are o populație de 2800 de locuitori. Deși se află în apropierea comunei Murighiol, unde există un centru de permanență, primăria de aici a înțeles că bătrânii și bolnavii nu trebuie să fie puși pe drumuri pentru un tratament sau îngrijiri. Așa că Ion Șerpescu se luptă să obțină avize pentru a le asigura cetățenilor și turiștilor servicii medicale non-stop.

”N-am vrut să vă spun, dar nu m-am putut abține, o să încercăm să facem și un centru de permanență, poate că reușim dacă nu o să încercăm să aducem măcar doi medici”, a adăugat primarul comunei Mahmudia.

În noul dispensar uman vor activa doi medici: stomatologul și medicul de familie care este de specialitate cardiolog împreună cu trei asistente. Primarul speră să mai aducă doi medici cărora este dispus să le ofere locuință se serviciu. Ion Șerpescu vrea să transforme actualul dispensar în spațiu de cazare pentru medicii care vor să activeze în localitate.

”Avem chiar la locul vizavi de primărie, dar era la parter, chiar nu era în regulă. Îl putem folosi să-l dăm ca locuință pentru medici, dacă vine cineva din alt județ să lucreze la noi atunci o sa putem să le dăm cazare”, a mai spus Ion Șerpescu.

Lucrările la dispensar au fost demarate în luna martie, iar primarul speră ca până pe 15 noiembrie să-l dea în folosință. Valoarea proiectului este de 20 de miliarde de lei, în banii aceștia intră și dotările cabinetului stomatologic și un ECG pentru medicina de familie.

Comuna Mahmudia nu are niciun sat arondat, iar banii din diferitele surse de finanțare pe care îi obține primăria sunt foloșiți exclusiv pentru bunăstarea locuitorilor de aici.

”Suntem singuri. Am mai avut o comună, Beștepe, dar s-au despărțit pentru că au fost și ei comună. Treaba asta ne avatajează pentru că dacă am obținut 1 milion de euro i-am băgat într-o singura comună nu i-am mai împărțit la trei sau patru, acesta e un avantaj al nostru”, a precizat primarul.

Investiții sunt pe toate palierele în Mahmudia. Cum bine se știe Delta Dunării este o destinație turistică care atrage din ce în ce mai mulți turiști automat atrage și investitori. Patru pensiuni sunt în construcție, iar primăria a obținut o lotizare pentru 12 pensiuni cărora le-a asigurat toate utilitățile: energie, electrică, apă, canalizare. Ion Șerpescu le va scoate la licitație până la sfârșitul anului și speră ca în cel mult doi ani să devină funcționale.

”Mon Jardin, care este unitatea noastră reprezentativă, le-am mai dat în concesiune încă vreo 500 de metri pe malul Dunării, vor să mai investească în 70 de camere. E un beneficiu mare, chiar și pentru localnici, pot munci, vin turiștii îi mai ia îi mai plimbă cu o bărcuță, le mai face o ciorbiță acasă, au de lucru tot satul”, declară primarul din Mahmudia.

O altă investiție importantă pentru comuna Mahmudia o reprezintă hotelul plutitor Bella Marina, primarul spune că reprezentanții unității hoteliere i-au solicitat un loc de cheiaj pe malul Dunării.

”E la Jurilovca potonul acela foarte mare, dormitor, de fapt e cel mai are din țară și vrea să vină la noi. I-am și aprobat, i-am dat hotărâre de consiliu tot, așa ceva nu trebuie scăpat. Vă dați seamna că au 100 de locuri de cazare, cu restaurant mare, Bella Marina așa se numește. Sper ca până în octombrie să vină, problema ar fi energia electrică, dar deja au demnarat să le facă un transformator. Aia ar fi marea investiție pe anul ăsta”, spune Ion Șerpescu.

În comparație cu alte zone din Delta Dunării în Mahmudia se poate ajunge pe cale rutieră, un plus pentru turiștii care aleg să-și petreacă vacanța departe de aglomerația urbană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*