FOTO VIDEO Primăria Jurilovca a investit 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea comunei. Au fost realizate lucrări de infrastructură, au fost reabilitate școlile și dezvoltat turismul

Portul turistic din Jurilovca. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Jurilovca este o comunitate în plină dezvoltare. În ultimii ani, administrația publică locală a atras proiecte pentru zonele deficitare din localitate să se transforme și au fost utilizate fonduri europene și fonduri naționale. Valoarea investițiilor realizate la Jurilovca în ultimii ani și care mai sunt în implementare se ridică la 40 de milioane de euro. Primăria a realizat lucrări de infrastructură,  s-a implicat în dezvoltarea turismului, atât prin crearea unui miniport, dar și prin promovarea zonei prin Festivalul Borșului Pescăresc și a considerat că elevii sunt viitorul comunității și a ținut să le asigure cele mai bune condiții de învățat, reabilitând unitățile școlare din localitate.

Primarul din Jurilovca, Eugen Ion, a spus pentru Tlnews, că fiecare proiect din localitatea pe care o administrează a fost plafonat la 1 milion de euro deoarece așa prevede legislația.

“Luăm mandatul 2012 și până în prezent al primarului de la Jurilovca și vă pot spune cu oarecare precizie care au fost perioadele de deschidere a apelurilor pentru că este falsă ideea că proiecte poți să depui când vrei, la orice oră din zi și din noapte. De exemplu, pentru primăriile de comună perioadele de depunere au fost așa: 2015-2016 pe banii din zona AFIR și zona ITI, tot ce a însemnat infrastructură, apă, canal cămine culturale și cam atât. O precizare,  pentru fiecare tip de proiect în parte am avut plafonare de un milion de euro.

Primăria Jurilovca, pe partea de infrastructură și-a făcut o strategie și când am făcut inventarul ne trebuiau și acum ne mai trebuiesc bani – 20 de milioane de euro. Din păcate, în 2015 noi am putut depune doar pentru 1 milion. Am fost plafonați. A venit o altă oportunitate pe PNDL, unde am putut să mai aplicăm pentru încă două milioane de euro. Apoi am aplicat pe PNDL 2, deci în total noi am făcut o absorție de 5 milioane de euro pentru partea de infrastructură rutieră, dar vă dați seama că mai avem nevoie și noi la Jurilovca de încă 15 milioane”, a explicat Eugen Ion.

Primarul a menționat că pentru fiecare proiect de acest tip administrația locală a cheltuit între 100 și 200 de mii de lei.

“Oamenii spun, dar cum cheltuiți bani din Primărie, că ne sunt dați de la Uniunea Europeană? Fără fonduri europene nu ne puteam dezvolta. Dar, de reținut, că tot ce este gratis, este mai scump la un moment dat, mai ales dacă nu știi să le gestionezi. Adică, dacă te-a dus și ai luat fonduri europene și nu faci ceea ce trebuie acolo, cu siguranță va costa de două ori mai mult, că trebuie să dai banii înapoi și bineînțeles și alte urmări. Nu a fost cazul la Jurilovca. Dar ca să pot să depun un proiect pe fonduri europene, este nevoie să scrii un minim de documente. Tot auzim de SF-uri (studiu de fezabilitate). Lumea când aude de SF-uri nici nu știe definiția știe decât SF-uri că sunt. Vorbim de un studiu de fezabilitate, fără acest studiu de fezabilitate din care să reiasă foarte clar ce vreau eu să fac la Jurilovca, câte drumuri, care este componenta drumului, nimeni nu te finanțează că nu îți dă bani să ce? Media pentru fiecare proiect în primă fază de depunere este de cheltuială din bugetul local între între 100 și 200 de mii de lei”, a explicat Eugen Ion.

El a ținut să menționeze că toți banii cheltuiți de Primăria Jurilovca pentru aceste proiecte nu au fost în zadar și investițiile s-au văzut în comună.

“Avem situații când un proiect este eligibil, dar se termină banii și nu mai intră la finanțare. Aici tine de echipa de implementare cu care lucrezi în cadrul primăriei în unele cazuri, mai externalizezi serviciul pentru că atunci când se deschid apelurile, se deschid pentru trei, patru zone și nu faci față numai cu echipa din primărie, trebuie să mai iei și un consultant, să fii pregătit, dar din fericire la Jurilovca toate aceste tipuri de proiecte pe care le-am găndit au primit mai devreme mai mai târziu finanțare și nu am cheltuit banii degeaba”, a mai spus Eugen Ion.

Administrația publică locală a investit 40 de milioane de euro în proiectele de dezvoltare a comunității.

“Primăria Jurilovca, cu ce a implementat și cu ce are în implementare vorbim de 40 de milioane de euro, adică jur de aproape 40 de proiecte, dacă facem o medie, înmulțim cu 100.000 și o să vedem câți bani pe ies. Bugetul total al comunei Jurilovca, după ce își plătește tot ce are ca și utilități, dăm banii către școli, să asigurăm încălzirea, reparații, deci după ce asigurăm cheltuielile de servicii ne mai rămân 300.000 de euro pe an pentru partea de dezvoltare”, a menționat primarul din Jurilovca.

El a precizat că partea autorității locale la confinațarea unui proiect este între 3 și 10 procente și că Primăria Jurilovca nu ar fi reușit să realizeze aceste investiții doar cu banii de la bugetul local.

Eugen Ion a reamintit de unul din primele proiecte de când a ajuns primar, cel legat de rețeaua cu apă potabilă.

“În 2012 aveam o mare problemă cu rețeaua de apă potabilă în toate cele trei localități, mai ales pe timp de vară nu putem asigura apa 24 de ore din 24. Acesta a fost prima investiție pe care am reușit să o realizăm în Jurilovca. Într-un an, în Jurilovca am reușit să asigurăm apa potabilă 24 din 24. Cam în același interval am rezolvat și aceeași problemă și în celelalte două sate Sălcioara și Vișina. Deci putem spune din 2012 până în 2014 am reușit să rezolvăm zic eu cel mai esențial lucru”, a afirmat Eugen Ion.

O altă zonă cu potențial care merita dezvoltată, în viziunea primarului din Jurilovca, a reprezentat-o turismul.

“Mi-am dat seama că avem ce vinde din punct de vedere turistic, dar ne mai trebuie un lucru, să creăm condițiile necesare pentru această chestiune. Am demarat din fonduri proprii ale primăriei un miniport în Jurilovca, acel miniport cred că la vremea respectiva a costat vreo 200.000 de euro și am antamat bugetul pe un an pentru acel proiect pe care l-am considerat foarte necesar și urgent. De ce? Pentru că știm cu toții că pe raza comunei Jurilovca avem stațiunea Gura Portiței.

Se pleca în bărci legate de doi pari, dintre stuf, noroi, condiții insalubre. Faptul că am reușit într-un an să realizăm acel port și îmi aduc aminte cumva cred că pe 15 august am inaugurat portul, a fost  o mare realizare și pentru mine dar și pentru comună până la urmă. Faptul că pe atunci erau două bărci dacă îmi aminte care practicau partea de turism, de transport pe apă, în momentul de față avem peste 35 de ambarcațiuni cred că acest lucru spune tot în ceea ce înseamnă dezvoltarea pe infrastructura de transport pe apă”, a precizat Eugen Ion.

Dar pentru ca Jurilovca să devină o destinație căutată de cât mai mulți turiști era nevoie și de evenimente de promovare, din acest motiv fiind dezvoltat Festivalul Borșului Pescăresc.

“Lumea poate la început nu a înțeles ideea noastră de ce trebuie să facem astfel evenimente, tocmai ca să atragem turiști în Jurilovca, să putem să le arătăm ceea ce înseamnă tradiție, cultură, artă culinară, toate aceste evenimente au un singur scop: dezvoltarea locală și eu mă bucur că după nouă, zece ediții avute și-a produs efectul dorit. Am oprit doi ani de zile din cauza pandemiei”, a mai spus Eugen Ion.

O altă zonă unde Primăria Jurilovca a făcut mai multe investiții o reprezintă cea a învățământului. Patru din cele cinci unități școlare au fost modernizare, iar cea de-a cincea este în curs de reabilitare.

“Pe mine mă interesează să asigur condițiile necesare și să dau aceeași șansăcopilului și de la țară ca celui de la oraș, să meargă într-o clasă reabilitată, să nu se mai ducă la toaletă tocmai nu știu unde, să beneficieze de căldură, să îi creăm toate condițiile necesare ca el doar să vină să învețe, nu să stea cu mâinile în buzunar că este frig iarna. Nu pot să uit că aveam godin pe vremuri, plecam plini de fum acasă. Primele amintiri de la școală au fost acelea când ieșea fumul peste tot în clasă și atunci am promis,  mi-am promis și mie în primul rând că voi face tot ce voi putea să reabilitez toate școlile din comună. Și faptul că astăzi patru din cele cinc obiective pe care le avem în zona de educație sunt reabilitate complet și al cincilea se va termina în acest an, pentru mine într-adevăr are o semnificație aparte”, a mai declarat primarul din Jurilovca, Eugen Ion.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*