FOTO VIDEO Primăria Isaccea reabilitează sala de sport și biblioteca din oraș. Proiectul se ridică la 3,5 milioane de lei și este realizat cu fonduri elvețiene nerambursabile

Primăria Isaccea. FOTO Cristina Niță

Isaceea este orașul care ține pasul cu vremurile noi. Un proiect amplu ce vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor publice ”Sala de sport Progresul și Biblioteca Orășenească Elena Leila Avrigeanu”, prin reabilitarea termică a acestora se apropie de finalizare. Ca sursă de finanțare, Primăria Isaccea a ales Programul de Cooperare Elvețiano-Român, iar valoarea proiectului este de 3.427.396 de lei.

”Prin acest proiect noi ne dorim și vom reuși să reducem cheltuielile în primul rând și să oferim condiții de calitate celor care se vor folosi de aceste spații. Adică, să avem spații încălzite sau cu mediu ambiant corespunzator pentru desfășurarea unor activități”, a spus primarul orașului Isaccea, Anastase Moraru.

Pentru creșterea eficienței energetice a celor două clădiri, auditul energetic a configurat mai multe căi. Una dintre ele a fost pe partea de iluminat: reducerea consumului, schimbarea cu lămpi LED a celor vechi fluorescente și co-generare de energie electrică prin panouri foto-voltaice, dar și centrală foto-voltaică. Tot pe parte de instalații, îmbunătățirea eficienței energetice la bibliotecă s-a făcut prin montarea din trei centrale a doar două centrale, dar în condensație, cu consum mai mic, care a atras dupa sine și niște corpuri de încălzire mai mari. O instalație bine dimensionată care reduce consumul la jumătate.

”La panoul de preparare apă caldă menajeră au dispărut boilerele, la sala de sport pentru încălzire s-a montat aceeași centrală, dar s-au montat panouri solare care aduc un aport la pre-încălzirea apei pentru încălzirea sălii de sport și la fel, folosesc și la apa caldă menajeră de la dușuri – acolo este un sonum mai mare. La acestea adăugăm termoizolații exterioare, care la sala de sport s-au realizat pe pereții anexelor prin schimbarea tâmplăriei care era într-o stare mai avansată de degradare, schimbarea geamului de la sala, efectiv, termoizolarea pardoselii și a tavanului pe unde se pierdea cea mai multă caldură. La bibliotecă s-a termoizolat exterior, s-a termoizolat în pod planșeul, dar și pe interior s-a placat cu vată minerală și gips-carton. Deci s-a realizat o clădire aproape static–termică.  E un concept mai nou care cred că o s-aducă mari beneficii în viitor, referitor la consumuri”, a spus dirigintele de șantier Adrian Bașcău.

Cladirile au fost atent expertizate de auditori energetici și de experți tehnici pe rezistență. În analiza lor, a reieșit faptul că, învelitoarea de la bibliotecă era distrusă în proporție de 60%. Astfel, muncitorii au înlocuit șarpanta, întreaga învelitoare și au consolidat și structura de rezistență pentru că cea veche nu era destul de solidă.

”Sala de sport fiind construcție de după anul 2000 nu a avut nevoie de consolidări, era destul de robustă, în schimb suprafața de joc era destul de degradată și aceasta s-a înlocuit, s-a făcut un sistem de preluarea apelor pluviale pentru că s-a observat la trotuare căderi de rigole în sistemul perimetral și toate finisajele care au derivat din aceste lucrări. Știți cum e: când intri și schimbi instalațiile într-o casă după sine atrag și celelalte lucrări: placaje de faianță, placaje de gresie, gleturi, zugrăveli, etc. Toate astea reprezintă 86% din totalul lucrărilor. Mai avem două săptămâni și dacă constructorul continuă în același ritm, se încadrează sigur”, a mai spus dirigintele de șantier Adrian Bașcău.

Când a gândit acest proiect, primarul Anastase Moraru a luat în calcul toate sursele de finanțare, atât cele europene cât și guvernamentale. Singura sursă ce viza creșterea eficienței energiei electrice a clădirilor publice era Programul Operational Regional, însă niciunul din imobile nu se încadra în cerințele programului. Atunci, Primăria Isaccea a ales ca finanțare Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Nu a fost un proiect greu, dar nici ușor, pentru că în astfel de situații sunt o mulțime de obstacole inerente, mai ales că se lucrează cu fonduri europene.

”Spre bucuria noastră nu am obținut greu finanțarea, a fost o procedură ușoară cu tot ce a fost nevoie, studii, etc. Însă, comparativ cu altele a fost mai ușor de obținut această sursă de finanțare elvețiană, nerambursabilă. Și ne bucurăm că ea vine prin programul de cooperare elevețiano-român”, a adăugat Ecaterina Turcu, consilier în cadrul Primăriei Isaccea.

La capătul unui an de lucru, când lucrurile au ajuns aproape de final, primarul este atât de bucuros încât a uitat toate greutățile apărute pe parcurs. Important pentru el este ce lasă comunității: o sală de sport și o bibliotecă modernă.

”Da, probleme am întâmpinat, pentru că avem o legislație care la un moment dat cred că depășește limita absurdului. De ce? La întocmirea studiilor de fezabilitate ni se cer niște studii care din punctul meu de vedere era normal să fie la partea de proiectare, nu la partea de fezabilitate adică: dacă dorim să luăm niște bani, trebuie să oferim un cadru ca să ajungem la acei bani și după aceea să facem ceea ce este nevoie. Apoi, am avut probleme pentru că a trebuit să-i convingem pe cei care locuiesc într-un spațiu comun (mă refer la bibliotecă) că nu intervenim legal la structura de rezistență. Așa spune la Codul Civil: ei sunt obligați să ne dea voie să intervenim acolo, dar am trecut peste aceste probleme”, a precizat primarul Anastase Moraru.

Odată ce cheltuiala va fi redusă între 20 și 30% cu energia și cu gazul pentru încălzire, banii vor fi redirecționați spre alte proiecte.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*