FOTO VIDEO Primăria din Jurilovca a semnat începerea lucrărilor pentru proiectul de investiții “Creșterea accesibilității prin dezvoltarea infrastructurii de dezvoltare în Comuna Jurilovca”

Portul din Jurilovca. FOTO Paul Alexe

La începutul acestei săptămâni, administrația publică locală din comuna tulceană Jurilovca a semnat contractul de atribuire a dirigenției de șantier pentru proiectul de investiții Creșterea accesibilității prin dezvoltarea infrastructurii de acostare în Comuna Jurilovca, județul Tulcea”, astfel că, la începutul săptămânii viitoare, lucrările vor demara! Micul port din comuna Jurilovca reprezintă principalul punct de plecare pentru ambarcațiunile care transportă turiștii către una dintre cele mai căutate destinații din zonă, Gura Portiței.

Importanța economică și socială a acestui obiectiv de investiții, pentru comunitatea din Jurilovca, a fost înțeleasă încă din primele zile în care primarul Eugen Ion a fost ales, pentru prima oară, la conducerea administrației publice locale. Aflat acum la cel de-al treilea mandat de primar, Eugen Ion face o scurtă recapitulare a etapelor parcurse.

Din anul 2012, de când am venit primar la Jurilovca, mi-am dat seama că trebuie să facem ceva în această zonă, să dezvoltăm infrastructura pe zona de apă, dacă putem spune așa. Am realizat primul mini-port cu resurse proprii, într-un an de zile, în 2013, chiar pe 15 august, l-am inaugurat. L-am făcut așa cum am putut, cu resursele pe care le-am avut, dar a fost un succes, un prim pas în dezvoltarea comunității noastre în ceea ce privește transportul pe apă și excursiile care se pot realiza în această zonă, povestește primarul Eugen Ion, pentru CTnews.

Acesta a fost, însă, doar un prim pas din ambițiosul plan de dezvoltare a zonei, iar greu abia a urmat, pentru că trebuia identificată o sursă de finanțare, în condițiile în care bugetul comunei este limitat.

Abia în anul 2018 am găsit o linie de finanțare pe POR (n.r.: Programul Operațional Regional 2014-2020) și am aplicat. Poate este mult spus port, dar are în vedere, întradevăr, o zonă de acostare a ambarcațiunilor, dar mai mult decât atât se crează și o zonă verde, o zonă de promenadă, o zonă pentru parcarea mașinilor și, nu în ultimul rând, o zonă de terase, cam așa este gândit proiectul. La final, întreaga zonă, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați, va beneficia de această investiție”, explică primarul.

Ulterior, au fost urmați pașii prevăzuți în lege, până când… au apărut contestațiile, iar demararea lucrărilor a fost întârziată.

În 2018, am depus proiectul, acum suntem aproape de finalul anului 2021, iar săptămâna viitoare emitem ordinul de începere a lucrărilor. Am demarat procedura de licitație de anul trecut, am scos proiectare și execuție, totul a decurs normal, nu am avut contestații nici la acest stadiu, de proiectare și execuție a lucrărilor, am trecut la pasul doi, am terminat proiectarea într-o lună, așa cum am avut termen, termenul pe execuție îl avem pe 11 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Numai că… aici am avut o surpriză! După ce ni s-a predat proiectul tehnic, în termen de 30 de zile, așa cum prevedea caietul de sarcini, trebuia să emitem autorizația de construcție, lucru pe care l-am realizat după obținerea avizelor și mai aveam un pas, să avem un diriginte de șantier. Suma fiind undeva la 450.000 lei, a trebuit să dăm și acolo drumul la o licitație pe procedură simplificată și, surpriză, ceea ce eu n-am mai întâlnit până acum, am avut contestație pe dirigintele de șantier!

Ceea ce… ne-a mai întârziat cam două luni de zile. Abia luna trecută, CNSC-ul și-a spus punctul de vedere, a respins contestațiile și chiar la începutul acestei săptămâni, adică luni, am semnat contractul cu dirigintele de șantier, a povestit, cum au decurs lucrurile, primarul Eugen Ion.

Odată începute lucrările, constructorul are la dispoziție 11 luni pentru execuția acestora, perioadă de timp la care se pot adăuga eventualele pauze cauzate de vremea nefavorabilă. În acest moment, primarul din Jurilovca mai are un singur motiv de îngrijorare: creșterea alarmantă a prețurilor la materialele de construcții.

Din păcate, și aici, ca și la toate celelalte lucrări pe care le avem în execuție, apare aceiași problemă: au crescut prețurile foarte mult. Așteptăm și noi cu nerăbdare să vedem cum vor evolua lucrurile… Întradevăr, s-a emis ordonanța 15, care reglementează actualizarea prețurilor, dar asta doar pe fonduri naționale. Pe fonduri europene, așteptăm o altă ordonanță. Sperăm, acum, să nu cadă guvernul, pentru că lucrurile s-ar complica, a mai spus Eugen Ion.  

Prin realizarea acestui obiectiv de investiții, administrația publică locală speră într-o mai bună valorificare a resurselor locale, într-o creștere substanțială a numărului de turiști și vizitatori, fapt ce va aduce multe alte beneficii pentru locuitorii comunei, precum dezvoltarea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă.

La finalizarea lucrărilor, mini-portul din Jurilovca va beneficia de o mărire substanțială a capacității de acostare, atât ca număr de ambarcațiuni, cât și în ceea ce privește dimensiunea acestora. De asemenea, capacitatea parcărilor existente va crește cu 43 de noi locuri de parcare, voor fi amenajate noi alei pietonale, vor fi realizate platforme betonate de aproximativ 5600 metri pătrați și spații verzi de aproximativ 4500 metri pătrați. Totodată, va fi realizată o rampă pentru lansarea și ridicarea ambarcaţiunilor la sau din apă, dar și pasarele de acces între peninsulă şi insulă. Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 12.844.327,21 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*