FOTO VIDEO Primăria comunei tulcene Casimcea face investiții în modernizarea infrastructurii în satul Războieni

Școala din Războieni. FOTO Paul Alexe

În sudul județului Tulcea, în podișul ce-i poartă numele, întâlnim comuna Casmicea, din care fac parte șapte unități administrativ-teritoriale: satele Casimcea, Corugea, Rahman și Războieni, cătunele Cișmeaua Nouă și Haidar, precum și Stânca, un sat care încă de la începutul anilor 2000 a rămas nelocuit, dar continuă să figureze în componența comunei.

Războieni este al doilea sat ca mărime al comunei, după Casimcea, și a fost compus din două sate, Alifaca și Ceaușchioi. Pe timpul lui Ceaușescu, s-au contopit într-un singur sat, Războieni. Trăiau aici mulți aromâni, însă acum majoritatea au plecat către orașe. Satul era renumit pentru creșterea oilor, dar acum lucrurile s-au mai schimbat, rememorează pentru TLnews, primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă.

Ales pentru prima oară la conducerea administrației publice locale în anul 2004, Gheorghe Țilincă a dorit să asigure locuitorilor comunei condiții de viață în pas cu vremurile pe care le trăim, iar acest lucru s-a realizat prin demararea și realizarea unor proiecte de infrastructură, unele realizate cu finanțare europeană, altele cu finanțare națională și din bugetul local.

În perioada scursă din momentul în care am fost ales primar, la Războieni, ca și în celelalte sate ale comunei, administrația publică locală s-a preocupat să asigure câteva servicii de bază, spune primarul. Războieni a beneficiat de un proiect de realizare unei noi rețele de alimentare cu apă potabilă, proiect finalizat în anul 2011, astfel că acum toate gospodăriile beneficiază de apă curentă.

În ultimii ani, pe fondul secetei, au fost unele probleme cu alimentarea cu apă, deoarece oamenii au fost nevoiți să folosească apa și pentru irigații, însă am suplimentat debitul de apă, prin forarea unui nou puț, în această vară, și lucrurile au fost rezolvate, astfel încât să nu mai trebuiască să facem program de distribuție a apei.  

Un aspect important în ceea ce privește infrastructura este cel al reabilitării și modernizării tramei stradale, într-o primă fază fiind avute în vedere căile de acces și străzile principale ale satului.

Am început și la Războieni asfaltarea drumurilor, acum sunt asfaltate în proporție de 60 la sută, iar pentru restul avem studiul de fezabilitate făcut și, odată cu începerea noului program național de investiții (n.r.: PNDL “Anghel Saligny”), vom depune proiectul și vor reuși să asfaltăm și celelalte drumuri. Tot în ceea ce privește infrastructura rutieră, avem un proiect de modernizare a străzii principale, care are în vedere realizarea trotuarelor și a rigolelor de scurgere a apelor pluviale, explică primarul.

Fost cadru didactic (profesor de educație fizică și sport), Gheorghe Țilincă oferă o atenție deosebită condițiilor în care se desfășoară procesul de învățământ în școlile și grădinițele din comună.

La Războieni, am reabilitat clădirea în care funcționează școala, dar și aici ne confruntăm cu aceiași problemă, ca și la Corugea: copiii sunt în număr foarte mic, a rămas doar ciclul primar și grădinița. De la an la an, numărul copiilor scade și, în viitorul apropiat, este posibil ca școlile să fie închise aici.

 În urmă cu șapte ani, la Războieni am construit o grădiniță nouă, construită cu bani de la firma austriacă Verbund, care are la Casimcea un parc de turnuri eoliene. În curtea școlii, am construit și un teren de sport, sintetic, pe care se desfășoară orele de educație fizică, dar beneficiază și tinerii, care vin să joace fotbal, după ce programul școlar se încheie, spune Gheorghe Țilincă.

Nu în ultimul rând, administrația publică locală acordă o atenție deosebită vieții spirituale a locuitorilor comunei, iar la Războieni se află în construcție o biserică nouă, lucrările fiind finalizate în proporție de 80 la sută. Pe lângă donațiile făcute de credincioși, primăria a ajutat și ea la construcția edificiului religios, iar localnicii se bucură că, în scurt timp, vor avea o biserică nouă.

Lângă biserică, am identificat un teren, pe care vom construi o casă mortuară, o facilitate devenită necesară în zilele noastre. Dacă până acum oamenii își țineau, înainte de înmormântare, conform obiceiului, morții în casă, acum lucrurile s-au schimbat. Avem și noile prevederi legale cu privire la înmormântări, aliniate la dispozițiile europene, a mai spus primarul.

De altfel, în planurile primăriei este cuprinsă construirea a patru case mortuare, în cele patru sate, Casimcea, Corugea, Rahman și Războieni, investiții cuprinse în programul CNI. În acest sens, a fost realizat deja studiul de fezabilitate, iar în perioada următoare va fi lansată procedura de licitație.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*