FOTO VIDEO Primăria Carcaliu modernizează dispensarul din comună. Primarul Gheorghe Panfil: “Dacă nu interveneam, nu știu dacă dispensarul mai stătea în picioare un an sau doi”

Gheorghe Panfil, primarul comunei Carcaliu. FOTO Adrian Boioglu

Locuitorii din Carcaliu vor primi cadou de Crăciun un dispensar modernizat, lucrările la unitatea medicală din comună intrând pe ultima sută de metri. Dispensarul nu mai corespundea cerințelor actuale, ba chiar, dacă nu s-ar fi intervenit cât mai curând, ar fi putut crea multe neplăceri. Pe lângă dispensarul modernizat, Primăria a reușit să aducă și un doctor nou astfel încât localnicii vor avea parte de îngrijiri medicale de calitate și nu vor mai fi nevoiți să meargă în alte localități atunci când au diverse afecțiuni.

Primarul comunei Carcaliu, Gheorghe Panfil, a început reabilitarea dispensarului din comună pentru că acesta era într-o stare avansată de degradare și nu știa dacă mai rezistă un an sau doi. Proiectul este realizat cu fonduri obținute din Programul Național de Dezvoltare Locală.

“Acest proiect a început de anul trecut din primăvară. Dispensarul era în proporție de 80% terminat, nu știu că dacă mai rezista să mai stea pe picioare încă un an de zile sau doi. Puteam avea multe neplăceri dacă nu interveneam”, spune primarul Gheorghe Panfil.

Lucrările pentru modernizarea dispensarului din Carcaliu trebuie să încheie până la Crăciun, termenul de finalizare fiind 20 decembrie. Dispensarul va fi deservit de un medic adus de la Tulcea. De asemenea, Gheorghe Panfil are promisiuni și pentru  un ecograf care ar permite localnicilor să își facă aici analizele și să nu mai meargă la oraș.

“Sper ca până pe 20 decembrie când este termenul de finalizare să fie gata dispensarul. Am adus o doctoriță nouă, de la Tulcea, care sper să rămână pentru totdeauna aici. După ce se termină lucrările la dispensar, am promisiuni de la Routine Med Tulcea ca să pot să aduc un ecograf aici, să facă analize oamenii, ca să nu mai trebuiască să  se ducă la oraș să facă analize, când le pot face aici. Am o populație îmbătrânită și ar fi păcat să nu profit de această clădire frumoasă, a mai afirmat primarul comunei Carcaliu.

Gheorghe Panfil spune că a întâmpinat greutăți pentru aducerea noului medic, după ce fostul doctor din Carcaliu a decedat, după opt luni de când ajunsese în localitate.  Primarul și-ar dori ca dispensarul să aibă parte de cât mai multe dotări, dar știe că acest lucru nu este unul ușor.

“Eu aș vrea să fac cât mai multe dotări, dar să vedem în ce măsură o să reușim să aducem de la Tulcea. Știți că este o problemă foarte mare cu cadrele medicale și la oraș, d-apoi la țară. Eu am mai adus acum 10-11 luni un medic în vârstă de 71 de ani, care a decedat după opt luni de zile de meserie aici. Și am întâmpinat multe multe greutăți ca să pot să găsesc o doctoriță pentru că doctorii nu îi mai găsești în ziua de astăzi. Cu ajutorul domnului prefect am reușit să aduc pe această doamnă deosebită”, a mai spus primarul comunei Carcaliu, Gheorghe Panfil.

Șeful de șantier Ionel Andrei a explicat care este stadiul lucrărilor la dispensar și a afirmat că muncitorii au ajuns la faza de finisaje. Ei mai au de pus gresia, faianța, de lucrat la instalația electrică și cea la cea sanitară, iar când toate acestea vor fi gata, vor începe să zugrăvească.

“Prea puține ar mai trebui să se facă aici. Acum suntem la perioada de finisaj. Deci ne mai trebuie doar gresia, faianța, instalația electrică, sanitară și zugrăveala. Pe partea electrică deja se lucrează, este aproape de final. Nu știu cum o să o să fie vremea, dacă nu cumva să ne încurce. În câteva săptămâni trebuie să fie gata, deja au început oamenii să ne întrebe când e gata dispensarul”, a spus șeful de șantier Ionel Andrei.

Oamenii din Carcaliu așteptau de mult ca dispensarul din comună să fie modernizat. O spune un bărbat, care nu credea vreodată că dispensarul va fi la standarde europene.

“E un lucru foarte bun, minunat, pentru localitatea noastră, oamenii să beneficieze de serviciile care vor fi aici. Nu credeam că voi vedea vreodată un dispensar așa modern și cu tot ce trebuie, la normele europene. Când aveam nevoie de servicii medicale până acum mergeam la Măcin, că era cel mai aproape. Iar dacă aveam o urgență sunam 112”, a spus bărbatul din Carcaliu.

Primarul Gheorghe Panfil mai are un plan legat legat de dispensar pe care dorește să-l pună în aplicare anul viitor. El dorește să dărâme gardul care înconjoară acum unitatea medicală și în locul lui să planteze un gard viu. De asemenea, primarul vrea ca în spatele dispensarului să amenajeze un parc pentru copii, unde cei mici pot petrece puțin timp înainte să meargă la consultație.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*