FOTO VIDEO Povestea Elenei Orbocea – tulceanca pasionată de păpuși care reprezintă cu cinste România la evenimentele internaționale

Elena Orbocea
Elena Orbocea

Din ciclul “Tulceni cu care ne mândrim” în anul Centenarului, portalul Tulcea NEWS vă propune un nume cu care nu ați mai rezonat în ultima vreme: Elena Orbocea. Tulceancă get-beget, creatoare de artă, un nume în lumea expozițiilor interne și, mai nou, invitată cu munca sa și în străinătate. V-am trezit curiozitatea? Vă mai dăm un indiciu: are ceva în comun cu Gepetto, creatorul lui Pinocchio: dragostea pentru păpuși care pot să prindă viață.

Elena Orbocea a ales să facă din jucării, adevărate opere de artă. Elena face păpuși. Este un păpușar și aidoma clasicilor, păpușile ei sunt realizate handmade, de la armătură până la cele mai mici detalii de broderie. Apoi sunt îmbrăcate cu haine inspirate din portul popular tradițional, cu elemente de stilizare după un concept original. Până acum, Elena a creat 14 păpuși, câte una pentru fiecare etnie ce trăiește în Dobrogea.

“Prima mea păpușă a fost făcută de mama, din carton și material textil – aceea a fost ”sâmânța” ce a stat în stare latentă, până când a găsit mediul propice pentru a încolți. Prima dată a fost mai mult o joacă, apoi m-am documentat – am strâns sute de fotografii ale creatorilor de păpuși din toată lumea – și am învățat de la fiecare câte ceva. Am încercat cu fiecare păpușă să mă autodepășesc. Drumul este lung, sunt foarte multe de învățat, dar tocmai asta este incitant” povestește Elena Orbocea.

Elena Orbocea are o grijă deosebită la detalii și la maniera în care combină materialele textile și culorile. Fiecare păpușă pe care o creează este un spectacol, iar colecția luată pe de-antregul este incredibil de frumoasă. Nu poți să nu te minunezi de fiecare dată când vezi păpușile Elenei, tulceanca atât de admirată pentru priceperea și talentul său. Iar aprecierile publicului sunt cu atât mai valoroase când afli câtă muncă stă în spatele acestei pasiuni.

Faima păpușilor ei a crescut odată cu prima expoziție pe care a deschis-o la Tulcea. Apoi și alți iubitori de artă au aflat de ea și au chemat-o în orașele lor. Expoziția itinerantă “Păpușile Dobrogei” a ajuns la Bucureșți, Brașov și în străinătate, la Madrid și la Bruxelles. Ultimul oraș din străinătate în care a poposit trupa de păpuși a Elenei Orbocea a fost Coslada, în Spania, iar apoi a mers la Constanța. Pe lângă expoziția în sine, acolo au fost organizate ateliere de păpuși, unde atât copiii de peste 6 ani, cât și seniorii au învățat cum se realizează o păpușă, din materiale ce pot fi găsite în orice casă.

“Inițiativa a avut-o profesorul de Limbă, Literatură și Civilizație Românească, doamna Alina Nicolae, rezident aici, în Spania. Domnia sa a citit un articol despre mine, i-a plăcut ceea ce fac, drept urmare m-a contactat și mi-a propus să povestească despre mine spaniolilor pe blogul său. Nu a fost decât un pas, până să vină ideea cu expoziția în Spania și, desigur, am acceptat. La început părea ceva abstract, însă încet-încet ”povestea” a devenit realitate. Atelierele au avut un succes neașteptat, astfel că de la patru sesiuni programate inițial, a fost necesară dublarea numărului lor” povestește Elena Orbocea.

Hobby-ul Elenei ridicat la rang de artă este o probă de măestrie. Realizările ei sunt impresionante și înglobează muncă multă, talent și un munte de răbdare.

“Expoziția în sine s-a născut dintr-o reală dragoste pentru orașul meu. Mândria de a locui într-un spațiu atât de pestriț, de pitoresc și de armonios a constituit material consistent pentru proiectul meu. Cum nimic în lume nu este întâmplător, ideea cu Spania a venit când deja munca era în toi și s-a mulat perfect. Prin intermediul expoziției, spaniolii, oameni deosebit de deschiși, au fost curioși să știe unde se află Dobrogea și cum s-a ajuns ca toate acele etnii să conviețuiască împreună de sute de ani. Fiecare păpușă este însoțită de o etichetă în limba spaniolă cu explicații despre etnia pe care o reprezintă, astfel că informația le este la îndemână” explică Elena pentru Tulcea NEWS.

Păpușile dobrogene create de Eli Orbocea atrag publicul printr-o mare expresivitate pentru că ele urmăresc în detaliu componența costumului tradițional: sunt mici opere de artă, înobilate de bun gust și rafinament. Este prima impresie pe care ți-o lasă vederea colecției. Orbocea este un artist plastic, creativ și talentat, drept pentru care mai multe muzee au invitat-o să îi expună colecția.

“Mărturisesc că m-a uluit și emoționat totodată căldura și deschiderea cu care am fost primită. La Centrul Civic ”El Cerro”, lumea mi-a venit în întâmpinare, totul a fost pregătit cu grijă, au anticipat nevoile legate de expoziție sau de ateliere. De-abia așteptau să vadă păpușile în realitate, pe care le cunoșteau din fotografii. Atelierele s-au desfășurat în două locuri: la Centrul Civic ”El Cerro” și la o școală din Coslada. Cei cu care am luat contact au fost atât spanioli, cât și cei din comunitatea de români. A fost interesant că la un atelier s-a pus întrebarea copiilor câți din ei s-au născut în Spania și s-a ridicat o pădure de mâini. Toți înțelegeau ceea ce le spuneam, însă unii nu știau să se exprime în limba română sau erau pur și simplu, mai sfioși” își amintește creatoarea tulceancă.

Centenarul “100 de ani de conviețuiri în România Modernă” se regăsește din plin în colecția de păpuși a Elenei, Dobrogea fiind cea care a adus în componența statului național modern român acest mozaic de naționalități reprezentate de artista din Tulcea: armeni, ruși, turci, tătari, italieni, aromâni, români, și multe altele. Pe oriunde merge cu expoziția sa itinerantă, Elena reprezintă și promovează Dobrogea și mai cu seamă Tulcea, povestind străinilor despre minunile ținutului unde s-a născut. La fel s-a întâmplat și în Spania, la ultima expoziție de la Coslada.

“Nu m-a mirat că nu cunoșteau ce este exact Dobrogea. Chiar am mizat pe curiozitatea stârnită de acest nume. Când le spuneam despre Delta Dunării sau despre Marea Neagră, dispăreau semnele de întrebare. Confuzia apărea din nou atunci când vedeau atâtea costume populare, stare care era înlocuită la scurt timp cu mirarea, când le spuneam că toate aceste etnii trăiesc la un loc. Deși chiar zona în care mă aflu în Spania este populată, în afara nativilor spanioli de multe naționalități, nu încetează să se mire atunci când le povestesc că de sute de ani Dobrogea a fost locuită de acest mănunchi de etnii. Le-am povestit de satele noastre, de bisericile și diferitele confesiuni ale locuitorilor săi. Sunt încântați și nu se feresc să o arate. La rându-le, au încercat să mă impresioneze și ei cu ce știau despre România. Mi-au pomenit de Suceava, de mănăstirile moldoveneșți, despre Bran, despre Brașov, despre sarmale, cozonaci, mititei și plăcinte” spune, zâmbind, Elena Orbocea.

Elena Orbocea are în ADN multietnicitatea: tatăl ei era grec și mama lipoveancă, astfel că ea se simte foarte bogată spiritual pentru că face parte din două lumi diferite – “cei de la Dunăre” și “cei de la deal”. Grecii se ocupau cu oieritul și cu agricultura, iar lipovenii cu peștele; de-aici se explică și aplecarea ei către diversitate, dar și priceperea la detalii. Elenei îi place să creeze liber, însă vine cu bucurie și în întâmpinarea celor care vor păpușile personalizate.

Pentru doritori, Elena Orbocea poate fi contactată pe site-ul sau: http://elenaorbocea.wixsite.com/elenaorbocea sau pe blog http://raftulcupapusi.blogspot.ro/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*