FOTO VIDEO Pirotehniștii ISU Delta și ISU Dobrogea au încheiat misiunea din localitatea Baia: peste 230 de proiectile au fost distruse

Pompierii piotehniști au asanat muniția găsită în localitatea Baia. FOTO ISU Dobrogea

O echipă de muncitori care efectua lucrări de săpare a unei fundații pentru o clădire în localitatea Baia, județul Tulcea, a dat peste un depozit de muniție. Echipe ale pirotehniștilor ISU au căutat timp de două zile, inclusiv cu detectorul de metale, pentru a găsi toată muniția care se pare că era din Al Doilea Război Mondial.

Lucrările se efectuau pe un teren privat, la intrarea în localitatea Baia, în zona ANL-urilor nelocuite. Muncitorii au văzut în după amiaza zilei de 8 mai, când din cupa unui utilaj ce săpa o groapă au căzut câteva proiectile de tun și au sistat imediat lucrările. Au sunat la 112. La fața locului s-a deplasat un echipaj pirotehnic din cadrul ISU Delta Tulcea, care până la lăsarea serii, când a început și ploaia, au reușit să scoată din ceea ce părea un depozit, peste 200 de proiectile de tun.

Misiunea de căutare s-a reluat în dimineața de 9 mai, în ajutor fiind trimis și un echipaj format din trei oameni de la ISU Dobrogea Constanța. Până după amiază s-a scanat întreaga zonă, fiind găsite în total 235 de proiectile de tun. Este vorba de 233 proiectile calibrul 76 mm și 2 proiectile calibrul 120 mm, potrivit pirotehniștilor ISU.

„Cele 235 de elemente de muniție au fost distruse în mod controlat în poligonul improvizat din apropierea localității Baia.  Datorită numărului mare de proiectile și a încarcăturii de exploziv proiectilele au fost distruse în 4 gropi. Misiunea a fost încheiată cu succes, fără incidente. Terenul a fost pus la dispoziție de către Primăria Baia. La misiune au participat 1 ofițer și 3 subofițeri din partea ISU Tulcea, 1 ofițer și 3 subofițeri din partea ISU Constanța, 1 echipaj de Jandarmi, 1 echipaj de Poliție și 1 echipaj SAJ“ au precizat plutonier major Florentin Daciu, purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea.

Acesta pare să fie cel mai mare depozit de muniție găsit pe raza județului Tulcea, datând din perioada războiului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*