FOTO VIDEO Murighiol, comuna tulceană care dorește să țină pasul cu prezentul și investește în viitor. În localitate sunt reabilitate drumurile, este extinsă rețeaua de alimentare cu apă și modernizată școala

Lucrări la Murighiol pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare. FOTO Paul Alexe

Modernizarea și extinderea infrastructurii a reprezentat și continuă să reprezinte o prioritate pentru administrația publică locală din comuna tulceană Murighiol, cea mai întinsă unitate administrativ-teritorială din România, una dintre principalele porți de acces către lumea mirifică a Deltei Dunării.

Conștient de beneficiile pe care dezvoltarea turismului local le poate aduce comunei pe care o conduce încă din anul 2004, primarul Filip Ivanov, împreună cu echipa sa, a dezvoltat și pus în aplicare mai multe proiecte menite să ridice calitatea infrastructurii în toate satele componente ale comunei, acest lucru având darul de a atrage noi investitori, dar și de a ridica nivelul de trai al locuitorilor.

“Comuna Murighiol este o zonă turistică, iar acest lucru ne obligă să fim preocupați de crearea infrastucturii necesare în comuna noastră. Comuna prezintă o componentă geografică variată, plecând de la mare, Delta Dunării, insula Popina, șes și dealuri, ceea ce implică proiecte complexe”, a explicat primarul tulcean, pentru TLnews.

Modernizarea drumurilor a reprezentat subiectul unui proiect început în urmă cu un an, pentru care a fost alocat un buget de aproximativ 5,5 milioane de lei, și care a avut în vedere un număr de 24 de străzi.

Este vorba despre o extindere a infrastructurii stradale din intravilanul localității. Sunt lucrări începute în urmă cu aproximativ nouă luni de zile în urmă, urmând ca în decursul anului 2021 să fie finalizate. Lucrările constau în săpătură, așternere strat de piatră, compactare, strat de mixtură asfaltică, trotuare, borduri, acces la proprietăți, rigole, podețe unde este cazul, iar pe final vom realiza indicatoare și marcaje rutiere, a declarat dirigintele de șantier, Georgel Chirac.

La încheierea acestui proiect, 80 la sută dintre străzile din localitatea Murighiol vor fi asfaltate, urmând ca restul de 20 la sută să facă obiectul unui alt proiect, ce va fi demarat în perioada următoare.

Un alt capitol important pentru dezvoltarea infrastructurii comunei este cel al modernizării rețelelor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare. Conformația naturală a comunei ridică, pe unele tronsoane, dificultăți notabile echipelor de muncitori, nevoite să își croiască drum prin rocă dură, vizibilă la suprafață. Chiar și în aceste condiții, executantul lucrărilor ne asigură că lucrările vor fi terminate la timp.

În prezent se lucrează în zona care va deservi canalizarea în zona miniport, în localitatea Murighiol, un proiect început aproximativ acum un an de zile, cu termen de finalizare iulie 2021. Proiectul include și o extindere de alimentare cu apă a localității. Concret, pentru alimentarea cu apă au fost forate puțuri, la diferite adâncimi, unde se întâlnește pânza freatică bună, cu apă potabilă, pe care o extragem cu pompe, apoi trecută printr-o stație de clorinare.

Se fac trasee de aducțiune prin săpare și montare de conductă și stații de pompare, pe diverse puncte, unde sunt declivitățile cele mai mici, și rețeaua de distribuție către consumatorul final. În același mod se acționează și pentru extindere canalizare, se fac traseele, cu cămine de vane, cu stații de pompare, cu stații de epurare, care vor prelua întreaga cantitate de apă și o va repune ulterior în circuit, după procesarea sa, a explicat dirigintele de șantier, Georgel Chirac.

Dezvoltarea continuă a comunei, într-un ritm accelerat în ultimii ani, a făcut necesară o astfel de investiție, vechea rețea de canalizare fiind învechită și total depășită de noile cerințe.

O astfel de lucrare era necesară, deoarece localitatea Murighiol este în plină expansiune, turismul se dezvoltă din ce în ce mai mult și au apărut noi spații de cazare, noi spații de campare, cu restaurante, bucătării, iar fără extinderea acestor utilități nu puteam atrage investitorii pentru deschiderea de noi puncte de cazare, a argumentat interlocutorul TLnews.

O atenție deosebită este acordată, de către administrația publică locală, asigurării unor condiții cât mai bune de învățământ pentru copiii comunei, în acest sens fiind în derulare mai multe proiecte ce au în vedere reabilitarea și modernizarea școlilor și grădinițelor din comună. De o schimbare radicală a avut parte școala gimnazială din satul Murighiol, total reabilitată, grație unui proiect în valoare de două milioane de lei, fonduri europene.

S-a avut în vedere tot sistemul de termoizolație, cu decorativa aferentă la fațade, întreaga șarpantă cu învelitoare a fost schimbată, tot ceea ce înseamnă pereți interiori, inclusiv pardoselile, gresie, parchet, faianță, obiecte sanitare, plus dotările aferente sălilor de curs, a cancelariei, cu mobilier nou, catedră. S-au înlocuit și centralele termice, în număr de două, find puse unele noi. Lucrările s-au terminat în totalitate, fără a fi afectat procesul de învățământ, iar în perioada imediat următoare va fi făcută recepția lucrărilor, a menționat Georgel Chirac.

Altte proiecte, aflate în desfășurare, au în vedere dotarea și extinderea școlii primare din satul Sarinasuf, un proiect în valoare de 1,3 milioane lei, precum și proiectul de dotare a grădiniței din satul Plopu, un proiect care se ridică la un milion de lei. Acestor investiții în unitățile de învățământ din comună li se adaugă și construirea, la Murighiol, printr-un proiect de finanțare care a fost deja demarat, a unei noi grădinițe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*