FOTO VIDEO Jurilovca, gazda acțiunii “Asociația Delta Dunării colorează satele albastre”. Evenimentul a fost completat de tradiții ruso-lipovenești și cicloturism între Jurilovca și Sarichioi

Proiectul "Sate albastre". FOTO Ovidiu Oprea

Satele lipovenești din Delta Dunării prind culoare! La inițiativa Asociației de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării și cu participarea primăriilor din comunele Sarichioi și Jurilovca, a avut loc prima ediție a acțiunii Asociația Delta Dunării colorează satele albastre.

O acțiune inimoasă, cu voluntari ai celor două comunități, Sarichioi și Jurilovca, o acțiune ce se alătură la definirea produsului deltaic, bazat pe tradiții, pe multiculturalitate. Satele albastre ale Deltei Dunării, reabilitarea coloristică a gardurilor și a caselor lipovenești, cu această culoare albastră, specifică zonei. Primarii de la Sarichioi și Jurilovca s-au alăturat acțiunii noastre, oameni care înțeleg importanța perpetuării tradițiilor, împreună cu locuitorii celor două comune, a declarat, pentru TLnews, președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Acțiunea și-a propus să atingă două obiective: să dea startul reabilitării coloristice a localităților din zonă, prin oferirea unui model cu privire la vopsirea caselor și gardurilor în culoarea albastră, specifică satelor lipovenești, dar și să promoveze traseul cicloturistic dintre Sarichioi și Jurilovca, cu punerea în valoare a obiectivelor turistice cuprinse în apropierea celor două localități.

Felicit inițiativa Asociației Delta Dunării, pentru că, încă o dată în plus, se dovedește faptul că fără să fim organizați nu putem să promovăm ceea ce avem de promovat. Este adevărat, fiecare dintre noi, iar aici mă refer la autoritățile publice locale, putem să facem acest lucru. Dar, totuși, de-a lungul timpului, s-a dovedit că atunci când suntem uniți, lucrăm în parteneriat, lucrurile evoluează mai bine.

Evenimentul a avut două componente: partea de cicloturis și partea în care dorim să punem în valoare și să promovăm cât mai mult culoarea albastră, cea care înseamnă și se identifică, dacă vreți, ca și teritoriu al comunităților de ruși lipoveni. Ca de fiecare dată, trebuie să existe puterea exemplului, iar noi, autoritățile, cu sprijinul sponsorilor, sperăm să dăm un prim start în ceea ce vor însemna pe viitor construcțiile în Delta Dunării, a declarat, la rândul său, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion. 

În cadrul evenimentului, la Sarichioi, au fost vopsite cu vopsea de culoarea albastru gardul și prispa unei case vechi de mai bine de 100 de ani, o firmă privată fiind cea care a donat 100 de litri de vopsea prietenoasă cu natura, pe bază de apă.

Partea a doua a acțiunii, cea de cicloturism, a adus la start nouă cicliști de la clubul tulcean Pelican Bike, care au parcurs distanța de 24 de kilometri, plecând de la Sarichioi, trecând pe la cetatea Enisala, Capul Doloșman și Cetatea Argamum, cu punct de sosite la Jurilovca, unde toți cei prezenți s-au putut delecta cu evoluția unor ansambluri de folclor ruso-lipovenesc, dar și cu produse gastronomice specifice zonei, udate cu vinul local.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*