FOTO VIDEO Învățământul modern, prioritar pentru primarul Filip Ivanov. În Murighiol sunt modernizate școli și grădinițe, iar copiii vor primi tablete

Școala din Murighiol. FOTO Paul Alexe

Importanţa educaţiei a cântărit întotdeauna în favoarea formării unor cetăţeni instruiţi şi evoluaţi, iar modul în care se dezvoltă o comunitate are o strânsă legătură cu importanța pe care aceasta o acordă educării tinerilor săi. În comuna tulceană Murighiol, cea mai întinsă comună din România, educația reprezintă o prioritate, iar administrația publică locală este preocupată în permanență de asigurarea celor mai bune condiții de învățământ pentru copiii din comună.

Debutul noului an școlar se aproprie cu pași repezi, iar situația deosebită creată de pandemia cu noul coronavirus reprezintă o provocare serioasă pentru administrația publică locală din Murighiol. Având deja experiența celor întâmplate în primăvara acestui an, când metodologia de organizare și desfășurare a cursurilor s-a axat mai mult pe învățământul online, cu repercusiuni serioase asupra calității serviciului educațional, primarul Filip Ivanov și consiliul local au aprobat achiziționarea de tablete pentru toți elevii din comună.

Ținând cont de necesitățile comunității cu privire la învățământul școlar, având în vedere și situația cu totul deosebită în care ne aflăm, în condițiile pandemiei cu Covid 19, cel mai mult a avut de suferit economia, dar și copiii, aceștia fiind obligați să stea acasă, iar cursurile s-au făcut online, fiecare utilizând dispozitivele pe care le-au avut la dispoziție, de la părinți, fiind îngreunată foarte mult comunicarea dintre cadrele didactice și elevi. De aceea, s-a propus în ședința de consiliu local și s-au achiziționat 306 tablete, care vor fi date tuturor copiilor la nivelul UAT Murighiol, pentru noul an școlar”, a declarat primarul Filip Ivanov, pentru Tulcea News.

Mai mult, în cadrul acestui proiect, primăria va asigura copiilor abonament la internet pentru următoarele 24 de luni, iar pentru eventualele probleme de funcționare ce vor apărea la tablete, costurile reparațiilor vor fi acoperite de către primărie.

Considerăm că este un lucru benefic, învățământul trebuie să decurgă cât se poate de normal. Suntem o comună cu șapte sate, dintre care șase au școli, avem un număr relativ mare de copii, avem cadre didactice despre care știm că fac naveta între Tulcea și Murighiol, iar în timpul lor liber fac aceste lecții online cu copiii care stau acasă, a explicat primarul tulcean.

Iar veștiile bune, pentru copiii comunei, nu se opresc aici! O serie de proiecte, care au drept scop reabilitarea și modernizarea unor instituții de învățământ din satele aferente comunei Murighiol, școli și grădinițe, se află în diferite grade de realizare. Astfel, la începutul noului an școlar, copiii care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale din Murighiol vor avea surpriza de a-și regăsi școala îmbrăcată în haine nou-nouțe. Un proiect în valoare de două milioane de lei, ce are drept obiectiv reabilitarea și modernizarea școlii, se află aproape de final.

Lucrările au avut în vedere reabilitarea totală a școlii. Punctual, a fost decopertat acoperișul, s-a refăcut structura de rezistență pentru a putea susține noul acoperiș din țiglă, înainte fiind un acoperiș din tablă, iar lemnăria era putrezită și erau multe infiltrații. La exterior s-a făcut o termoizolare și s-a tencuit tot exteriorul. În interior, s-au refăcut tavanele din rigips, s-a refăcut tencuiala, s-a izolat la pardoseli, pe holuri s-a pus gresie, în clase s-a montat parchet, s-au schimbat ușile pe interior, tâmplăria PVC exterioară s-a păstrat și s-au făcut reparațiile acolo unde erau probleme, au fost înlocuite caloriferele.

În acest moment, la etaj lucrările sunt terminate sută la sută, lucrarea fiind predată, iar la parter ne aflăm la un procent de 95 la sută și ne gândim ca la sfârșitul lunii august să putem preda toată lucrarea. Mai avem mici lucrări de dotări la interior, precum și dotarea centralei, dar care nu ne va lua prea mult timp, a declarat Marian Păruși, director la firma de construcții care execută lucrarea.

Nu au fost uitate nici unitățile de învățământ din celelalte sate ale comunei.

Ținând cont că și în celelalte localități copiii au dreptul la condiții bune de a învăța, au fost inițiate alte două proiecte pentru care s-a obținut finanțare. Este vorba despre reabilitarea, dotarea și extinderea școlii primare din satul Sarinasuf, un proiect în valoare de 1,3 milioane lei, precum și proiectul de dotare a grădiniței din satul Plopu, un proiect care se ridică la un milion de lei, a punctat primarul Filip Ivanov.

În cazul Școlii primare din Sarinasuf, urmează să fie efectuate lucrări de extindere și reabilitare, precum și de dotare cu mobilier nou și adaptat cerințelor unui învățământ modern.

Extinderea va consta în ridicarea unei camere pentru centrala termică, dar și grupuri sanitare noi, în interiorul școlii, în prezent acestea fiind în exteriorul școlii. Clădirea va fi reabilitată termic, în interior se va tencui, gletui și se va da cu var lavabil, vor fi puse tavane noi, din rigips rezistent la foc. Partea de șarpantă, pentru extindere, va avea învelitoare din plăci ceramice de țiglă, pardoselile vor fi din gresie antiderapantă sau, în clase, parchet laminat. În plus, școala va fi dotată cu mobilier nou și vestiare. În partea exterioară, aici unde acum este doar vegetație, va fi realizat un teren de sport, pentru orele de educație fizică, a explicat Georgel Chirac, dirigintele de șantier la această lucrare.

Termenul de execuție de 12 luni și, conform estimării constructorului, la începutul anului școlar 2021-22, copiii din sat vor beneficia de o școală nouă și modernă.

Vești bune sunt și pentru cei mai mici dintre copiii din satul Plopu, acolo unde vechea școală primară își va schimba destinația, urmând a fi transformată într-o nouă și frumoasă grădiniță.

Aici vom reabilita clădirea atât din punct de vedere arhitectural, cât și al izolației termice. Contractul s-a semnat pe 16 iulie, iar lucrările au demarat la începutul lunii august. Va fi reabilitată parțial șarpanta, vom executa tencuieli exterioare, cu tencuială texturată decorativă, se vor schimba instalațiile termice, sanitare și electrice. Se are în vedere și zona de joacă din exterior, pentru a permite desfășurarea de diverse activități recteativ-educative în perioada de timp călduros, a declarat dirigintele de șantier. 

Acestor investiții în infrastructura de învățământ li se adaugă și construirea, la Murighiol, printr-un proiect de finanțare care a fost deja demarat, a unei noi grădinițe. Toate aceste proiecte au drept obiectiv asigurarea celor mai bune condiții de învățământ pentru copiii comunei, dar și pentru cadrele didactice. Vor fi școli total refăcute, cu dotări noi, echipamente școlare noi, care vor satisface toate normele de calitate și siguranță impuse de legislație.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*