FOTO VIDEO Educația copiilor și condițiile de desfășurare a actului educațional, prioritare pentru administrația publică din comuna tulceană Murighiol

Școala din Murighiol. FOTO Paul Alexe

Administrația publică locală din Murighiol acordă o atenție deosebită condițiilor în care se desfășoară actul educațional pentru copiii din cele șapte sate ale comunei tulceane. Din acest motiv, în decursul anilor, grădinițele și școlile din comună au făcut subiectul mai multor proiecte de reabilitare și modernizare.

„Copiii sunt viitorul nostru. Dacă nu avem grijă de copii, nu avem grijă de noi. De aceea, întotdeauna a reprezentat o prioritate pentru administrația publică locală reabilitarea școlilor și grădinițelor din comună. Școala din Murighiol a fost reabilitată recent și îndeplinește toate condițiile pentru o funcționare corespunzătoare și pentru a asigura copiilor un proces de învățământ de cea mai bună calitate”, a declarat, pentru TLnews, primarul Filip Ivanov.   

Lucrările la școala din Murighiol au fost deosebit de ample, acordându-se o atenție deosebită eficientizării energetice a clădirii și asigurării tuturor condițiilor necesare pentru autorizarea ISU.

„Au fost înlocuite tavane, acestea fiind realizate din rigips ignifug, a fost înlocuit acoperișul, șarpanta, ignifugată la rândul ei, s-a înlocuit învelitoarea, din tablă, în țiglă. Deasemenea, a fost creată o ușă exterioară de acces, cu o scară de incendiu, conform normelor care prevăd existența unei scări de urgență. În spatele școlii s-a ridicat o altă clădire pentru grupurile sanitare, acestea fiind compartimentate și aduse la standardele actuale.

Eficientizarea energetică a clădirii a constat în anveloparea întregii fațade cu polistiren, înlocuirea tâmplăriei,  care era afectată, s-a înlocuit vechea centrală termică cu două centrale termice pe combustibil solid, mai exact lemn, cu înlocuirea întregului traseu pentru agentul termic, a caloriferelor, s-au înlocuit instalațiile electrice, pentru stingerea incendiilor, inclusiv hidranții, dar și instalațiile sanitare”, a rezumat Georgel Chirac, dirigintele de șantier.

La fel au stat lucrurile și pentru grădinița din satul Plopu, reabilitată în urma unui proiect cu finanțare europeană, lucrările fiind recent încheiate, astfel că, în perioada imediat următoare urmează să se facă recepția obiectivului de către beneficiar.

„Lucrările au constat în eficientizarea energetică a clădirii, prin anvelopare, schimbarea învelitorii, tencuieli, înlocuire pardoseli, înlocuire instalații electrice, sanitare și termice, inclusiv dotarea spațiului cu un teren de fotbal și un loc de joacă, facilitând astfel accesul copiilor din comunitate la a face cât mai mult sport și a se juca cât mai mult în aer liber”, a explicat Georgel Chirac.

O situație mai puțin plăcută a intervenit în satul Sarinasuf, acolo unde constructorul a anunțat că se vede în situația de a renunța la contract, deoarece nu poate acoperi noile costuri ale materialelor de construcție, prețul acestora crescând foarte mult în perioada pandemiei, dar mai ales în urma declanșării conflictului din Ucraina.

„Lucrările de reabilitare a școlii generale din Sarinasuf au început undeva la sfârșitul anului 2020, printr-o investiție finanțată din fonduri europene. Ulterior, în contextul pandemic, lucrările au stagnat pe fondul măririi prețurilor, iar Ordonanța de Guvern nr.15 a asigurat compensarea creșterii prețurilor doar la materialele de construcție, nu și la celelalte cheltuieli conexe. Apoi, odată cu războiul din Ucraina, prețurile au explodat și, în aceste condiții, constructorul a renunțat la continuarea lucrărilor. Urmează să reevaluăm investiția, cu noile prețuri, după care vom scoate lucrarea din nou la licitație, iar investiția va fi, cu siguranță, finalizată”, a dat asigurări dirigintele de șantier, Georgel Chirac.

Lucrurile stau mult mai bine în ceea ce privește proiectul de construire a unei noi grădinițe în satul Murighiol, lucrările urmând să fie demarate în perioada următoare.

„Avem un nou proiect, pentru construirea unei noi grădinițe, modernă, la standarde europene, în Murighiol, lângă dispensarul din sat, într-o zonă frumoasă. S-a semnat contractul de finanțare, deasemenea contractul de execuție, iar acum așteptăm începerea lucrărilor”, a spus primarul Filip Ivanov.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*