FOTO VIDEO Comuna Carcaliu se modernizează. Primăria realizează lucrări de canalizare și asfaltare și construiește un nou dispensar

Primăria comunei Carcaliu. FOTO Tlnews.ro

Comuna Carcaliu, situată pe malul drept al Dunării, este o localitate mică cu aproximativ 1400 de locuitori, dar cu oameni harnici. Localitatea se modernizează, se extinde sistemul de canalizare, iar după terminarea lucrărilor majoritatea străzilor vor fi asfaltate. Astfel, 99% din străzi vor fi cu canalizare și aproximativ 90% de artere secundare vor fi asfaltate.

”Noi în localitate am avut canalizare doar pe două străzi și acum avem un proiect de extindere a canalizării pe o distanță de 27 de kilometri și asfaltarea străzilor pe o distanță de 15 kilometri în toată localitatea” a declarat primarul comunei Carcaliu, Gheorghe Panfil.

Lucrările de canalizare au început în noiembrie 2018. De atunci și până în prezent, extinderea sistemului de  canalizare se execută cu pași rapizi, în acest moment ajungând la 70%.

”Cu asfaltarea abia acum începem, pentru că prima dată trebuie să se facă o prerecepție la canalizare pentru ca drumurile să se asfalteze. Săptămâna viitoare o să începem și această operațiune de asfaltare” spune primarul Gheorghe Panfil.

Contractul de asfaltare este semnat pentru 32 de străzi, dar primarul Gheorghe Panfil spune că va face tot posibilul ca și cele 8 străduțe rămase să fie modernizate. Străzile nu vor fi lărgite pentru că în localitate toate casele sunt la același nivel și nu se mai poate face această procedură. Pe patru străzi din localitate vor fi rigole, iar pe majoritatea străzilor se vor pune borduri. Pentru că drumurile nu au fost niciodată asfaltate, lucrările vor începe de la zero, se fac teresamente, se pun două straturi de piatră, iar la final se va turna asfalt de șase centimetri.

”În proporție de 99% din străzi vor fi cu canalizare și în proporție de 90% vor fi asfaltate. Contractul de asfaltare este semnat pentru 32 de străzi, mai rămân 7 sau 8 străduțe. Să vedem cum procedăm și cu ele să le aducem la forma normală” a mai declarat primarul comunei Carcaliu.

Contractul de extindere a canalizarii este de aproximativ 3 milioane de euro, iar valoarea celui de asfaltare se ridică la 4 milioane de euro. Ambele investiții se fac prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Lucrările trebuie finalizate în anul 2020.

Realizări și proiecte în comuna Carcaliu

Pentru că populația din Carcaliu este îmbătrânită, primarul și-a dorit să le îmbunătățească stilul de viață cetățenilor prin înființarea unui cabinet stomatologic. Locuitorii care aveau nevoie de dentist străbăteau câțiva kilometri buni până în Măcin sau Greci. Astfel că, în localitate funcționează de un an și jumătate un cabinet stomatologic dotat la cele mai înalte standarde, unde activează un doctor din Republica Moldova.

”Dacă acum 3 ani cetățenii din Carcaliu se duceau la Măcin și la Greci la stomatolog, acum Greciul și cu Măcinul sunt în proporție de 50% la Carcaliu. Avem un medic deosebit, o doctoriță din Republica Moldova, ea este medic stomatolog și soțul ei este tehnician dentar, avem o echipă completă. Atunci le-am spus dacă o să faceți calitate și un preț mai rezonabil o să fie bine, drept dovadă nu mai poate să facă față” afirmă Gheorghe Panfil.

Al doilea lucru aflat pe lista primarului a fost ca drumul Carcaliu până la lac să fie asfaltat. Edilul a primit susținere și ajutor din partea președintelui Consiliului Județean, Horia Teodorescu și acest lucru a fost realizat.

”Am avut atâtea insistențe la președintele Consiliului Județean, domnul Horia Teodorescu căruia chiar îi mulțumesc pe această cale, a fost alături de oamenii din comună, ați văzut, asfaltul este făcut” a spus primarul comunei Carcaliu, Gheorghe Panfil.

Un alt proiect pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor a vizat construirea unui dispensar de la zero. Comuna Carcaliu avea un dispensar, dar era foarte vechi și risca oricând să cadă bucăți din el. Astfel că, primarul a acesat fonduri guvernamentale, iar la acest moment lucrările sunt în toi, fiind realizate în proporție de 70%.

”Mai am un proiect, construcția dispensarului, care în proporție de 70% este gata. Exista un dispensar, dar era terminat, nu mai aveai curaj să intri în el, aveai șanse să te trezești că a căzut peste tine” spune Gheorghe Panfil, primarul comunei Carcaliu

O problemă majoră cu care s-a confruntat Gheorghe Panfil, a fost lipsa unui medic de familie în localitate. Cel care era a ieșit la pensie, iar administrația locală a trebuit să facă eforturi mari pentru a găsi un doctor dispus să lucreze în comună.

”Am reușit printr-o firmă din Tulcea să aduc un medic care era în vârstă, la 71 de ani, după 7 luni de practică aici a decedat. Iar am întâmpinat mari greutăți, în localitate chiar nu pot să stau fără medic pentru că populația este foarte îmbătrânită, și am reușit să aduc acum, cu eforturi foarte mari și cu ajutorul domnului prefect, am găsit o doctoriță care lucrează și la salvare și care face naveta. Sperăm ca după terminarea dispensarului să o convingem să se mute aici și să fie bine” a mai adăugat primarul Gheorghe Panfil.

Majoritatea locuitorilor din comuna Carcaliu sunt ruși lipoveni, în proporție de 95%. Motiv pentru care a fost construită o clădire cu o arhitectură impresionantă unde cetățenii să-și conserveze tradițiile și obiceiurile.

”Această clădire este comunitatea rușilor lipoveni din comuna Carcaliu, județul Tulcea, clădirea a fost începută în 2015 și a fost finalizată în 2018. Aici ceea ce se vede, este un muzeu al rușilor lipoveni cum s-a trăit înainte de revoluție, este un muzeu, unde se vede traiul și munca pe care au dus-o oamenii până în revoluție” a mai spus primarul comunei Carcaliu.

Datorită podului de peste Dunăre, care se află în construcție urmând ca în patru ani să fie gata, primarul speră ca localitatea să înflorească. Au apărut deja oameni care își doresc să investească, să-și contruiască case de vacanță, vile, iar potențialul turistic din Carcaliu va crește odată cu acest pod.

”Comuna deja e trecută în circuitul turistic. Avem Dunărea aproape, avem comunitatea rușilor lipoveni, Munții Dobrogei, se face asfaltul până la Dunăre acum, imaginați-vă că turiștii când știu că drumurile sunt bune, și nu în ultimul rând, aer curat, liniște, taxe și impozite mai mici, nu este ca la oraș, fiecare om caută să se stabilească unde îi este prielnic” a încheiat primarul din Carcaliu, Gheorghe Panfil.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*